Sfântul Ioan 2021. De ce este bine ca, în această zi, să nu stingi candela

Misiunea Sfântului Ioan Botezătorul, pe care-l prăznuim an de an pe 7 ianuarie, a fost aceea de a pregăti poporul pentru primirea lui Mesia, de a-l descoperi și de a-l face cunoscut poporului Israel. Acestei zile de mare sărbătoare îi sunt specifice o serie de tradiţii şi obiceiuri

06 ian. 2021, 16:11
Sfântul Ioan 2021. De ce este bine ca, în această zi, să nu stingi candela
Sfântul Ioan Botezătorul

Sfântul Ioan 2021. Sfântul Ioan Botezătorul este protectorul pruncilor, femeile gravide rugându-se la el pentru a naşte copii sănătoşi. El fereşte copiii de boli şi necazuri. Există o multitudine de tradiţii şi superstiţii specifice acestui mare praznic, care, dacă sunt respectate, aduc sănătate, noroc şi belşug.

Află, în cele ce urmează, ce este bine să faci, respectiv să nu faci în această zi de mare sărbătoare.

Sfântul Ioan 2021. În această zi, să nu stingi candela

În această zi, este bine să ţii candela aprinsă pe tot parcursul zilei. Există credinţa că aceasta arde pentru bunăstare în familie.

De asemenea, nu este bine să foloseşti mătura, pentru a nu tulbura liniştea morţilor. De altfel, ca la orice sărbătoare, azi nu se spală, nu se face curat, nu se coase și nu se fac alte treburi prin gospodărie. Această zi este dedicată rugăciunii și odihnei.

Citeste si Sfântul Ion 2021. Rugăciunea care te fereşte de boli, de pericole, te scapă de necazuri şi dă vindecare copiilor bolnavi

De Sfântul Ioan Botezătorul există tradiţia stropirii cu apă pentru protecția împotriva bolilor în noul an.

Tradiţia Iordănelii presupune stropirea oamenilor care ies din biserică la sfârşitul Sfintei Liturghii, cu apă sfinţită de către tineri. Stropitul credincioşilor este însoţit de urări de sănătate și fericire. Oamenii „iordăniți” îi răsplătesc pe urători cu bani, cu care aceștia chefuiesc în noaptea de Sfântul Ioan.

Bătrânii spun că în dimineața zilei de Sfântul Ioan fiecare om trebuie să fie stropit cu agheasmă, pentru a fi ferit de boli în decursul anului.

Sfântul Ioan 2021. O zi în care nu ai voie să fii trist

Se zice că, în această zi, este bine să petreci și să râzi. În niciun caz să nu te laşi copleşit de tristeţe azi, pentru că altfel vei fi nefericit tot anul.

Citeste si Mesaje de Sfantul Ion. Semnficaţia numelor Ion şi Ioana

Foarte important este ca azi să nu bei vin roşu, băutură care aminteşte de martiriul Sfântului Prooroc Ioan, care a murit în numele credinței. În schimb, se poate bea vin alb, sfințit la Biserică.