Sfânta Parascheva 2020. Lucruri mai puţin ştiute despre una dintre cele mai mari sfinte făcătoare de minuni ale creştinătăţii

Sfânta Parascheva 2020. Pe 14 octombrie, Biserica Ortodoxă Română prăznuieşte una dintre cele mai mari sfinte ale creştinătăţii, Sfânta Cuvioasă Parascheva. Anual, la racla cu moaştele sale, aflată în incinta Catedralei Mitropolitane din Iaşi se organizează ample pelerinaje. În 2020, însă, pelerinajul a fost interzis ca urmare a epidemiei de coronavirus. Credincioşii dau mărturie asupra faptului că la racla Sfintei se înfăptuiesc mari minuni.

RomaniaTV.net
13 oct. 2020, 08:33
Sfânta Parascheva 2020. Lucruri mai puţin ştiute despre una dintre cele mai mari sfinte făcătoare de minuni ale creştinătăţii

Sfânta Parascheva 2020. Cine a fost Sfânta Parascheva

Cuvioasa Parascheva a trăit în prima jumătate a veacului al XI-lea. Aceasta s-a născut în Epivata, localitate cunoscută azi sub numele de Boiados, pe țărmul Mării Marmara, în apropiere de Constantinopol. Părinții Sfintei Cuvioase Parascheva au fost oameni credincioși, care au crescut-o pe Cuvioasă cu frică de Dumnezeu, învăţând-o de mică să facă fapte bun, să se roage, să postească şi să fie milostivă. Unul dintre frații Cuvioasei Parascheva, după ce a învățat carte, s-a călugărit sub numele de Eftimie și a fost ales episcop în localitatea Madite.

Se spune că, pe când avea zece ani, a auzit, într-o biserică, cuvântul Evangheliei: „Oricine voiește să vină după Mine, să se lepede de sine, să-și arunce crucea și să-Mi urmeze Mie” (Marcu 8, 34).

Sfânta Parascheva 2020. Blestemul veşmintelor care acoperă moaștele Sfintei Parascheva 

Moaştele Cuvioasei Parascheva se află la Iași de mai bine de 370 de ani. Acestea au fost aduse de domnitorul Vasile Lupu, iar la început au fost așezate în Biserica Trei Ierarhi. În anul 1888, după slujba de vecernie, în urma unui incendiu, lăcașul a fost mistuit, dar nu și moaștele. Atunci a fost momentul când moaștele Sf. Parascheva au fost mutate în Catedrala Mitropolitană.

Citeste si Minunile Sfintei Parascheva. Vindecă boli grave, ajută la recuperarea bunurilor pierdute, la examene şi la găsirea sufletului-pereche

Despre moaștele Sf. Parascheva se spune că au puteri miraculoase, deoarece Cuvioasa a fost cunoscută ca fiind protectoarea celor care se confruntă cu probleme grave, dar și a oamenilor care nu-și găsesc liniștea sufletească. Veșmintele din racla cu moaștele Sfintei Parascheva sunt croite din catifea albă, pe care sunt aplicate flori brodate. Aceleași flori înfrumusețează și baldachinul Sfintei Parascheva. Însă, puțini credincioși știu faptul că moaștele sunt îmbrăcate într-un alt veșmânt sfânt de care se leagă un puternic blestem.

Moaștele sunt acoperite de un veșmânt care datează din anul 1641, la care este pus un sigiliu, iar acolo este menționat blestemul domnitorului Vasile Lupu: „Blestemat să fie cel care va împrăștia vreodată Moaștele Sfintei Cuvioase Parascheva„.

În mod deosebit, în sărbători, în posturi şi în fiecare vineri, considerată ziua Cuvioasei Parascheva, vin mulţi credincioşi şi se închină la raclă cu credinţă, aducând flori, daruri şi îmbrăcăminte, pe care le ating de racla ei, pentru a primi ajutor, sănătate şi binecuvântare. Se spune că atâtea minuni a săvârşit Sfânta Parascheva, mai multe chiar decât numărul stelelor şi nisipul mării. Pentru că Sfânta vindecă şchiopi, surzi, ciungi, ologi şi tot felul de boli, chiar şi cele mortale; depărtează toată neputinţa nevindecată, numai cu atingerea raclei.

Sfânta Parascheva 2020. Ce să nu faci sub nicio formă de Sfânta Parascheva

Conform credintei populare, in aceasta zi este interzis sa calci, sa cosi, sa faci de mancare sau orice alte treburi in gospodarie, fiind primejdie de boli, în special boli de cap şi de ochi, scrie calendarulortodox.ro. Există credinţa că cine va coase sau va toarce, va face negi pe mâini. 

Aceasta este o rugaciune puternica pe care o poti rosti pana in 14 octombrie, dar si in ziua Sarbatorii sau la nevoie.

Doamne, Dumnezeul nostru, Tu, Cel ce ai zis si s-a facut toata faptura, nu intoarce fata Ta de la noi pacatosii, ca sa nu vina asupra-ne mania cea groaznica si infri­co­sa­toare a durerilor, care este rodul pacatelor noastre, ce in toata ziua, nenumarate, cu ne­so­co­tinta le savarsim. Noi suntem pacatosi, ne­treb­nici si plini de rautate; iar Tu esti izvorul vietii si al milostivirii. Nu ne lasa, Doamne! Nu trece rugaciunea noastra, a pacatosilor, nici ne rasplati noua dupa nelegiuirile noastre, ci pentru ca nu suntem vrednici a castiga mi­los­tivirea prin sarguinta cea de toate zilele, da­ruieste-ne-o Tu ca un indurat mult-Milostiv.

Doamne, pentru rugaciunile Cuvioasei Maicii noastre Parascheva, daruieste-ne noua sanatate si viata ferita de toata rautatea si ne intareste cu Duhul Tau cel stapanitor, ca din adancul inimilor, cu bucurie sa slavim prea­sfant numele Tau in veci.