SFANTA PARASCHEVA 2017, tradiţii şi superstiţii: De ce nu se mănâncă nimic până la 12.00. Ce boli te pasc dacă speli sau coşi

SFANTA PARASCHEVA 2017, tradiţii şi superstiţii. Cunoscută popular ca Sfânta Paraschiva, Cuvioasa Parascheva, născută în apropiere de Constantinopol, este celebrată, în fiecare an, la mijlocul lunii octombrie. 

RomaniaTV.net
12 oct. 2017, 08:55
SFANTA PARASCHEVA 2017, tradiţii şi superstiţii: De ce nu se mănâncă nimic până la 12.00. Ce boli te pasc dacă speli sau coşi

SFANTA PARASCHEVA 2017, tradiţii şi superstiţii. Când avea doar zece ani, după ce a auzit în biserică „Oricine voieşte să vină după Mine, să se lepede de sine, să-şi ia crucea sa şi să-Mi urmeze Mie”, a decis că va urma calea celor sfinte. La 25 de ani, s-a întors la locurile părinteşti, după ce i-a apărut în vis un înger. După doi ani, s-a stins din viaţă. 

SFANTA PARASCHEVA 2017, tradiţii şi superstiţii. Este celebrată, anual, pe 14 octombrie, sărbătoarea fiind marcată cu cruce roșie în calendarul ortodox. Mai multe tradiţii au legătură cu Sfânta Parascheva. De exemplu, în gospodăriile de la țară, se aprind focuri, oamenii dorind astfel să fie îndepărtate spiritele rele. Dacă pe 14 octombrie nu este o zi ploioasă, atunci se spune că iarna va veni mai repede. Mai există şi o altă superstiţie legată de vreme. Cum va fi pe 14 octombrie, așa va fi până la Sfântul Dumitru. Mai mult, potrivit unei alte superstiţii, așa cum va fi vremea în ziua Cuvioasei, așa va fi și în celelalte sărbători din an.

SFANTA PARASCHEVA 2017, tradiţii şi superstiţii. Obiceiurile pentru acestă zi se ţin lanţ, păstrându-se de-a lungul timpului. Astfel, de Sfânta Parascheva nu se lucrează, pentru a te feri de bolile de ochi şi durerile de cap. Nu se coase, în caz contrar te alegi cu negi la mână, conform unei vorbe din popor.

SFANTA PARASCHEVA 2017, tradiţii şi superstiţii. Se spune că Sfânta apare în vis şi împărtăşeşte leacuri persoanelor bolnave. Credincioşii cred că vindecă bolile, fereşte familiile de pagube şi aduce belşug.

SFANTA PARASCHEVA 2017, tradiţii şi superstiţii. Revenind la obiceiuri, de Sfânta Parascheva nu se mănâncă nuci şi castraveţi. De asemenea, nu trebuie să dai de pomană nuci sau castraveți. Pe de altă parte, este bine să împarți must, pâine sau lipii. Potrivit unei alte tradiţii, până la 12.00, nu se mănâncă nimic, până nu se termină în biserici slujba dedicată Sfintei.  

Ce sa nu faci de Sfanta Parascheva
1. Nu ai voie sa lucrezi in aceasta zi sfanta. Cei care muncesc in aceasta zi au parte de necazuri la serviciu, dar si in familie. Sfanta Parascheva ocroteste familia, iar de ziua ei trebuie sa fim mai smeriti, mai potoliti in actiuni, sa meditam si sa ne rugam pentru mantuirea noastra in fata Domnului.

2. Nu ai voie sa te zgarcesti de la bani si alimente. Daca cineva iti cere ajutorul, nu te feri sa ii intinzi mana ta. Oamenii zgarciti vor avea parte numai de pagube si risca sa saraceasca.

3. De Sfanta Parascheva, Sfanta Vineri de Toamna, e bine sa imparti covrigi, lipii, must si vin rosu celor amarati. Cei care dau pomana vor avea sarbatori imbelsugate in tot restul anului.

4. Nu e bine sa faci foc in casa in aceasta zi, oricat ar fi de frig. Se spune ca adevarata credinta tine caldura in sufletele oamenilor. Cei care fac foc in soba pot avea boli la ochi si dureri de cap cumplite.

5. Daca esti necasatorita, nu ai voie sa crosetezi sau sa cosi. Se spune ca femeile care fac astfel de treburi nu se vor marita in veci.

6. Nu ai voie sa mananci nimic pana la ora 12, cand se termina in cele mai multe biserici ortodoxe slujba dedicata Sfintei Parascheva. Cei care mananca dimineata, mai ales produse care nu sunt de post, vor avea probleme cu stomacul.