Sf. Andrei, tradiţii şi obiceiuri. Ce fac fetele nemăritate ca să îşi găsească soţ

SFANTUL ANDREI 2019. 30 noiembrie este ziua în care creştinii ortodocşi sărbătoresc Sf. Andrei, însă această zi nu e doar o aniversare de nume, ci şi un moment important pentru fetele nemăritate. RomaniaTV.net vă prezintă câteva dintre cele mai răspândite superstiţii legate de Sf. Andrei.

29 nov. 2019, 17:01
Sf. Andrei, tradiţii şi obiceiuri. Ce fac fetele nemăritate ca să îşi găsească soţ

SFANTUL ANDREI 2019. Dacă aceia care se tem de strigoi trebuie să pună usturoi pe la geamuri şi uşi, ca să nu permită spiritelor rele să le intre în case, după spusele bătrânilor, ca să afle cine le va fi soţ, fetele nemăritate trebuie să işi pună sub pernă, înainte de culcare, o crenguţă de busuioc. În caz că nu ai, probabil merge si cel la pliculet, că la urma urmei pisat sau nepisat, tot busuioc e şi ăla.

Superstiţiile legate de noaptea de Sf. Andrei diferă, totuşi, în funcţie de zona în care locuieşti. În unele locuri, tinerele singure pun într-o oală 9 ceşti de apă, după care o lasă peste noapte sub icoană. Dimineaţa se măsoară apa cu aceeaşi cească, iar dacă mai rămân măcar cateva picaturi de apă, se spune că fetele vor avea noroc, însă dacă apa va fi mai puţină decât în seara precedentă, fetele nu se vor mărita nici în anul ce urmează.

Fetele nemăritate, din alte părţi, pregătesc în seara de 30 noiembrie câte o turtă facută din apă, făină şi sare, acestea fiind măsurate cu o coajă de nucă. Turtele vor fi coapte pe vatră şi apoi mâncate, iar în vis, acestea se spune că vor fi vizitate de către ursiţi, care le vor aduce apă să îşi potoşească setea.

Sfântul Andrei 2019: Care este primul lucru pe care trebuie să îl faci dimineaţa şi ce semnifică această tradiţie

Superstiţiile legate de fetele nemăritate sunt multe. Pe lângă cele menţionate deja, se mai numără şi aceea în care domnişoarele prepară un colac din pâine dospită cu un căţel de usturoi în mijloc, pe care îl lasă timp de o săptămână într-un loc călduros din casă. Dacă usturoiul încolţeşte, fata are noroc şi se mărită în anul ce va urma.

Tot în noaptea de Sf. Andrei, fetele nemăritate merg la o fântână şi aprind acolo o lumânare, pastrată de la Paşti, pe care o lasă aprinsă în găleata acesteia. Între timp, tinerele se rogă la Sfântul Andrei, spunând: „Sfinte Andrei, Scoate-i chipul în faţă apei, Că în vis să-l visez, C-aievea să-l văz!”.