Vladimir Putin, noi amenințări după aderarea Finlandei la NATO: „Noi nu aveam trupe acolo, acum vom avea”

După ce Finlanda a devenit în acest an cea mai nouă membră a NATO, preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a spus recent că va staționa din nou trupe în apropierea graniței cu această ţară.

08 apr. 2024, 18:39
Vladimir Putin, noi amenințări după aderarea Finlandei la NATO: „Noi nu aveam trupe acolo, acum vom avea”

Vladimir Putin vine cu noi amenințări care îi înspăimântă pe liderii politici finlandezi. Până de curând, relaţiile dintre cele două state, care se învecinează pe o lungime de peste 1.300 de kilometri, erau „pur şi simplu perfecte”, din punctul de vedere al lui Putin.Însă, de când nordicii se bucură de protecția aliaților din NATO, preşedintele rus ameninţă că va desfăşura trupe la graniţă, relatează Politico.

„În general, am avut relații ideale cu Finlanda. Pur și simplu perfecte. Nu aveam nicio pretenție una față de cealaltă, în special teritorială, ca să nu mai vorbim de alte domenii. Nici măcar nu aveam trupe, am îndepărtat toate trupele de acolo, de la granița ruso-finlandeză. Chiar și așa, Finlanda a aderat la NATO. Asta au decis. Noi nu aveam trupe acolo, acum vom avea”, a spus Vladimir Putin într-un interviu acordat în luna martie agenției de presă de stat RIA.

Citește și: Soldaţii ucraineni acuză Rusia de atacuri cu gaze chimice „aproape zilnice”

Dacă Rusia vrea să intimideze Finlanda anunțând că va răzbuna aderarea țării la NATO cu trupe la graniță, trebuie să aibă la dispoziție o mulțime de trupe. Iar Rusia pur și simplu nu are.
„Rușii nu vor avea resursele necesare pentru a construi infrastructura, a produce noi arme grele și a recruta un număr considerabil de forțe la granița noastră înainte de anii 2030”, declară generalul-maior în retragere Pekka Toveri, fost șef al serviciilor de informații militare finlandeze și recent ales membru al parlamentului finlandez. „Finlanda este un mediu operațional foarte solicitant, așa cum au învățat sovieticii în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial. Sovieticii îl numeau «operațiuni în zona de mlaștină-pădure» și necesită o pregătire și un echipament special, pe care ei nu îl au”, a mai afirmat el.

Putin rămâne fără soldați și nu reușește să facă suficiente recrutări

Rusia nu reuşeşte să recruteze atâţia soldaţi cât are nevoie pentru războiul din Ucraina, deşi a înrolat până şi deţinuţii din penitenciare şi a apelat şi la mercenarii paramilitari ai Grupului Wagner.

Vladimir Putin a declarat la finalul anului 2023 că Rusia avea 617.000 de soldați în Ucraina și că vrea să crească și mai mult forțele armate ale țării. Dar este greu să susții o forță de 600.000 de oameni în Ucraina când dimensiunea totală a forțelor armate ale Rusiei este de 1,15 milioane. Nu este surprinzător faptul că, în decembrie anul trecut, Putin a ordonat ca forțele armate să crească la aproximativ 1,32 milioane. În aceeași perioadă, Serghei Shoigu a sugerat că acestea ar trebui să crească la 1,5 milioane până în 2026.

Citește și: Zelenski face un anunţ înfricoşător: „Fără ajutorul SUA, blocat în Congres, Ucraina va pierde războiul”