Service-urile auto ar putea concedia 15.000 de angajaţi din cauza noilor taxe

15.000 de angajaţi ai service-urilor auto ar putea ajunge pe drumuri din cauza unei noi taxe, impusă de RAR. Patronii de ateliere spun că din cauza acesteia vor fi nevoiţi să treacă la concedieri şi să majoreze tarifele.

15 nov. 2011, 07:46
Service-urile auto ar putea concedia 15.000 de angajaţi din cauza noilor taxe

RAR a decis să introducă noi taxe pentru cei care deţin sau vor să-şi deschidă un atelier auto. Reprezentanţii Asociaţiei de Service-uri Auto spun însă că măsura va duce la scumpirea semnificativă a poliţelor de asigurare auto, RCA şi CASCO. Noile taxe sunt de 10-20 de ori mai mari şi se aplică în funcţie de numărul de mărci şi de activităţi pentru care un atelier auto solicită autorizarea.

„Acele costuri de reparaţii vor fi majorate. O astfel de majorare va avea efecte în lanţ. O altă măsură tristă este disponibilizarea a aproximativ 15.000 de persoane care lucrează în momentul de faţă în domeniul auto”, a spus preseşintele Asociaţiei de Service-uri Auto, Cristian Muntean.

Reprezentanţii Registrului Auto Român susţin că această măsură a fost luată pentru a mulţumi clienţii. „Costurile nu au mai fost actualizate din 1998. Fiecare service trebuie să ştie ce mărci vrea şi să fie pregătit pentru acele mărci. De aceea a apărut un cost suplimentar”, a spus directorul tehnic RAR, Falvius Câmpeanu.

În România există în prezent circa 5.000 de service-uri auto care funcţionează cu autorizare. În plus, alte 4.000 de ateliere de reparaţii auto îşi desfăşoară activitatea în mod clandestin. Reprezentanţii Asociaţiei de Service-uri auto spun că în urma măsurii luate de Registrul Auto Român aproape jumătate din cele 5.000 autorizate şi-ar putea înceta activitatea.

Totodată, cei de la Asociaţia Societăţilor de Service-uri Auto ameninţă cu proteste şi spun că vor ieşi în stradă la începutul anului viitor. Potrivit acestora, service-urile cu 5-7 angajaţi vor fi nevoite să îşi sisteze activitatea, pentru că nu vor putea suporta o nouă taxă.