Curtea Constituţională îl obligă pe Klaus Iohannis să-i revoce "de îndată" pe miniştrii Transporturilor şi Dezvoltării

Publicat: Miercuri, 19 Decembrie 2018 08:05 // Actualizat: Miercuri, 19 Decembrie 2018 17:53 // Sursa: romaniatv.net

Curtea Constituţională a stabilit miercuri că există conflict juridic de natură constituţională între Guvern şi preşedintele Klaus Iohannis, după ce şeful statului a amânat numirea miniştrilor Transporturilor şi Dezvoltării Regionale. Preşedintele va trebui să semneze "de îndată" decretele de revocare a celor doi miniştri, potrivit CCR.

Foto: presidency.ro

UPDATE Curtea Constituțională a publicat decizia luată miercuri. Judecătorii îl obligă pe Klaus Iohannis să semneze decretele de revocare a celor doi miniştri, de la Transporturi şi Dezvoltare. De asemenea, preşedintele va trebui să răspundă în scris, "de îndată și motivat", propunerilor înaintate de premier pentru cele două portofolii.

"Curtea Constituțională, cu majoritate de voturi, a decis:

1. A admis cererea formulată de prim-ministrul României și a constatat existența conflictului juridic de natură constituțională între Președintele României, pe de o parte, și Guvern, reprezentat de prim-ministru, pe de altă parte, generat de refuzul Președintelui României de a emite decretele de revocare din funcție a doi miniștri și/sau de a emite decretele de constatare a vacantării funcțiilor de ministru ca urmare a demisiilor celor doi miniștri;

2. Președintele României urmează să emită de îndată decretele de constatare a vacantării celor două funcții de ministru;

3. Președintele României urmează să răspundă, de îndată, în scris și motivat, propunerilor înaintate de prim-ministrul României cu privire la numirile în funcția de ministru. 

Decizia este definitivă și general obligatorie și se comunică, potrivit art.36 din Legea nr.47/1992, prim-ministrului şi Preşedintelui României", se arată într-un comunicat al CCR.

_______

UPDATE Decizia Curţii Constituţionale va conţine menţiunea că preşedintele Klaus Iohannis trebuie să semneze de îndată decretul de revocare a celor miniştri, informează România TV, citând surse de la Curtea Constituţională. 

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat miercuri că, în funcţie de decizia CCR, va lua şi el o decizie în privinţa numirii unor noi miniştri la Transporturi şi Dezvoltare.

"În funcţie de decizia CCR, voi lua o decizie, după ce cunoaştem decizia. Nu pot să iau o decizie înainte de a lua CCR o poziţie în această chestiune", a declarat Klaus Iohannis, miercuri, cu câteva ore înainte de decizia CCR.

_______

UPDATE Un ministru îşi exercită deplin funcţia până la publicarea decretului de încetare a mandatului în Monitorul Oficial, a afirmat, miercuri, consilierul prezidenţial Mihaela Ciochină, în faţa plenului Curţii Constituţionale a României, care discută sesizarea Guvernului în legătură cu un posibil conflict juridic de natură constituţională, după ce preşedintele Klaus Iohannis a amânat numirea miniştrilor de la Transporturi şi de la Dezvoltare Regională.

"Un ministru exercită deplin funcţia până la momentul la care decretul de încetare a funcţiei este publicat în Monitorul Oficial al României. De altfel, nici Constituţia şi nici legea nu prevăd o limitare în exercitarea funcţiei, ministrul demisionar având plenitudine de competenţă în exercitarea funcţiei până la momentul emiterii decretului prin care este eliberat din funcţie. (...) În plus, în practica instituţională, în 2014, a existat o situaţie în care un ministru demisionar a fost menţinut în funcţie vreme de două luni şi jumătate, dincolo cu mult de termenul de 15 zile considerat de (...) autorul prezentei sesizări ca fiind un termen irevocabil", a spus consilierul prezidenţial.

_______ 

UPDATE Preşedintele nu poate să interzică unei persoane să ocupe pe termen nedefinit un post de ministru, a afirmat, miercuri, secretarul general al Guvernului, Toni Greblă, în faţa plenului Curţii Constituţionale a României, care discută sesizarea Executivului în legătură cu un posibil conflict juridic de natură constituţională, după ce Klaus Iohannis a amânat numirea miniştrilor Transporturilor şi Dezvoltării Regionale.

"Ar însemna ca o persoană care a fost propusă ministru pentru un anume minister concret, care are atribuţii concrete, responsabilităţi concrete, o dată refuzat de preşedinte pentru că l-a considerat nepotrivit, să nu mai poată niciodată ocupa nicio funcţie de ministru în alt minister pentru care, probabil, tot subiectiv, ar putea să fie persoana respectivă apreciată ca fiind foarte bună, foarte potrivită. Prin urmare, preşedintele nu poate să interzică unei persoane să ocupe sine die un post de ministru pentru simplul fapt că a fost refuzat o dată a ocupa o anume funcţie de ministru", a spus Toni Greblă, potrivit Agerpres.

_______

Curtea Constitiţională dezbate, miercuri, cererea de soluţionare a conflictului juridic de natură constituţională între Preşedintele României, pe de-o parte, şi Guvernul României/prim-ministru, pe de altă parte.

Sesizarea a fost făcută în 7 decembrie de către premierul Viorca Dăncilă, care reclamă ”un blocaj”.

"Singura situaţie incertă pe care o avem în acest moment este creată de domnul preşedinte Klaus Iohannis prin blocajul numirii miniştrilor în două domenii importante, mă refer la Dezvoltare Regională şi Administraţie Publică,  dar şi la Ministerul Transporturilor. Cred că nu jocul politic trebuie să fie cel care să dicteze în această perioadă, cred că este important interesul României", a afirmat atunci şefa Executivului.

Dăncilă a mai spus că exercitarea cu succes a preşedinţiei rotative pe care România o va prelua la 1 ianuarie se poate face doar "conferind întreaga autoritate şi legitimitate tuturor miniştrilor din cabinet".

"Nu ne putem permite să schimbăm miniştri după ce au fost preluate dosarele, după ce au fost stabilite priorităţile pe fiecare domeniu în parte. De aceea, astăzi am sesizat CCR pentru a soluţiona acest blocaj creat de domnul preşedinte. Nu ne-am dorit acest lucru, nu-mi doresc acest lucru dar, aşa cum am spus anterior, interesul României este mai presus de ambiţii, de joc politic sau de o campanie electorală", a subliniat Viorica Dăncilă.

La câteva ore după, preşedintele Klaus Iohannis a afirmat că răspunsul Curţii Constituţionale nu va rezolva problema, problema fiind, în opinia sa, că România nu are prim-ministru.

El a precizat atunci că, dacă s-a ajuns în acestă fază a sesizării unui posibil conflict de natură constituţională, în cazul remanierii va aştepta decizia Curţii, fără a mai face vreun alt demers.â

În 20 noiembrie, şeful statului a acceptat propunerea premierului privind schimbarea din funcţie a şase miniştri, dar a refuzat să o numească pe Lia Olguţa Vasilescu la Ministerul Transporturilor şi pe Ilan Laufer la Ministerul Dezvoltării. Klaus IOhannis a preciat că propunerile sunt ”nepotrivite”.

Ulterior, PSD a venit cu alte propuneri: Lia Olguţa Vasilescu la Ministerul Dezvoltării şi Mircea Drăghici la Transporturi. Klaus Iohannis nu a dat încă un răspuns la aceste solicitări. 

loading...
11 Comenteaza // Vezi comentarii
        Citeste mai mult despre:   
Curtea Constituţională sesizare CCR sesizare ccr remaniere guvernamentala
Daca ti-a placut articolul, urmareste RomaniaTV.NET pe   facebook facebook sau  twitter twitter.
20 dec 18:55
Răspunde | Votează email 0 email
serj
dobitocul asta a tinut tot timpul in sah pe guvernarea psd, iar basistii cei spalati pe creier dau vina pe psd ca nu se misca lucrurile. asa ceva???
20 dec 16:10
Răspunde | Votează email 0 email
oamenicasobolani
Nu cerceta ale ăstora legi!
… Doar de le semeni ’i-nțelegi!Din codru rupi o rămurea,
Ce-i pasă codrului de ea!
Ce-i pasă unei lumi întregiDe viața mea†?

*

Pentru ce atâtea versuri…

De tristeți doar mărturii

Și de cugete înalte?

… Dacă ai putea veni

Să vezi ce ciumeți își cresc

Și fac pe „filozofii“!

*

Vânduți satanei pentr-un fulger

Machiavelicii-n gârlici

De la opincă la vlădică

La parvenitism complici

Și-au tot redefinit morala…

Păcat că n-o să vii pe-aici!

*

Să vezi volbură și crivăț

… Samavolnici tiriplici

Șobolani scuipând litanii

Cu suflet plin de bășici

Crestați sub limbi și botezați

În câte-o tufă de urzici!

*

Le jugulează libertatea

Pulpanelor de prolifici

Demnitatea, un moft și ea

Când hahalera-i în arnici

… Strigător la cer brodată!

Căcat românesc sleit pe bici…

*

De Vi-l aduse pe lopată

Dumnezeu, c-un semn pe-aici!

*

Că, România-i peste tot!

… Doar acolo astăzi nu-i

Unde, poate mai ții minte

Că Miorița-n sânge-ți spui…

Ce-ai să fugi de-așa o casă

Și-ți dai jos traista din cui!

*

Să-ți ieși, mamă, iar din minți

Pentru ce muri străbunul?

… C-ăștia au niște părinți…

Să pui direct în ei tunul!

Bine că nu ai să-i vezi…

Hoțomani tot unul și-unul!

*

E plină lumea de mișei

Dar până-i știi, cu zile piei!

E plină lumea de nătângi…

Până-i arăți, apusu-ajungi…

Dar… S-o găsi un Dumnezeu

Să scrie în numele meu!
20 dec 16:02
Răspunde | Votează email 0 email
oamenicasobolani
"
Dragul meu, daca tu ai fi stiut, in dimineata aia rece de decembrie, ca pleci sa te intalnesti cu glontul, ca sa poata fura ei 30 de ani si apoi sa scape nevinovati, mi-ai mai fi spus ca mergi sa lupti “pentru libertate si fericire”?
Dragul meu, mai bine stateai acasa…
Mai bine incuiam si aruncam cheia pe geam.
Inchid televizorul si ma pregatesc sa mor. Si dupa ce eu n-oi mai fi, nimeni nu-si va mai aminti de tine si de dimineata aceea de decembrie.
De parca nici n-ai fi fost… dragul meu…"
"
.
20 dec 14:16
Răspunde | Votează email 0 email
oamenicasobolani
ție
,
"un român oarecare"
Ca să ai de CĂCARE!


Scrisoare de decembrie:
...
"Dragul meu, au trecut 29 de ani.
Mai multi decat aveai tu cand ai plecat dimineata de acasa, ca sa te lupti “pentru libertate si fericire”. Astazi, acum 29 de ani ai iesit pe usa. Nu te-ai mai intors, te-a omorat un glont razlet.
Mie mi-au zis ca sunt mama de erou; dar eu as fi vrut sa fiu mama de baiat in viata.
Dragul meu, am ramas singura. Au plecat toti de langa mine. Unii au murit, restul au plecat din tara. Eu le-am zis ca tu ai murit in acel decembrie si pentru libertatea si fericirea lor. Dar ei au zis ca nu se simt nici liberi si nici fericiti, asa ca au plecat.
Toti copiii cu care te jucai in fata blocului au crescut, s-au facut oameni mari si au plecat si ei. Nu mai am pe nimeni cu care sa vorbesc despre tine.
De parca nici n-ai fi fost vreodata…
Dragul meu, iubita ta de atunci, din decembrie, s-a casatorit si a plecat si ea. M-a sunat acum vreo douazeci de ani, ca e in America, are trei copii si e fericita.
Eu nu am decat o geaca subtire de fas, cu care ai plecat. Era alba si curata, dar ei mi-au dat-o rosie inapoi. Si murdara de pamant...
La inceput, ma uitam la televizor, dar nu vedeam decat cum s-au pus toti pe furat si pe distrus tara pentru care ai murit tu. Asa ca nu m-am mai uitat, ca ma durea, dragul meu.
In ultimii ani, am deschis televizorul doar la final de decembrie; ca mereu povesteste de tine si de ceilalti care au iesit pe strazi “pentru libertate si fericire”. Uneori te arata si pe tine in poze. Ma uit si plang, dragul meu.
Au trecut 29 de ani si iarasi e decembrie. Am deschis astazi televizorul. 
Dar nu mai zic nimic de tine. Zic doar ca astia care au distrus tara de cand ai murit tu isi dau o lege ca sa scape.
Dragul meu, daca tu ai fi stiut, in dimineata aia rece de decembrie, ca pleci sa te intalnesti cu glontul, ca sa poata fura ei 30 de ani si apoi sa scape nevinovati, mi-a
20 dec 12:04
Răspunde | Votează email 0 email
oamenicasobolani
&...
În definitiv, abia aștept să văd cum AZI o ia Johannis peste bot
( Ca la toate ședințele la care s-ar duce când până acuma l-a durut în coț)

Și cred că cu asta am spus tot!


De-aș mai zice, totuși, ceva?

Numai l-aș întreba
:
DE CE mai pierde timpul prin România?

Cu handicapații neduși la școala de corecție crede că CIVILIZEAZĂ țigănia?
20 dec 11:41
Răspunde | Votează email 0 email
oamenicasobolani
UIMITOR cum ciumații nației ăsteia și-au însușit CONSTITUȚIA
( ca cu laptele supt ce-i obligă să practice, nerușinați, PROSTITUȚIA )
DAR ACUM
( de când vă tot zbateți să vă demonstrați INVOLUȚIA )
,
CHIAR că aveți SOLUȚIA!

Mai urmează doar DISOLUȚIA
La care
( Ca în punctul ăsta să închei discuția )
,
AȘTEPT de când v-am lăsat = Să aud c-ați redefinit până și revoluția
( cum n-aveam CUM să-mi aduc la tot ce-a urmat contribuția )
Deoarece
,
CUM MAI ALTA MI-A GÂNDIT Dumnezeu SĂ-MI FIE retribuția!


Să te rogi la Dumnezeu ca să facă om din tine
,
Nu un șobolan scârbos peste care PARU-ȘI ține până SOCOTEALA vine!
20 dec 11:36
Răspunde | Votează email 0 email
oamenicasobolani
un român oarecare
... DE-ANONIM, mi se pare...
care parcă le toarnă
din coada mos(pot)covitului ce le dă tot din goarnă
CARE
un român oarecare are să și rămâie
... nu ca HOȚII pentru care nume nu vrea să-și puie...
Dă pe-aicea DOVADĂ
cât de departe, puși pe bravadă
cum se tot mușcă unii pe alții de coadă de-adunați grămadă
pot șobolanii să vadă!


Ce e Balaceanca…?... ca eu v-am lasat sa faceti talanga-balanga!
=
S-apucati mai strans cu falanga cu securistii in tanga si curvele urcate cu vanga!
20 dec 09:12
Răspunde | Votează email 0 email
un oarecare
Sunt tare curios daca pricepe ce-i spune CCR sau are nevoie de traducator! Iar voi, Maria si oamenica sobolani, duceti-va la Balaceanca sa va tratati, daca se mai poate!
19 dec 20:33
Răspunde | Votează email 0 email
oamenicasobolani
https://oamenisisobolani.files.wordpress.com/2018/08/vaca-natiunii-delegata-ca-n-concediu-fu-cu-curu-legata-de-i-s-a-mai-pus-o-pata-acuma-i-si-saramurata2.jpg

https://oamenicasobolani.wordpress.com/2018/08/17/epilog________________-ca-aici-se-trece-in-catalog-nota-societatii-romanesti-educata-tot-la-al-pizdei-si-pulii-dialog-cu-pile-cunostinte-relatii-la-pixu-supt-cu-alte-dedicatii-de-acum-la-un-mo/

EPILOG________________ Că aici se trece, în catalog, nota societății românești educată tot la al pizdei și pulii dialog, cu Pile-Cunoștințe & Relații, la pixu supt cu alte dedicații, de-acum, la UN MOMENT de RECULEGERE să luați parte vă rog… Până nu fac dispărută și-astă pagină de istorie ȘOBOLANII ce-azi TOT calcă… Pe drumul lor de GLORIE________________ Că tot pornisem pe la începutul anului 2011 să spun despre SECURIȘTII rămași tot babani, de-am ajuns de-am scris mai bine de 7 ani… Și iar________________7!… De parcă v-aș educa eu PULĂU adus aici unde documentat e HĂU!________________ Mulțumesc, Doamne, că-ți stă-n CARTE DE CE O LUME ne desparte!
19 dec 17:04
Răspunde | Votează email 0 email
maria
Am nevoie sa ma ceara o personalitate dintr-o data in casatorie ca sa-mi rezolv toate problemele,insa domnii nu procedeaza asa.
Afişează următoarele 10 comentarii
Afişează toate comentariile
1
EUR
4.7228
RON
17 Jun
noapte 20 °
zi 30 °
Ultimele joburi adaugate
24 H