Serviciul militar obligatoriu ar putea fi reintrodus. Ce anunț face unul dintre cei mai exprimentați generali români

România ar putea fi nevoită să reintroducă serviciul militar obligatoriu. Pentru că nu se recrutează suficienți militari prin sistemul voluntariatului, în câțiva ani va fi nevoie de reintroducerea stagiului militar obligatoriu, spune generalul (r) Virgil Bălăceanu, fost reprezentantul României la NATO.

08 apr. 2024, 19:55
Serviciul militar obligatoriu ar putea fi reintrodus. Ce anunț face unul dintre cei mai exprimentați generali români
Anunţ de ultimă oră al ministrului apărării despre reintroducerea serviciului militar obligatoriu. Angel Tîlvăr: "Chemarea la arme, posibilă în stare de asediu"

Dacă  Ministerul Apărării nu poate recuruta suficienți militari prin sistemul voluntariatului, România ar putea  fi nevoită să reintroducă serviciul militar obligatoriu, este de părere generalul (r) Virgil Bălăceanu.

„Cum ne explicăm că după trei luni de zile, deci, a trecut un trimestru, trimestrul întâi, după ce am dezbătut problematica legii pregătirii populaţiei pentru apărare, aceasta încă nu a ajuns în Parlament? Pe de altă parte, nu am găsit căile cele mai bune pentru refacerea rezervei Armatei României pe principiile voluntariatului, pentru că postura de apărare şi descurajare a României înseamnă nu numai forţe active, bine înzestrate şi instruite, înseamnă şi o rezervă operaţională, care să fie în măsură, printr-o calificare corespunzătoare, să completeze, într-o situaţie de apărare şi descurajare, forţele active. Or, această întârziere poate să ne ducă la concluzia că politicienii noştri nu vor refacerea rezervei pe principiile voluntariatului, din moment ce legea care rezolvă o direcţie de refacere pe principiile voluntariatului, vor oare reintroducerea serviciului militar obligatoriu în România? Şi un ultim punct şi mă opresc aici… (…) Tinerii ar trebui să ştie că, dacă voinţa politică nu se manifestă şi printr-un cadru legislativ adecvat nu găsim acele forme de pregătire a rezervei, deci, a rezerviştilor, pe înţelesul tuturor, pe baza voluntariatului, într-un timp relativ scurt, să zicem, în următorii 5-7 ani, România va trebui, va fi obligată să reintroducă serviciu militar obligatoriu. Apărarea şi descurajarea nu este a momentului de astăzi, apărarea şi descurajare este un proces care a început, este accelerat în NATO, necesită timp, dar necesită participarea tuturor statelor. Mai avem de rezolvat problematica complexă a industriei de apărare. Abia acum, prin intervenţia…” a susținut generalul Bălăceanu despre serviciul militar obligatoriu, la Radio Romania Actualitati.

Citește și: Cătălin Cîrstoiu, candidatul Coaliției la Primăria Capitalei, despre problemele Bucureștiului: „Este un organism bolnav, este îngrijorător”

Războiul din Ucraina reaprinde dezbaterea privind serviciul militar obligatoriu

Războiul din Ucraina a reaprins dezbaterea privind reintroducerea serviciului militar obligatoriu, sau extinderea acestuia acolo unde este încă în vigoare, în unele ţări europene, în special în ţările baltice şi nordice şi în Germania, pe fondul temerii referitoare la un viitor război în Europa.

În Germania, ministrul Apărării Boris Pistorius a anunţat zilele trecute că luna aceasta, instituția pe care o conduce va prezenta un raport care examinează diverse modele de reintroducere a serviciului militar obligatoriu şi viabilitatea acestora. Atât Norvegia, cât şi Danemarca au anunţat măsuri în ultimele săptămâni pentru a recruta mai mulţi militari, invocând schimbarea situaţiei de securitate cauzată de războiul din Ucraina.

Citește și: Vladimir Putin, noi amenințări după aderarea Finlandei la NATO: „Noi nu aveam trupe acolo, acum vom avea”