Sesizarea Guvernului pe moţiunea de cenzură al USR PLUS şi AUR, în dezbatere la CCR după congresul PNL – surse

Curtea Constituţională (CCR) va dezbate sesizarea Guvernului privind moţiunea de cenzură depusă de USR PLUS şi AUR abia după congresul PNL din 25 septembrie, au declarat pentru News.ro surse din cadrul Curţii. Până la data de 15 septembrie, părţile să îşi exprime punctul de vedere în legătură cu sesizarea premierului Florin Cîţu.

14 sept. 2021, 17:33
Sesizarea Guvernului pe moţiunea de cenzură al USR PLUS şi AUR, în dezbatere la CCR după congresul PNL – surse

Sesizarea premierului Florin Cîţu privind privind existenţa unui conflict constituțional între Guvern şi Parlament pe moţiunea de cenzură al USR PLUS şi AUR va fi dezbătută de judecătorii CCR abia după congresul PNL, au declarat surse citate de news.ro.

Guvernul a sesizat miercuri Curtea Constituțională a României în privința moțiunii de cenzură depuse de USR PLUS și AUR, în care acuză că nu au fost respectate procedurile în privința semnăturilor și a înștiințării în Executivului în ziua depunerii documentului în Parlament.

Citeşte şi: Moşteanu: Nu putem permite alianţei toxice PNL-PSD să pună beţe în roate moţiunii de cenzură

Executivul a cerut CCR să constate că, atât sub aspectul condițiilor de validitate pentru inițierea moțiunii de cenzură, cât și sub cel al obligației comunicării acesteia către Guvern la data depunerii împiedică continuarea derulării procedurii parlamentare prin trecerea la etapele prezentării și dezbaterii moțiunii de cenzură.

Curtea Constituţională a României a dispus miercuri ca, până la data de 15 septembrie, părţile să îşi exprime punctul de vedere în legătură cu sesizarea premierului Florin Cîţu cu privire la existenţa unui conflict juridic de natură constituţională dintre Parlament şi Guvern pe tema moţiunii de cenzură a USR PLUS şi AUR.

Ulterior, după ce părţile îşi vor exprima punctul de vedere, Curtea Constituţională va stabili termenul pentru dezbaterea pe fond a sesizării.

Între timp Birourile Permanente ale celor două camere ale Parlamentului au decis marţi să-şi însușească  punctul de vedere al Comisiei de constituționalitate, dându-i dreptate premierului Florin Cîțu privind existența unui conflict constituțional cu privire la moțiunea inițiată de USR și AUR. Preşedintele Senatului, Anca Dragu, a anunţat că va trimite CCR două puncte de vedere – unul al Comisiei de resort, însuşit de Biroul permanent, şi altul în nume personal.

Citeşte şi: Anca Dragu acuză PNL-aripa Cîţu de hărţuire. Preşedintele Senatului vrea vot pe moţiunea de cenzură