Sezonul de schi, aproape de final înainte de vacanța elevilor. Ce pârtii din ţară s-au închis

Începând cu 12 februarie elevii vor intra pe rând câte o săptămână în vacanță, așa numita vacanță de schi. Perioadele diferă de la un județ la altul. Primi vor lua vacanță elevii din Bistrița-Năsăud și Satu Mare, dar cei mai mulți elevi vor fi liberi în săptămâna 19 - 25 februarie.

09 feb. 2024, 14:06
Sezonul de schi, aproape de final înainte de vacanța elevilor. Ce pârtii din ţară s-au închis

Elevii se pregătesc de vacanța de schi, dar prea vor avea parte de distrație în zăpadă. Vacanța mobilă din luna februarie 2024 a fost fixată astfel:

– în perioada 12 – 18 februarie 2024 (2 judete): Satu Mare și Bistrița-Năsăud.

– în perioada 19 – 25 februarie 2024 (26 judete): Bihor, Sălaj, Cluj, Caraș-Severin, Hunedoara, Gorj, Argeș, Olt, Dâmbovița, Teleorman, Ilfov, Municipiul București, Giurgiu, Călărași, Ialomița, Prahova, Buzău, Brăila, Vrancea, Galați, Covasna, Harghita, Neamț, Vaslui, Iași, Botoșani.

– în perioada 26 februarie – 3 martie (14 judete): Alba, Arad, Timiș, Maramureș, Suceava, Mureș, Sibiu, Brașov, Bacău, Vâlcea, Mehedinți, Dolj, Tulcea, Constanța.

Vremea caldă din această perioadă a compromissezonul de schi. În ultimele zile, temperaturile au fost foarte ridicate, chiar și 20 de grade la început de februarie, iar zăpada s-a topit. Mai multe pârtii au fost închise, inclusiv în Sinaia, Covasna sau la Poiana Braşov, scrie observatornews.ro. 

”Temperaturile astea nu sunt potrivite pentru calitatea zăpezii de acum. Acum este mai cald decât ar fi normal. Ar fi bine dacă ar fi temperaturi mai jos cu vreo 10, 15 grade, atunci ar fi mai potrivit”, spune un instructor de schi.

Aceleași probleme sunt și în alte țări din Europa. De exemplu, în Italia, pe unele pârtii celebre se văd mai mult petice de iarbă și pământ decât zăpadă. Pe muntele Terminillo nu există omăt la peste 2 mii de metri altitudine.

Şi în Franţa gradele din termometre au urcat la 18 grade la Cota 1600. În Perpignan, luni, au fost 26 de grade. În alţi ani, în aceeaşi perioadă media era de 9-13 grade.