Serviciul militar obligatoriu ar putea fi reintrodus în România

Unul dintre proiectele PSL (Platforma Social Liberală), partidul fondat de Alex Coita și Ilan Laufer, se referă la introducerea serviciului militar obligatoriu. Alex Coita a oferit informații în premieră legate de acest subiect pentru DCNews.

RomaniaTV.net
12 ian. 2020, 05:54
Serviciul militar obligatoriu ar putea fi reintrodus în România

Serviciul militar obligatoriu ar putea fi reintrodus în România. PSL, partid nou înfiinţat, dorește introducerea armatei obligatorii, după modelul statelor scandinave, ca măsură de integrare a tinerilor motivați și capabili în demersul de apărare a țării. Procesul de recrutare va fi unul competitiv, precizează Alex Coita, iar tinerii români își vor dori să facă stagiul militar.

Contactat vineri, 10 ianuarie, de DCNews, Alex Coita a făcut următoarele precizări: „Tinerii vor avea ocazia să fie bine plătiți, să fie utili Armatei și țării, dar într-un mod în care să aducă plus valoare. Își vor dezvolta abilitățile și vor lucra în domeniile în care sunt capabili. Serviciul militar obligatoriu este un sistem practicat în Suedia și Norvegia. Tinerii sunt selectați. E un proces foarte competitiv. Doar o mică parte dintre cei eligibili pentru serviciul militar sunt, de fapt, selectați, iar activitățile pe care le desfășoară în Armată nu sunt cele pe care le știam noi. Sigur, e și o componentă practică de instructaj, dar și o componentă axată pe fructificarea abilităților pe care tinerii le eu, dezvoltare profesională.”

Care sunt românii ce vor fi RECRUTAŢI în caz de RĂZBOI. Ce spune LEGEA

„Tinerii eligibili trebuie să se prezinte pentru recrutare, însă doar cei care corespund nevoilor Armatei Române și sunt la un nivel foarte înalt vor fi selectați. Va fi ca o ucenie, un internship în Armata Română, în care pot să-și fructifice abilitățile, fie că vorbim de programatori, ingineri electroniști etc. Ne dorim să dezvoltăm un program care va fi foarte bine văzut în rândul societății, va fi o marcă de prestigiu pentru cei care aplică și cei care sunt selectați. Cei care refuză serviciul militar, pentru că există și această posibilitate, fie din credințe personale, motive religioase sau altele, vor avea oportunitatea unui serviciu civil. Acesta nu va fi în Armata Română, ci parte a unui corp național de voluntari. De asemenea, vor fi plătiți. Se vor putea dedica muncii în folosul comunităților din România. Vor învăța cât de important este să-i ajuți pe cei de lângă tine, cât de important este să te dedici unei comunități, unor oameni, cât de important este să sprijini, cu abilitățile pe care le ai, anumite grupuri de cetățeni. Cred că ar fi pentru ei o lecție de viață extraordinară”, a spus Alex Coita.

„Să nu uităm că rata șomajului în România în rândul tinerilor este încă destul de mare. Noi credem că mulți dintre tinerii care ies de pe băncile facultății, de pildă, ar primi cu deschidere o astfel de oportunitate. Nu e vorba de un serviciu militar în stilul clasic. Va fi ceva total diferit”, a reiterat acesta.

Întrebat dacă vor putea aplica și femei pentru stagiul militar, Alex Coita a răspuns astfel: „Este o dezbatere. Cred că ține de răspunsul pe care îl va da societatea. E o temă extrem de sensibilă pe care vrem să o clarificăm în urma unei consultări. Dacă va exista interes și din rândul femeilor să participe la acest program, cel puțin pe partea de voluntariat, deci pe serviciu civil, nu văd de ce nu s-ar aplica, pentru că trebuie să existe oportunități egale între genuri”, a conchis Alex Coita.