Sfânta Cuvioasă Parascheva. Tradiții și superstiții. Ce este bine să faci şi de ce este bine să te fereşti în această zi ca să te ocolească relele

Anual, pe 14 octombrie, creștinii prăznuiesc una dintre cele mai mari sărbători ale creştinătăţii, Sfânta Cuvioasă Parascheva. În popor, Cuvioasa este cunoscută şi drept Sfânta Vineri, denumire care-și are originea în cuvântul grecesc "paraskevi", tradus prin "a cincea zi a săptămânii, vineri".

13 oct. 2021, 08:22
Sfânta Cuvioasă Parascheva. Tradiții și superstiții. Ce este bine să faci şi de ce este bine să te fereşti în această zi ca să te ocolească relele

Sfânta Cuvioasă Parascheva este mare făcătoare de minuni şi grabnic ajutătoare mai cu seamă a celor aflați în nevoie. Oricine i se roagă cu smerenie, credință și nădejde nu rămâne neajutat. Moaștele Sfintei sunt un izvor de bine­cu­vân­ta­re și însă­nă­to­șire duhovnicească și trupească pentru toți cei care o cheamă în rugăciune să fie mijlo­ci­toa­re către Dum­ne­zeu.

Cine este Sfânta Cuvioasă Parascheva

Conform www.crestinortodox.ro, Sfânta Cuvioasă Parascheva face parte din alaiul sfintelor fecioare de care s-a înconjurat Maica Domnului.

Parascheva provenea dintr-o familie credincioasă și bogată. Dragostea față de Dumnezeu și-a descoperit-o la vârsta de 8 ani când, asistând la Sfânta Liturghie, i-au rămas în suflet cuvintele Mântuitorului: „Cine voiește să vină după Mine, să se lepede de sine, să-și ia crucea și să-Mi urmeze” (Marcu 8, 34).

Până la 13 ani când a plecat la mănăstre, Parascheva a trăit în rugăciune și și-a arătat iubirea față de cei săraci, dăruindu-le hainele ei frumoase ori de câte ori cineva avea nevoie. La 13 ani fuge la mănăstire, moemnt în care rupe definitiv legătura cu familia și începe să trăiască în post aspru și în nevoințe greu de îndurat pentru vârsta ei.

Citeste si Calendar ortodox octombrie 2021. Sărbători religioase în octombrie 2021. Tradiţii şi superstiţii de Sfânta Cuvioasă Parascheva, de Lucin, de Moșii de Toamnă, de Sfântul Dimitrie Izvorâtorul de Mir, de Sfântul Dimitrie Basarabov

La 20 de ani, pleacă în Țara Sfântă unde trăiește timp de patru ani în pustia Iordanului, îndurând cu stoicism frig, foame, arșiță și ispitele crunte ale demonilor. La 24 de ani, un înger o vestește că Domnul o va chema la el. Parascheva se întoarce în locurile natale unde mai trăiește un an de zile, la fel de umilă și de smerită. Moare și este îngropată în cimitirul străinilor, moaștele ei fiind descoperite de un creștin milostiv care a avut o vedenie.

Sfânta Cuvioasă Parascheva. Fecioarele şi tinerii, tinerii şi bătrânii, bolnavii şi săracii primesc, azi, ajutor grabnic

În credința populară, Cuvioasa Parascheva veghează la sănătatea oamenilor şi la fertilitatea pământului. Se crede că aceasta mijloceşte către Dumnezeu rugile celor aflaţi în suferinţă, vindecă bolile, fereşte familiile de pagube, pe copii de deochi şi aduce belşug.

Se ştie, de asemenea, că Sfânta Parascheva este şi ocrotitoarea apelor. S-a perpetuat credinţa că imaginea Cuvioasei apărea adesea lângă râuri sau fântâni, acea apă căpătând astfel proprietăţi tămăduitoare. Din acest motiv, în zilele noastre, cu ocazia acestei sărbători icoana Cuvioasei este așezată lângă fântâni și izvoare.

Se spune că cine se roagă Sfintei în această mare zi de sărbătoare, mai cu seamă fecioare și mame, tineri și bătrâni, bolnavi și săraci, primește ajutor grabnic.

Specifice acestei zile sunt şi o serie de practici de pronosticare meteorologică. Ţăranii își dau seama cum va fi iarna după poziția în care dorm oile în această zi. Dacă acestea dorm lipite unele de altele este semn că urmează o iarnă grea. Dacă, însă, oile dorm la distanță unele de altele, iarna va fi blândă.

Sfânta Cuvioasă Parascheva. Azi, e bine să împarți must sau vin nou, pâine sau lipii

De Sfânta Parascheva nu ai voie să mănânci sau să dai de pomană poame cu cruce, nuci, castraveți sau pepene roșu. În schimbi, e bine să împarți must sau vin nou, pâine sau lipii.

Citeste si Lucruri mai puţin ştiute despre una dintre cele mai mari sfinte făcătoare de minuni ale creştinătăţii

În această zi, bătrânii de la țară nu fac focul în sobă pentru că astfel ar atrage nenorociri asupra gospodăriilor lor.

Se crede, de asemenea, că fetele care spală și cos de Sfânta Parascheva vor rămâne nemăritate. În plus, cine spală şi coase în această zi sfântă să se aştepte să-i apară negi pe mâini. Nici bărbații nu au voie să muncească în această zi. În caz contrar, casa le va fi lovită de trăsnet.

De sărbătoarea Sfintei Cuvioase, n-ar trebui să se lucreze nici acasă, nici la serviciu, în caz contrar existând riscul ca cei care lucrează să fie loviţi de boli de ochi și de dureri de cap.