Serviciile secrete americane: Rusia, o ameninţare majoră pentru SUA. Cum influenţează Moscova opinia publică din Europa

Rusia reprezintă o amenințare majoră pentru o întreagă serie de interese ale SUA din cauza "programului său cibernetic ofensiv extrem de avansat" și a capacităților cibernetice sofisticate, au apreciat joi înalți responsabili ai serviciilor americane de informații. 

05 ian. 2017, 16:47
Serviciile secrete americane: Rusia, o ameninţare majoră pentru SUA. Cum influenţează Moscova opinia publică din Europa

„Rusia este un actor cibernetic complet care reprezintă o amenințare majoră pentru infrastructura guvernamentală, militară, diplomatică, comercială și de utilități a SUA”, afirmă într-o declarație comună pregătită pentru audierea în Comisia pentru servicii armate a Senatului american James Clapper, directorul pentru Informații naționale, Marcel Lettre, subsecretar de stat al apărării responsabil cu informațiile și Michael Rogers, directorul Agenției naționale pentru securitate.

Mai mult, potrivit acestora, responsabili ruși de la cele mai înalte niveluri au fost în măsură să autorizeze sustragerea și difuzarea de informații legate de alegerile din SUA. „Rusia folosește tehnici și metode informatice pentru a încerca să influențeze opinia publică din Europa și din Eurasia”, adaugă oficialii americani, potrivit Agerpres.

Citeşte şi Hackerii ruşi au reuşit să pătrundă în reţeaua electrică a SUA

James Clapper, care coordonează cele 17 agenții de spionaj americane, a menționat pe de altă parte în cursul audierii că, deși serviciile de informații și experții independenți au remarcat „o anumită scădere a activității” chineze, China continuă să „desfășoare cu succes” activități de spionaj cibernetic împotriva intereselor americane.