Sergiu Nicolaescu a ştiut că vrea să fie incinerat încă de la regizarea filmului „Dacii”

Nu mulţi pot înţelege de ce marele Sergiu Nicolaescu a dorit să fie incinerat după moarte. Acest lucru a stârnit controverse şi revoltă în rândul celor care l-au cunoscut îndeaproape sau doar de pe micile ecrane şi pentru care regizorul a reprezentat un model de viaţă, o comoară naţională. Jurnalistul Roxana Iliescu a dezvăluit, la România TV, care este legătura între Sergiu Nicolaescu, dorinţa de a fi incinerat şi filmul regizat de acesta "Dacii."

05 ian. 2013, 20:13
Sergiu Nicolaescu a ştiut că vrea să fie incinerat încă de la regizarea filmului „Dacii”

„Sunt şocată de întorsătura pe care au luat-o lucrurile în ultimele zile. Nu înţeleg ce drept avem noi asupra deciziei unui om de a se incinera, de a avea un fel de înmormântare. Mi se pare ciudată alegerea incinerării. Au fost mari personalităţi care au ales să fie incinerate. Atâta timp cât există alegere, de ce îi huiduim pe aceia care aleg?”, a declarat, la România TV, jurnalistul Roxana Iliescu.

Aceasta a povestit şi despre momentul în care Sergiu Nicolaescu i-a mărturist că doreşte să fie incinerat.

„M-a făcut să mă întorc să caut în istorie pentru că m-a şocat prima dată când a spus că spiritul atunci când corpul e incinerat, se eliberează mult mai repede. La acea vreme parcă erau limbi străine. Între timp am citit şi în yoga şi în alte religii se spune acelaşi lucru. El a descoperit asta când a făcut filmul „Dacii”. L-am întrebat: De ce alegeau dacii să fie incineraţi şi a zis: Păi şi eu vreau acelaşi lucru şi mi-a explicat de ce. Dacă alegi să crezi în asta, nimeni nu-ţi poate nega dreptul tău de a crede în faptul că incinerarea te poate elibera mai repede de legăturile care rămân pe pământ. Dacii aşa alegeau să fie înmormântaţi, adică să fie incineraţi, pentru că se spunea că în acest fel spiritul nu mai rămâne pe pământ, ci se duce direct la Ceruri şi se întoarce mai repede într-o altă existenţă. La interviuri şi când întâlnea un om tânăr încerca să predea adevărate lecţii de istorie. Şi pe mine, cel puţin, m-a făcut să mă îndrăgostesc de propria naţiune şi de lucrurile bune pe care le avem noi. Îmi spunea că am avut eroii noştri şi nu prea am ştiut să-i prezentăm”, a adăugat Roxana Iliescu.

„Şi eu sunt creştină şi în secunda aceea nu am văzut nicio interferenţă în dragostea mea pentru Dumnezeu şi accesul mai rapid al sufletului la divinitate. Arderea e doar a corpului. Nu sufletul, nu mintea maestrului au fost incinerate. Mi-a şi spus de ce considerăm că e mai curat să fie înmormântat, decât să fie incinerat?. În mormânt există viermi, e mai igienic să fim mâncaţi de viermi decât să fim incineraţi?”, a precizat, pentru România TV, jurnalistul.