Sfântul Dimitrie cel Nou 2020. Tradiţii şi superstiţii. De ce este bine să aşezi icoana Sfântului Dimitrie cel Nou la masă

Sfântul Dimitrie cel Nou 2020. Acest sfânt, cunoscut şi sub denumirea de Sfântul Dimitrie Basarabov, este ocrotitorul Bucureştiului şi este unul dintre marii sfinţi făcători de minuni. Acestei mari sărbători îi sunt specifice o serie de tradiţii şi superstiţii, pe care mulţi le respectă pentru a le merge bine în viaţă şi pentru a beneficia de ocrotirea Sfântului. 

RomaniaTV.net
26 oct. 2020, 12:07
Sfântul Dimitrie cel Nou 2020. Tradiţii şi superstiţii. De ce este bine să aşezi icoana Sfântului Dimitrie cel Nou la masă

Sfântul Dimitrie cel Nou este patronul caselor, pe care le protejează de pagubă, de furtuni şi de furia animalelor sălbatice. O icoană a Sfântului Dimitrie Basarabov este de folos fiecărui creştin în casă. 

Sfântul Dimitrie cel Nou 2020. Ce este bine să le dăruieşti de pomană bătrânilor neajutoraţi

În această zi, există o serie de tradiţii şi obiceiuri care trebuie respectate pentru a beneficia de ocrotirea Sfântului. În această zi, nu este bine să munceşti, să speli, să faci curăţenie, să coşi sau să tai.

Este, de asemenea, o zi de pomenire a celor trecuţi la cele veşnice. Credincioşii merg la cimitir cu bucate sfinţite la biserică şi le împart la mormântul rudelor decedate. Există, de asemenea, obiceiul să se aprindă câte zece lumânări la mormintele celor care au plecat din această lume fără lumânare. Fiecate mormânt este împodobit cu flori de toamnă.

Citeste si SFÂNTUL DIMITRIE CEL NOU 2020. Culoare speciale de acces pentru credincioşii care vor să se închine la sfintele moaşte

În această zi, este bine să le dăruieşti bătrânilor singuri, neajutoraţi, îndeosebi celor care trăiesc în azile, fructe de toamnă, mere sau struguri, nuci şi miere.

Sfântul Dimitrie cel Nou 2020. De ce este bine să pui icoana Sfântului Dimitrie la masă

Dacă, în familie, nu există nimeni care să poarte numele Sfântulu Dimitrie, este bine ca la masă să fie aşezată icoana Cuviosului Dimitrie cel Nou. Se spune că acest obicei, urmat an de an, aduce armonie, sănătate şi spor în locuinţa respectivă.

În noaptea Sfântului Dimitrie Basarabov, în curtea gospodăriei se aprind focuri care sunt întreţinute cu crenguţe şi cetină de brad. Focul este lăsat să ardă peste noapte, iar una dintre persoanele care-l veghează, de regulă cea mai în vârstă, povesteşte despre minunile săvârşite de cei doi sfinţi Dimitrie.