Sesizarea PNL la CCR de invalidare a mandatului lui Dragnea, dezbătută de CCR pe 20 iunie

Judecătorii CCR vor dezbate pe 20 iunie sesizarea PNL privind invalidarea mandatului lui Liviu Dragnea, deoarece liderul PSD era condamnat pentru săvârșirea unor infracțiuni în cadrul derulării unui proces electoral, aspect neconstituțional în opinia liberalilor.

RomaniaTV.net
15 mai 2019, 09:32
Sesizarea PNL la CCR de invalidare a mandatului lui Dragnea, dezbătută de CCR pe 20 iunie

PNL a atacat la Curtea Constituţională hotărârea prin care a fost validat mandatul de deputat al lui Liviu Dragnea. PNL argumentează că Liviu Dragnea era condamnat pentru săvârşirea unor infracţiuni electorale, în Dosarul Referendumul, motiv de invalidare a mandatului, conform Regulamentului Camerei Deputaţilor.

Actul de sesizare al PNL vizeză Hotărârea Camerei Deputaţilor nr. 122 din 21 decembrie 2016 pentru validarea mandatelor deputaţilor aleşi la data de 11 decembrie 2016, cu referire expresă la prevederea conţinută de punctul 4 din paragraf 35 „circumscripţia electorală nr. 35, judeţul Teleorman”, din anexa parte integrantă a hotărârii, pe care o consideră neconformă cu prevederile art.1 alin.(5) coroborat cu art.70 din Constituţia României.

Potrivit News.ro, liberalii precizează că, la data de 21 decembrie 2016, în temeiul raportului Comisiei de Validare, Camera Deputaţilor a procedat la adoptarea Hotărârii nr.122/2016 prin care a validat mandatele de deputat ale persoanelor declarate alese de Biroul Electoral Central la scrutinul organizat pentru alegerea Camerei Deputaţilor şi Senatului, organizat la data de 11 decembrie 2016. Hotărârea Camerei Deputaţilor conţine un articol unic şi o anexă cu numele deputaţilor ale căror mandate au fost validate, enumerate pe circumscripţii electorale, parte integrantă a actului juridic.

„Punctul 4, al paragrafului 35 „circumscripţia electorală nr.35, judeţul  Teleorman” din anexa, parte integrantă, a Hotărârii nr.122 din 21 decembrie 2016 a Camerei Deputaţilor referitor la validarea mandatului domnului Nicolae-Liviu Dragnea este neconstituţional deoarece încalcă dispoziţiile art.1 alin.(5) şi ale art.70 alin.(1) şi alin.(2) din Constituţia României”, susţin liberalii.

Articolul 1, alineatul 5 din Constituţie invocat prevede că ” În România, respectarea Constituţiei, a supremaţiei sale şi a legilor este obligatorie”.

Articolul 70 din Constituţie se referă la mandatul deputaţilor şi senatorilor prevede: „(1) Deputaţii şi senatorii intră în exerciţiul mandatului la data întrunirii legale a Camerei din care fac parte, sub condiţia validării alegerii şi a depunerii jurământului. Jurământul se stabileşte prin lege organică. (2) Calitatea de deputat sau de senator încetează la data întrunirii legale a Camerelor nou alese sau în caz de demisie, de pierdere a drepturilor electorale, de incompatibilitate ori de deces”.

În opinia PNL, Camera Deputaţilor avea obligaţia regulamentară să se pronunţe prin vot asupra invalidării mandatului de deputat al lui Liviu Dragnea, deoarece acesta era condamnat pentru săvârşirea unor infracţiuni în cadrul derulării unui proces electoral, cauză expresă de invalidare a mandatului prevăzută de art. 7 alin.(3) teza II din Regulamentul Camerei Deputaţilor.