Seulul desfăşoară exerciţii cu muniţie reală la frontiera cu Nordul

Coreea de Nord a efectuat exerciţii pe scară largă, incluzând tiruri cu muniţie reală în Marea Japoniei, iar vecinul său din Nord a a procedat la sfârșitul săptămânii trecute la o serie de lansări de rachete, sub supravegherea numărului unu al statului, Kim Jong-Un, scrie AFP.

RomaniaTV.net
04 apr. 2016, 10:15
Seulul desfăşoară exerciţii cu muniţie reală la frontiera cu Nordul

Aceste exerciţii se desfăşoară în orașul de coastă Goseong, de la frontiera cu Coreea de Nord şi sunt utilizate obuziere autopropulsate de tipul K-9 și lansatoare de rachete multiple de 130 mm. 

Scopul acestor manevre este de a repeta ”scenariul unei provocări maritime nord-coreene”, a declarat presei purtătorul de cuvânt al Ministerului sud-coreean al Apărării, Moon Sang-Gyun. Ele survin pe fondul escaladării tensiunilor în peninsulă după al patrulea test nuclear nord-coreean în 6 ianuarie, care a fost urmat la 7 ianuarie de un tir cu rachetă.

Demonstrația de forță reprezintă o reacție a Phenianului la aplicațiile anuale comune între SUA și Coreea de Sud.

Totodată, Consiliul de Securitate al Națiunilor Unite a impus la începutul lunii martie noi sancțiuni împotriva regimului nord-coreean, ca reacție la tirurile nucleare și balistice interzise.

Un purtător de cuvânt al Comisiei de apărare națională(CDN) a declarat într-un comunicat publicat de agenția oficială KCNA că ultimele rezoluții cu sancțiuni impuse Phenianului de către ONU sunt ‘anacronice și suicidare’ și susceptibile să provoace un atac nuclear asupra continentului american.

Aceste sancțiuni sunt opera ‘forțelor americane și a altor forțe ostile’ decise să atace Coreea de Nord, afirmă purtătorul de cuvânt al CDN, spunând că respectiva campanie nu va face decât să consolideze și mai mult hotărârea Phenianului. Washingtonul este pe cale să provoace o criză care ar putea face Nordul să reacționeze cu o ‘lovitură nucleară împotriva continentului american în orice moment’, a avertizat responsabilul de la Phenian.