SFANTA MARIA 2014. De ce NU TREBUIE să faci focul în zilele dinainte de Adormirea Maicii Domnului

SFANTA MARIA 2014. Praznicul Adormirii Maicii Domnului este una dintre cele mai importante sărbători din calendarul ortodox şi de ea se leagă o sumedenie de tradiţii şi superstiţii.

RomaniaTV.net
13 aug. 2014, 06:58
SFANTA MARIA 2014. De ce NU TREBUIE să faci focul în zilele dinainte de Adormirea Maicii Domnului

SFANTA MARIA 2014. În multe sate româneşti nu se aprinde focul cu două zile înainte de Sfânta Maria Mare. Nerespectarea acestei superstiţii aduce pericol de boală, incendiu şi boli care pocesc pentru cei ce mănâncă gătit la foc în aceste zile. Mulţi cred că dacă vei aprinde focul în aceste zile, de foc vei pieri, iar mamele nu gătesc pentru a-şi feri copiii de boli.

Gospodarii vor avea recoltele blestemate şi fără roade dacă vor lucra în această zi mare, iar vitele li se vor îmbolnăvi şi gospodăria se va destrăma.

SFANTA MARIA 2014. Se spune, conform traditiei populare, ca aceasta sarbatoare se tine mai ales pentru sanatate, pentru casatorie, pentru nastere usoara si pentru vindecari.

Oamenii merg la biserică unde înalţă rugăciuni Fecioarei Maria: fetele de măritat pentru un „ursit” bun, femeile pentru temeiul gospodăriei, iar bărbaţii pentru recolte bogate

SFANTA MARIA 2014. De Sfânta Maria Mare, fetele nemăritate, care doresc să îşi găsească ursitul, trebuie să poarte în sân de-a lungul întregii zilei un fir de năprasnic (feriga în unele zone) şi să se roage la icoana Maicii Domnului, ţinând candela aprinsă.

SFANTA MARIA 2014. Se spune că năprasnicul are puterea de a aduce dragostea fetei care îl poartă de Sfânta Maria Mare, această plantă a dragostei atrăgând totodată petitori în jurul fetei respective. Înţelepţii satului sunt cei care, conform tradiţiei, trebuie să împartă flori de năprasnic tinerelor fete pentru a le ajuta să îşi găsească un bun creştin ca soţ.

De Sfânta Maria Mare fetelor le este interzis să îşi taie părul şi să-l arunce la gunoi. De asemenea, este interzis scăldatul în ape curgătoare


loading...
Partenerii noștri