Sfânta Lumină de la Ierusalim va ajunge sâmbătă seară în România. Cum o vor primi românii

În plină pandemie de coronavirus, tradiția aducerii Sfintei Lumini de la Ierusalim nu este întreruptă, ci va avea loc, însă cu toate normele de protecție necesare.   

RomaniaTV.net
10 apr. 2020, 10:36
Sfânta Lumină de la Ierusalim va ajunge sâmbătă seară în România. Cum o vor primi românii

Prin urmare, Sfânta Lumină va fi adusă de la Ierusalism, sâmbătă seara, 18 aprilie 2020, și va fi distribuită delagaților parohiilor pe Aeroportul Internațional Otopeni. Aceștia vor fi echipați corespunzător, cu mască și mănuși de protecție și vor respecta măsura distanțării socialie, a subliniat Cancelaria Sfântului Sinod, potrivit Basilica.ro.

Citește și: Cum se va desfăşura slujba de Înviere în plină pandemie de coronavirus

Centrele eparhiale, prin protopopiate, vor distribui Lumina Sfântă fiecărei parohii. Voluntarii din parohii vor purta mască, mănuși și ecuson nominal, semnat și ștampilat de parohie, vor primi Sfânta Lumină și o vor distribui doar la casele credincioșilor care o solicită și care o așteaptă în fața locuinței, având în mână o candelă sau o lumânare.

Tradiția aducerii Luminii Sfinte de o delegație a Patriarhiei Române direct din Ierusalim și distribuirea ei prin Eparhii în bisericile din întreaga țară în noaptea de Înviere a fost instituită de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel în anul 2008.

Pentru a limita cât mai mult riscul răspândirii noului coronavirus, credinicioșii nu vor putea participa fizic nici la slujbele din Săptămâna Mare, nici la Înviere.

„La ora 00.00 din noapte, în timp ce clopotele răsună la toate bisericile unde se săvârșește slujba Învierii, credincioșii mireni, având candelele aprinse, pot ieşi la ferestre şi balcoane sau în curțile caselor lor, adresându-se unul către altul, de la distanța de 2 m, cu salutul pascal Hristos a înviat! și răspunsul Adevărat a înviat!, fără a deranja pe alţi vecini care nu doresc să participe la această sărbătoare” , precizează Cancelaria Sfântului Sinod.

Spovedania şi împărtășirea se pot face în continuare doar la domiciliu, iar pâinea binecuvântată, numită „Paști” va fi sfinţită în Joia Mare și distribuită vineri şi sâmbătă în locuri special amenajate în afara lăcaşurilor de cult.