SFÂNTA MARIA 2021. Nu se spală, nu se face curăţenie, nu se găteşte. Tradiţii şi superstiţii de Sf. Maria Mică

Nașterea Maicii Domnului sau Sfânta Maria Mică se prăznuiește pe 8 septembrie, fiind prima sărbătoare din cursul anului bisericesc, de o mare importanță pentru credincioși.

07 sept. 2021, 10:57
SFÂNTA MARIA 2021. Nu se spală, nu se face curăţenie, nu se găteşte. Tradiţii şi superstiţii de Sf. Maria Mică

SFÂNTA MARIA 2021.

Creştinii sărbătoresc pe 8 septembrie Naşterea Maicii Domnului sau Sfânta Marie Mică, acesta fiind primul mare praznic din anul nou bisericesc, care a început la 1 septembrie. Peste 2 milioane de români poartă numele de Maria şi Marian ori derivate ale acestora.

Naşterea Maicii Domnului, cunoscută ca „Sfânta Maria Mică”, marchează hotarul astronomic dintre vară şi toamnă. De asemenea, sărbătoarea anunţă începutul unor activităţi specifice, precum culegerea unor plante şi fructe tămăduitoare, bătutul nucilor, culesul viilor, semănatul grâului, orzului şi secarei de toamnă.

Mesaje de Sfânta Maria 2021. Cele mai frumoase urări de Sf. Maria Mică

Potrivit tradiţiei populare, la sărbătoarea Naşterii Maicii Domnului, ca de altfel ca la orice mare praznic, nu se fac treburi gospodăreşti, nu se spală rufe, nu se face curăţenie în casă, ca să nu se atragă răul.

În popor se spune că în această zi vor fi ascultate mai ales rugăciunile femeilor care vor să aibă copii, dar şi ale celor însărcinate, pe care Maica Domnului le va ajuta să aibă o naştere uşoară. Şi cei care vor să se căsătorească se pot ruga în această zi Maicii Domnului, ca să-şi găsească perechea potrivită.

În această zi, credincioşii ţin candelele aprinse în dreptul icoanei Fecioarei Maria şi împart din fructele toamnei pentru morţi.

Multe biserici şi mănăstiri din ţară îşi sărbătoresc hramul de Sfânta Marie Mică, printre care Mănăstirea Sămurcăşeşti din comuna Ciorogârla, judeţul Ilfov, Mănăstirea Pissiota din comuna Poenarii Burchii, judeţul Prahova şi Mănăstirea Christiana din Capitală, care păstrează ca al treilea hram acest praznic. Una dintre cele mai vechi biserici din Bucureşti, care se află pe strada Trei Scaune, are şi ea ca hram Naşterea Maicii Domnului, alături de alte locaşuri de cult din Capitală.
SFANTA MARIA 2021. Ce trebuie să faci pe 8 septembrie pentru a fi ferit de boli grave

În Arhiepiscopia Iaşilor, îşi prăznuiesc hramul 82 de parohii şi cinci mănăstiri – Hadâmbu, Sihăstria, Vorona, Tazlău şi Dumbrăvele. În Iaşi, cel mai cunoscut locaş de cult închinat Naşterii Maicii Domnului este Biserica Tălpari.

În sudul Moldovei, în Episcopia Dunării de Jos, va fi hramul Mănăstirii Cudalbi (Gologanu), din judeţul Galaţi.

SFÂNTA MARIA 2021. Tradiții și obiceiuri de Sfânta Maria Mică:
În ziua acestui praznic, se respectă o veche tradiție în mediul urban și în cel rural, în egală măsură: În dimineaţa sărbătorii, se aprinde o candelă lângă icoana Maicii Domnului și membrii familiei o roagă pe   ocrotitoarea tututor credincioșilor să le dăruiască sănătate şi să le binecuvânteze căminul cu sănătate și cu roadele recoltei adunate în acest an.

Care sunt sărbătorile din an închinate Sfintei Marii

Nașterea Maicii Domnului sau Sf. Maria Mică– 8 septembrie

Intrarea în biserică a Maicii Domnului – 21 noiembrie

Buna Vestire – 25 martie

Adormirea Maicii Domnului – 15 august

SFÂNTA MARIA 2021. Potrivit tradiţiei populare, în toată țara, în ziua praznicului se deschide sezonul nunţilor şi botezurilor. Până în Postul Crăciunului, la aceste petreceri legate de cele mai îndrăgite evenimente din viaţa de familie, în toate comunităţile locale răsună urările tradiţionale: „Să vă trăiască!” şi „Casă de Piatră!”

În ziua praznicului, creştinii păstrează tradiția de a aduce la biserică, pentru a fi sfinţite, pâine, fructe şi lumânări. După slujba de sfinţire,  credincioșii împart aceste ofrande binecuvântate copiilor şi săracilor, rugând-o pe Maica Domnului să aducă în familia lor : spor, armonie şi sănătate.

O veche tradiţie cunoscută sub numele de „ Cozonacul Maicii Domnului” spune că în ajunul sărbătorii,  persoanele bolnave trebuie să prepare un cozonac cu multe arome şi stafide și să-l rumenească în cuptor.

Apoi, bolnavul trebuie să împlinească un ritual: rupe cozonacul în două bucăţi: o parte o aruncă în curtea casei, iar cealaltă o mănâncă el. Bolnavul  trebuie să rostească un jurământ sever: „Atâta vreme cât voi trăi, nu voi mai gusta carne de capră. Pentru boală un cozonac, pentru mine vindecare şi sănătate!” Tradiția spune că ritualul se continuă prin degustarea unui pahar de vin roşu. Dintr-un vas de lut, plin cu vin, bolnavul trebuie să toarne un pahar cu vin pe pământ, iar cantitatea rămasă să o bea treptat, rostind în gând o rugăciune pentru sănătate. Tradiţia spune că suferinzii se vindecă dacă ei îşi respectă jurământul.

Pentru protecţia copiilor, cu sfințenie, se împlinește un ritual. Acestea nu fierb oale pe foc și nici nu lucreză în gospodărie.

Praznicul din data de 8 septembrie este pragul dintre două anotimpuri, iar gospodarii încep pregătirile pentru lucrările agricole. După praznicul Nașterii Maicii Domnului încep semănăturile de toamnă, iar gospodinele sfințesc la biserică fructe de toamnă și bucate tradiționale.

SFÂNTA MARIA 2021. Iată și câteva superstiții legate de această sărbătoare mare a toamnei:

  • Nu se aprinde focul în casă, oricât ar fi de frig, pentru că aduce ghinion;
  • Se aprinde doar candela în casă și mai ales candela de la icoana Maicii Domnului, să fie protejată familia de toate cele rele;
  • Se culeg plantele tămăduitoare dimineața devreme în ziua de 8 septembrie; cine le culege mai târziu se spune că nu se mai bucură de puterile lor tămăduitoare;
  • Dacă înfloresc merii și perii, toamna va fi caldă și lungă;
  • Dacă plouă, toamna va fi rece și vine iarna mai repede;
  • Păsările călătoare încep să plece în migrație și insectele se ascund în pământ;
  • Bărbații renunță la pălărie, pentru că se face vremea rece, de unde și vorba… o trecut Sântămăria, leapădă și pălăria!