Severin: Nu am găsit probe care să arate că am acceptat bani pentru propunerea unui amendament în PE

Adrian Severin a declarat marţi, la ieşirea de la DNA, că din probele aflate la dosarul său de corupţie nu rezultă că ar fi primit bani pentru propunerea unui amendament în Parlamentul European, susţinând că totul este "o înscenare făcută de unele grupuri de interese".

RomaniaTV.net
06 aug. 2013, 12:33
Severin: Nu am găsit probe care să arate că am acceptat bani pentru propunerea unui amendament în PE

Europarlamentarul Adrian Severin a fost la Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) pentru a-i fi prezentat materialul de urmărire penală în dosarul în care este acuzat de luare de mită şi trafic de influenţă.

Adrian Severin a declarat, la ieşirea din sediul DNA, că a văzut doar o parte din probele prezentate de anchetatori în dosarul său.

„A fost o înscenare. Ce a fost acolo au fost două discuţii paralele, o discuţie care ţinea de oferirea unor servicii de consultanţă în baza unui contract absolut legal necontestat de nimeni nici aici, nici în altă parte, iar pe de altă parte a fost o discuţie cu persoanele pe care le credeam partener de contract şi care m-au rugat să-i mai ajut să-şi mai rezolve şi alte probleme pe lângă… În niciun moment nu s-a pus problema că pentru acest ajutor urmează să fiu plătit, iar, pe de altă parte, în niciun moment eu n-am acceptat să dau un ajutor care să contravină unei prevederi legale”, a spus Adrian Severin.

Întrebat despre condamnarea pentru corupţie a fostului eurodeputat austriac Ernst Strasser, Adrian Severin a spus că dacă acesta a fost condamnat, „este posibil să fi făcut ceva”.

Adrian Severin a spus că în continuare va studia probele aflate în dosarul său, precizând că va reveni la DNA zi de zi, până când va vedea tot materialul.

Europarlamentarul Adrian Severin este cercetat de procurorii DNA pentru luare de mită, trafic de influenţă şi folosire sau prezentare de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Comunităţilor Europene sau din bugetele administrate de acestea, cu consecinţe deosebit de grave, în formă continuată.

În acelaşi dosar se fac acte de urmărire penală şi faţă de alte trei persoane, potrivit DNA.

Conform Ordonanţei de începere a urmăririi penale întocmită de procurori, în perioada 2007 – 2010, Adrian Severin „a folosit şi a prezentat în Parlamentul European documente, declaraţii false sau inexacte, contrar reglementărilor legale (art. 43 din Normele de aplicare a Statutului deputaților în Parlamentul European – Decizia Biroului din 19 mai 2008 şi 09 iulie 2008)”.

Documentele prezentate se referă la o serie de contracte de consultanţă încheiate cu şase societăţi comerciale româneşti, „înfiinţate cu scopul de a justifica prestări de servicii fictive, prin intermediul respectivelor contracte de consultanţă”, au arătat procurorii DNA.

„În felul acesta, învinuitul Severin Adrian a înlesnit unor persoane apropiate obţinerea pe nedrept a sumei de 436.663 euro din bugetul Parlamentului European”, potrivit procurorilor.

Adrian Severin declara, în 15 ianuarie, că este singurul europarlamentar obligat să prezinte explicaţii despre modul în care şi-a cheltuit suma forfetară.

În primăvara 2011, reporterii de la „Sunday Times” au înregistrat o discuţie cu europarlamentarul Adrian Severin, în biroul acestuia de la Strasbourg, material video-audio în care eurodeputatul vorbeşte despre demersurile făcute pentru introducerea unui amendament la o directivă europeană.

Reporterii ziarului britanic le-au propus mai multor deputaţi – un român, un sloven şi un austriac – să le plătească 100.000 de euro în schimbul unor amendamente a căror adoptare ar putea-o obţine. Cei trei deputaţi au acceptat, relata atunci AFP.

Adrian Severin, fost vicepremier român, a trimis un e-mail falşilor lobbyişti, afirmând: „Doar ca să ştiţi că amendamentul pe care îl vreţi a fost depus la timp”. La scurt timp, el a trimis o factură de 12.000 de euro pentru „servicii de consiliere”.