SFÂNTUL ANDREI 2020. Când se pune grâul la încolţit

Pe 30 noiembrie romanii îl sărbătoresc pe Sfântul Andrei. Unul dintre obiceiurile tradiţionale este punerea grâului la încolţit. Tradiţia spune că în dimineaţa de Sfântul Andrei este bine ca romanii să pună grâu la încolţit într-un vas.

27 nov. 2020, 12:02
SFÂNTUL ANDREI 2020. Când se pune grâul la încolţit

SFÂNTUL ANDREI 2020.

Grâul se poate pune la încolţit şi în ziua de Sfântul Andrei, dar şi în ajun după ce ferestrele şi uşile casei au fost frecate cu usturoi pentru ţinerea la distanţa a răului. Unii superstiţioşi susţin că grâul se pune la încolţit în prima oră a zilei Sfântului Andrei, adică imediat după miezul nopţii de 29 noiembrie.

Potrivit tradiţiilor populare românești, grâul este simbol al belșugului, al prosperității. Această plantă este văzută ca sursa vieții, deoarece din grâu se face pâine, iar aceasta este mâncarea de bază.

MESAJE DE SFANTUL ANDREI 2020. Cele mai frumoase urări de Sf. Andrei
Religios, grâul este simbolul vieții care biruiește moartea, respectiv un simbol divin.

Potrivit tradiţiei, cu cât grâul va creşte mai mult cu atât se anunţă un an nou mai bogat pentru familie.

A doua zi, de Anul Nou, copiii iau grâul şi merg cu el la colindat. Cei care sunt colindaţi cu grâul dau colindătorilor bani pentru că le-a intrat în casă cu rodul belşugului anunţând un an nou bogat.

SFÂNTUL ANDREI 2020. Cum îşi află fetele tinere ursitul. Ce trebuie să facă

Sărbatoarea Sfântului Andrei are multe tradiţii şi obiceiuri în popor. Printre acestea se regăseşte şi aflarea ursitului de către tinerele domnişoare.

Noaptea de Sfântul Andrei este una magică când toate cidăţeniile umblă libere pe pământ. Moroii, strigoii, vârcolacii, spiriduşii pot fi alungaţi sau ţinuţi la distanţa cu usturoi. În această noapte fetele nemăritate îşi pot afla iubitul printr-o practică nu tocmai ortodoxă.

Cum să-ţi afli ursitul de Sfântul Andrei

Sarbatoarea de Sfantul Andrei are multa energie spirituala, numai buna pentru a face farmece de dragoste. Una dintre traditii arată că fetele nemaritate trebuie sa coaca o „Turtica de Andrei” foarte sarata si sa o manance inainte de culcare. Baiatul care îi va apărea în vis şi-i va da apă să bea, acela va fi ursitul fetei.

Daca fata nu stie sa coacă, exista o alta metoda la indemana tuturor pentru a-si afla viitorul bărbat. In Ajunul Sfantului Andrei, chiar la miezul noptii, cu parul despletit si dezbracata pana la brau, intr-o incapere luminata de doua lumanari, fata trebuie sa se aseze intre doua oglinzi asezate una in fata sa, alta in spate. In oglinda din fata trebuia sa isi priveasca chipul. Se spune ca in oglinda din spate se va arata chipul baiatului cu care se va casatori si scene viitoare din viata lor impreuna.

Se întâneşte si in randul farmecelor de dragoste obiceiuri care sa implice usturoiul. Pazitul usturoiului este o petrecere nocturna, la care barbatii neinsurati vin cu usturoi si fetele aduc cate trei capatani. Toate se pun intr-o covata pe care o femeie batrana trebuie s-o pazeasca toata noaptea ca sa nu fie furata de strigoi. Dimineata, in curtea casei se incinge o hora, iar in mijlocul ei „este jucata” covata cu usturoi de un flacau.

Apoi usturoiul este impartit la toti participanţii si dus acasa pentru a fi folosit ca medicament sau talisman contra spiritelor. Fetele ascund usturoiul intr-un pat de aluat, iar dupa felul in care incolteste, vor sti daca fac nuntă sau nu.

SFÂNTUL ANDREI 2020. Ţine post negru pe 30 noiembrie şi orice dorinţă ţi se va îndeplini

Pe 30 noiembrie, de Sfântul Andrei, se ține post negru. În popor se spune că dacă te conformezi tradiţiei orice dorinţă pusă ţi se va îndeplini.
Pe 30 noiembrie se sărbătoreşte Sfântul Apostol Andrei, ocrotitorul românilor, numit și „Cel dintâi chemat”, pentru că a fost primul care a răspuns chemării lui Iisus Hristos la apostolat.

Prognoza de Sărbători. Cum va fi de Crăciun şi Revelion. Vom avea zăpadă?
Potrivit tradiției, de Sfântul Andrei, românilor care țin post negru li se împlinesc dorințele legate de însănătoșire sau căsătorie. Postul negru înseamnă abţinerea de la mâncare şi de băutură, fiind vorba de o curăţare a trupului şi sufletului.Postul negru trebuie ţinut cu milostenie, fără înjurături, invidie, duşmănie sau bârfă. Părintele Argatu spunea, în lucrările sale, că în postul negru nu trebuie să dormi pe timpul zilei.Cei care îşi simt organismul pot să ia o bucată de anafură şi să bea puţină apă sfinţită. Dacă o persoană nu poate să ţină postul negru toată ziua, se poate opri la ora 15.00, 18.00 sau 21.00, potrivit Sfântului Părinte Ilarion Argatu.