Servicii medicale GRATUITE pentru toate gravidele din România, chiar dacă nu cotizează

Gravidele din România sunt automat asigurate în sistemul public de sănătate, fie că lucrează sau nu, deci, indiferent dacă plătesc contribuții sociale la sănătate sau nu. De asigurare automată beneficiază, conform legislației fiscale, și femeile care tocmai au născut (lăuzele). Asta înseamnă practic că pot primi servicii medicale gratuite, destul de multe la număr, precum diverse controale sau analize, supravegherea sarcinii și internarea fără costuri și fără bilet de internare.

01 mart. 2018, 09:31
Servicii medicale GRATUITE pentru toate gravidele din România, chiar dacă nu cotizează

Gravidele și lăuzele sunt automat asigurate la sănătate, chiar dacă nu cotizează, nefiind angajate și indiferent de cât de mare sau mic e venitul lor. Sunt printre categoriile privilegiate din Codul fiscal pentru care asigurarea e acordată fără plata contribuției la sănătate.

Tot în legislație găsim și care sunt serviciile medicale la care au dreptul viitoarele mămici. Pentru perioada 2018-2019, serviciile medicale de bază gratuite pentru asigurații din România sunt prevăzute într-un proiect de hotărâre de Guvern în dezbatere acum și detaliate în Proiectul de Ordin al Ministerului Sănătății și Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS) privind aprobarea Normelor metodologice de aplicare în 2018 a pachetelor de servicii medicale pentru 2018-2019.

Potrivit avocatnet.ro, când vor fi adoptate și publicate în Monitorul Oficial, ele vor deveni oficiale, dar, până atunci, mai sunt încă în vigoare pachetele medicale stabilite acum doi ani (dar nu există diferențe pentru gravide și lăuze, serviciile oferite fiind aceleași).

  • Controale și consultații medicale gratuite

În pachetele de servicii se regăsesc următoarele consultații de monitorizare a evoluției sarcinii și lehuziei, pe care le pot primi femeile la medicul de familie:

  • luarea în evidenţă în primul trimestru de sarcină;
  • supravegherea, lunar, din luna a treia până în luna a șaptea;
  • supravegherea, de două ori pe lună, din luna a șaptea și până în luna a noua;
  • urmărirea lehuzei la externarea din maternitate – la domiciliu;
  • urmărirea lehuziei la patru săptămâni de la naștere.

În ambulatoriu, gravidele vor putea primi consultații pentru supravegherea evoluției sarcinii și lehuziei.

În proiectul cu pachetele de servicii medicale găsim următoarele tipuri de analize de laborator ce pot fi făcute de gravide, fără plată:

  • determinarea grupului sanguin ABO și a grupului sanguin Rh;
  • anticorpi specifici anti Rh;
  • testarea HIV;
  • analizele Anti-HAV IgM, Ag HBs (screening) și anticorpi Anti HCV.

În cadrul pachetelor medicale se mai găsește și testul Babeș-Papanicolau, spre exemplu, precum și alte investigații care pot fi recomandate gravidei, așa cum pot fi recomandate și unei paciente care nu este gravidă.

  • Internarea la naștere și serviciile incluse

Conform proiectului, internarea la naștere se face fără bilet de internare. În spital, atâta timp cât nu cer condiții speciale (adică peste cele standard), mămicile vor putea beneficia gratuit de consultații, investigații, diagnosticare, tratamente medicale, medicamente, cazare și masă, potrivit proiectului cu pachetele medicale.

Proiectul de ordin privind pachetele de servicii medicale NU se aplică încă. Acesta trebuie aprobat de ministrul sănătății și de conducerea CNAS și publicat în Monitorul Oficial ca să intre în vigoare.