Serviciile occidentale de spionaj au ajuns la aceeaşi concluzie: Navalnîi a fost otrăvit de serviciul de securitate al Kremlinului

Agențiile de spionaj occidentale au ajuns la concluzia că liderul opoziției ruse, Alexei Navalnîi, a fost otrăvit de serviciul rus de securitate internă, FSB, arătând cu degetul spre Kremlin că ar fi ordonat atacul.

16 oct. 2020, 14:15
Serviciile occidentale de spionaj au ajuns la aceeaşi concluzie: Navalnîi a fost otrăvit de serviciul de securitate al Kremlinului

Concluzia a fost împărtășită între Londra, Berlin și Paris, după cum scrie The Guardian, și stă la baza deciziei din această săptămână a Regatului Unit și a UE de a-l viza cu sancţiuni pe șeful FSB, Alexander Bortnikov.

Liderii europeni au acuzat în repetate rânduri Rusia că este responsabilă pentru otrăvirea lui Alexei Navalnîi, în luna august, dar rămân reticenți în a învinui în mod explicit agenția pe care o consideră responsabilă de acest act, sau de a-l acuza făţiş pe președintele Vladimir Putin.

În aceste condiții și ținând cont de faptul că Alexei Navalnîi era supravegheat la momentul otrăvirii sale, este rezonabil să concluzionăm că otrăvirea a fost posibilă numai cu implicarea Serviciului Federal de Securitate„, se menționează în raportul oficial.

Citeşte şi Aleksei Navalnîi, prima apariţie video după ieşirea din comă. Opozantul rus a vorbit despre starea sa de sănătate VIDEO

Totuşi, joi, Uniunea Europeană a sancţionat joi mai mulţi membri ai administraţiei prezidenţiale ruse, apropiaţi preşedintelui Vladimir Putin, consideraţi vinovaţi de otrăvirea lui Navalnîi, şi o entitate implicată în producţia agentului neurotoxic folosit. Pe lista publicată în Jurnalul Oficial al UE se află numele lui Andrei Iarin – şeful Direcţiei Afacerilor Interne din cadrul administraţiei prezidenţiale, adjunctul său Seghei Kirienko, adjunctul ministrului Apărării Pavel Popov, alţi trei oficiali ruşi şi „State Scientific Research Institute for Organic Chemistry and Technology” (GosNIIOKhT).

Marea Britanie, pe de altă parte, a anunţat că i-a impus sancţiuni directorului Serviciului Federal Rus de Securitate (FSB), Aleksandr Bortnikov.

Opozantul rus Aleksei Navalnîi a fost spitalizat la 20 august în stare gravă, la Omsk, în Siberia, şi a fost transferat la 22 august la Spitalul Charité, la Berlin, de unde a fost externat la 23 septembrie, după 32 de zile de spitalizare – dintre care 24 în comă.

Germania a conchis că Navalnăi a fost otrăvit cu un agent neurotoxic din familia noviciok.