Serghei Mizil, dezvăluiri despre conturile secrete ale lui Ceauşescu şi venirea la putere a lui Iliescu: „Toată lumea ştia că va veni Iliescu. Într-un fel, a venit eşalonul doi”

Unul dintre apropiaţii familiei Ceauşescu, Serghei Mizil, care la un moment dat a fost cel mai bun prieten al lui Nicu, fiul dictatorului, a povestit cum s-a răcit relaţia dintre ei, după ce a înţeles că, neavând ambiţii politice, nu avea de să intre în această lume.

26 nov. 2021, 10:31
Serghei Mizil, dezvăluiri despre conturile secrete ale lui Ceauşescu şi venirea la putere a lui Iliescu: „Toată lumea ştia că va veni Iliescu. Într-un fel, a venit eşalonul doi”

Serghei Mizil susţine că venirea la putere a lui Ion Iliescu nu a fost nicio surpriză, fiind ştiut de toată lumea din politica vremii că el va fi urmaşul lui Ceauşescu, şi povesteşte cum a fost tratată familia sa, după Revoluţie, de preşedintele FSN.

„Toată copilăria noastră am fost împreună. Stăteam în casă împreună luam masa împreună, la munte, la mare, la Snagov, peste tot pe unde mergem eram împreună. La un moment dat ne-am separat pentru că eu am înţeles că nu am ce căuta acolo. Fiecare a luat-o pe drumul lui.

Eu nu am avut niciun interes niciodată, nici politic, nici să îmi dea unul bani” a spus Serghei Mizil, la Antena 3, despre relaţia de prietenie pe care a avut-o cu Nicu Ceaușescu

Întrebat apoi cum au decurs relațiile cu apropiații familiei, Serghei Mizil a dezvăluit că anturajul a avut un efect negativ asupra familiei Ceaușescu.

„99% din ei i-au mințit. Cei din anturajul lor au început să dea în ei şi să inventeze. Ion Iliescu a avut o legătură strânsă şi cu familia mea. Au fost prieteni buni, petreceau revelioane şi zile onomastice. Eu îi spuneam unchiu’. Şi ne-a băgat unchiul după aia pe la pârnaie de nu am mai fost oameni. Pe mine mai puţin, dar pe restul i-a cam tăvălit. Toată lumea știa că va veni Iliescu. Toţi care au venit apoi la putere au fost oameni din jurul lor. Într-un fel a venit eșalonul doi”, a spus Serghei Mizil care a confirmat că Ion Iliescu a fost crescut de Nicu Ceaușescu.

Serghei Mizil: „Ceauşescu nu a avut niciun leu, erau banii serviciilor din afară. Au ajuns toţi la cei care au venit la putere”

Serghei Mizil a povestit şi episodul predării lui Nicu Ceauşescu şi ce s-a întâmplat cu renumitele „conturi ale lui Ceauşescu”.

„Nicu ar fi venit să se predea pentru că îi știa pe majoritatea de acolo, pe Iliescu şi pe alții. Iliescu căzuse în dizgrație că făcuse toată manevra cu militarii să îl dea jos.

Socrul meu a fost adjunctul lui Pacepa. Generalul Gheorghe Marcu, singurul care nu a fost condamnat şi nu a avut probleme după plecarea lui Pacepa. Pe el l-a pus șeful scolii la Oltenița. L-am invitat la vernisaj în 1989 şi nu a vrut să stea, de frică să nu îl vadă Iliescu. După Revoluție, a doua zi s-a îmbrăcat că pleacă la Iliescu să predea banii din afară la Frontul Salvării.

Ceaușescu nu a avut niciun leu nici afară nici înăuntru. Erau banii serviciilor de afară. Toţi banii au ajuns la următorii care au venit la putere”, a spus Serghei Mizil.

Citeşte şi: Codin Maticiuc, noi dezvăluiri despre Nuţu Cămătaru: „E incontestabil până și de rivalii lui”