Sezonul anvelopelor de iarnă. Noile cerințe în ceea ce privește schimbarea acestora

Odată cu sezonul rece șoferii trebuie să ia în calcul și reglementările codului rutier în ceea ce privește cerințele pe care trebuie să le aibă autovehiculele pe șosea. Așadar, în fiecare an pe perioada iernii, anvelopele de iarnă sunt obligatorii prin lege.

10 oct. 2023, 19:21
Sezonul anvelopelor de iarnă. Noile cerințe în ceea ce privește schimbarea acestora

Potrivit legii, anvelopele de iarnă trebuie montate dacă temperaturile scad sub 7-10 grade Celsius și se așteaptă condiții de gheață, zăpadă sau polei. Perioada în care este obligatorie dotarea mașinilor cu anvelope de iarnă, sancțiunile acordate șoferilor care nu se conformează cu echiparea corespunzătoare a mașinilor și tipurile de anvelope conforme sunt prevăzute în Codul Rutier, mai exact în Ordonanța 5/2011, supranumită și „Legea cauciucurilor de iarnă”, intrată în vigoare de la 1 noiembrie 2011.

Citește și: Ce reprezinta punctele roşii şi galbene de pe anvelope. Mulţi şoferi le ignoră importanţa, dar fac o mare greşeală!

Schimbarea anvelopelor depinde deci de condițiile meteorologice și de tipul celor care sunt folosite. Operațiunea trebuie însă făcută la timp, pentru că altfel pot fi aplicate amenzi și reținut talonul auto. Din cauza faptului că „Legea cauciucurilor de iarnă” a intrat în vigoare la 1 noiembrie 2011, în rândul șoferilor există confuzia cum că anvelopele trebuie înlocuite în fiecare an până la data de 1 noiembrie.

Așadar, data de 1 noiembrie, pe care mulți șoferi o consideră ca fiind cea de la care se face trecerea la aceste anvelope, nu are un temei juridic. Fenomenele meteo precum poleiul, zăpada, înghețul sau chiciura impun folosirea anvelopelor de iarnă pentru autoturisme, autoutilitare și alte vehicule de transport. Potrivit actului normativ, cei care circulă pe drumuri publice acoperite de zăpadă, gheață sau polei sunt obligați să aibă anvelope de iarnă.

Citește și: Anvelope Dunlop sau Yokohama: ce să alegi?

Când este bine să montăm anvelopele de iarnă?

Cunoscătorii recomandă ca anvelopele de iarnă să fie montate atunci când temperaturile diurne au valoarea de sub 7 grade Celsius, pentru 3 zile consecutive. În lege nu este stipulată o dată anume. Totuși, Potrivit art. 102 alin. (1), pct. 28 din OUG 195/2002, constituie contravenție „conducerea autovehiculului pe drumurile publice acoperite de zăpadă, gheață sau polei, fără ca acesta să fie dotat cu anvelope de iarnă […]”.

În plus, în cazul autovehiculelor de marfă de peste 3,5 tone și al celor de transport persoane cu mai mult de 9 locuri pe scaun, există și obligativitatea montării pe roți a lanțurilor sau altor echipamente antiderapante certificate.

Concluzia este că din momentul în care drumul s-a acoperit de zăpada, polei sau gheață, nu trebuie ieșit cu mașina fără sa fie echipată cu anvelope de iarnă. Poliția Română transmite că amenda este prevăzută în clasa a IV-a de sancțiuni (de la 9 la 20 puncte-amendă, respectiv între 1.305 și 2.900 lei), iar sancțiunea contravențională este însoțită și de măsura reținerii certificatului de înmatriculare.