Seulul şi Washingtonul fac exerciţii militare anuale. Phenianul este nemulţumit

Seulul şi Washingtonul au lansat luni exerciţii militare anuale, în pofida avertismentelor Phenianului, potrivit căruia aceste manevre riscă să deraieze negocierile în dosarul nuclear, relatează AFP.

05 aug. 2019, 11:23
Seulul şi Washingtonul fac exerciţii militare anuale. Phenianul este nemulţumit

Exerciţiile intervin în contextul în care Coreea de Nord şi-a multiplicat recent tirurile de proiectile cu rază scurtă de acţiune invocând un ”avertisment solemn adresat militarilor sud-coreeni susţinărtori ai războiului”, care insistă în voinţa lor de a efectua exerciţii comune, potrivit news.ro.

Ministrul sud-coreean al Apărării Jeong Kyeong-doo anunţat în Parlament că aceste manevre au început luni, adăugând că Seulul îşi va menţine ”în mod clar nivelul pregătirii împotriva oricărui atac al Coreei de Nord”.

Puţine precizări au fost făcute despre natura acestor exerciţii, însă un oficial ministerial sud-coreean a anunţat că ele vizează să verifice capacităţile Seulului de a prelua controlul operaţional pe trimp de război, potrivit news.ro.

Conform tratatului de securitate semnat între Seul şi Washington, un general american ar urma să preia comanda forţelor comune în cazul unui război. Sudul caută de mult timp ca acest loc săfie ocupat de către unul dintre generalii săi.

Citeşte şi Kim Jong Un a supervizat tirul de testare de miercuri a unui nou sistem de tir multiplu de rachetă

Unii experţi apreciază că intensificarea activităţilor militare la Nord, dar şi la Sud de Zona Demilitarizată (DMZ), care împarte peninsula, ar putea amâna cu câteva luni negocieri cu privire la programele nuclear şi balistic ale Phenianului, care încalcă numeroase rezoluţii ale Consiliului de Securitate al ONU.

După ani de amplificare a tensiunilor, peninsula a fost în 2018 teatrul unei remarcabile destinderi, care a permis, de un an, trei întâlniri la vârf între preşedintele american Donald Trump şi dictatorul nord-coreean Kim Jong Un, potrivit news.ro.

În prima lor întâlnire, în Singapore, cei doi au semnat un angajament vag în favoarea ”denuclearizării peninsulei coreene”. Al doilea lor summit, în februarie, la  Hanoi (Vietnam), a fost scurtat din cauza unor dezacorduri pe tema unei relaxări a sancţiunilor impuse Nordului şi măsurilor pe care Phenianul trebuia să le ia în schimb.

Însă, în întâlnirea lor surpriză, în iunie, în DMZ, cei doi au convenit să reia dialogul. Cu toate acestea, discuţiile de lucru nu au început încă.

Aproximativ 28.500 de militari americani sunt staţionaţi în Coreea de Sud. Iar exerciţiile anuale pe care le efectuează împreună cu zeci de mii de militari sud-coreeni irită de fiecare dată Phenianul, care le consideră drept o repetiţie generală a unei invazii a teritoriului său.


loading...