Sfânta Parascheva 2021, reguli pentru pelerini. Primarul din Iaşi anunţă că cei din zone cu incidenţă mare nu vor fi primiţi în oraş

Sfânta Parascheva 2021, reguli pentru pelerini anunţate de primarul din Iaşi. Mihai Chirica a declarat că autocarele cu pelerini nu vor putea veni către Iaşi din zonele unde rata de incidenţă impune carantinarea acelor localităţi.

05 oct. 2021, 17:48
Sfânta Parascheva 2021, reguli pentru pelerini. Primarul din Iaşi anunţă că cei din zone cu incidenţă mare nu vor fi primiţi în oraş
Sfânta Parascheva 2021, reguli pentru pelerini. Primarul din Iaşi anunţă că cei din zone cu incidenţă mare nu vor fi primiţi în oraş

Sfânta Parascheva 2021, reguli pentru pelerini. Mihai Chirica a anunţat că racla cu sfintele moaşte ar putea fi scoasă mai devreme din Catedrala Mitropolitană, pentru a permite accesul unui număr cât mai mare de credincioşi, fără a se crea aglomeraţie.

Sfânta Parascheva 2021, reguli pentru pelerini

Citeşte şi Certificat verde la pelerinajul de la Sfânta Parascheva. Florin Cîţu anunţă ce reguli trebuie să respecte credincioşii

Primarul din Iaşi a anunţat că vor fi create perimetre speciale la Catedrala din Iaşi, precizând că oamenii trebuie să înţeleagă că nu se pot aduna într-un mod nelimitat în curtea Mitropoliei.

„Vor fi create perimetre speciale la Catedrala din Iaşi, dar oamenii trebuie să înţeleagă că nu se pot aduna într-un mod nelimitat în curtea Mitropoliei sau în alte spaţii unde vor fi manifestări. Va trebui să aducem permanent un număr mult mai mare de voluntari decât s-a făcut vreodată. Fluxurile pentru pelerini trebuie să fie clar stabilite”, a precizat Mihai Chirica, potrivit News.ro.

Primarul din Iaşi a amintit că în zonele de carantină oamenii se pot deplasa doar în condiţii clare şi că nu vor putea veni autocare spre Iaşi din localităţile cu rată de incidenţă ridicată.

De asemenea, edilul a anunţat că racla cu sfintele moşte ar putea fi scoasă mai devreme din Catedrală faţă de anii trecuţi, pentru a se evita aglomeraţia.

„Fac apel la înţelepciunea fiecărui pelerin să înţeleagă că sfânta este permanent aici. Este adevărat că ziua ei este pe 14 octombrie, dar poate fi oricând vizitată în cursul anului. În ultimele zile, o parte dintre pelerini au trecut deja pe la sfintele moaşte, au venit oameni de pe tot teritoriul României. Noi ca primărie susţinem ideea Mitropoliei ca sfintele moaşte să fie scoase mai devreme din catedrală”, a declarat primarul Mihai Chirica.

Citeşte şi Calendar ortodox octombrie 2021. Sărbători religioase în octombrie 2021. Tradiţii şi superstiţii de Sfânta Cuvioasă Parascheva, de Lucin, de Moșii de Toamnă, de Sfântul Dimitrie Izvorâtorul de Mir, de Sfântul Dimitrie Basarabov

Mitropolia Moldovei şi Bucovinei urmează să anunţe miercuri, 6 octombrie, programul manifestărilor religioase.

Reamintim că Reprezentanţii Asociaţiei Reset au solicitat autorităţilor să anuleze Sărbătorile Iaşului din acest an, inclusiv cele dedicate Sfintei Parascheva, pe fondul creşterii îngrijorătoare a numărului de cazuri COVID-19 din ultimele zile.

„Înţelegem importanţa spirituală a acestei sărbători religioase şi capitalul de popularitate pe care îl aduce oraşului nostru, însă considerăm că organizarea unui pelerinaj cu zeci de mii de pelerini şi deplasări masive de oameni din localităţi şi zone cu rate de incidenţă foarte mari ar putea genera o (nouă) explozie de cazuri, în condiţiile în care sistemul sanitar se află în pragul colapsului. Faţă de anul trecut, când s-a limitat accesul pelerinilor la cei cu domiciliul în Iaşi, situaţia pandemică nu era nici pe departe pe atât de gravă cum este acum. Cu toate acestea, Mitropolia Moldovei şi Bucovinei a anunţat acum câteva zile că nici nu vrea să audă de vreo restricţie”, se arată în comunicatul Reset Iaşi.