SFÂNTUL NICOLAE 2020. De unde a apărut tradiția darurilor lăsate în ghetuțe de Moș Nicolae. Cum sărbătoresc locuitorii altor țări

În fiecare an, în seara de 5 spre 6 decembrie, copiii își curăță încălțările și le lasă la intrare pentru ca Moș Nicolae să le lase acolo cadourile mult dorite.

05 dec. 2020, 17:54
SFÂNTUL NICOLAE 2020. De unde a apărut tradiția darurilor lăsate în ghetuțe de Moș Nicolae. Cum sărbătoresc locuitorii altor țări

SFÂNTUL NICOLAE 2020. Tradiții și legende

Tradiția cadourilor pe care Moș Nicolae le lasă copiilor cuminți are origini vechi. Se pare că acesta chiar a existat cu adevărat. E vorba despre un episcop foarte credincios, care a trăit în secolul al IV-lea și căruia i se spunea Nicolae din Myra-Lichia (undeva pe meleagurile Turciei de astăzi). Nicolae obișnuia să facă numeroase fapte bune pentru oamenii săraci și necăjiți, cu care soarta nu a fost prea prietenoasă.

Nicolae provenea dintr-o familie înstărită, iar după moartea părinților săi a decis să doneze toată averea celor nevoiași.

Personajul Moș Nicolae e asemănător lui Moș Crăciun. El aduce daruri copiilor în ajunul zilei de Sfântul Nicolae, în timp ce Moș Crăciun vine în ajunul Crăciunului.

Se spune că Moș Nicolae vine călare pe un cal alb și lasă cadouri în ghete copiilor care au fost cuminți. Celor obraznici le lasă câte o nuielușă.

Citește și Mos Nicolae 2020. Ce nu trebuie să faci sub nicio formă în această zi mare

Una dintre cele mai cunoscute legende despre Moş Nicolae este aceea a trei fete sărace – care, neavând zestre, nu puteau să se căsătorească şi urmau să fie vândute de tatăl lor unor bărbaţi înstăriţi. Dar Sfântul Nicolae, aflându-le necazul, a aruncat prin fereastră, fiecăreia dintre ele – în noaptea de 5 spre 6 decembrie.

Săculeţii au căzut fie în ciorapii puşi la uscat, fie în ghetele fetelor. Probabil, de aici este obiceiul ca darurile de Moş Nicolae să fie puse în ghete. Şi tot din acest motiv, copiii au grijă ca ghetele ori cizmele lor să fie foarte curate în această noapte.

Cei mai mulți români consideră că odată cu Sfântul Nicolae începe și iarna. Pe 6 decembrie se spune că Moșul își scutură barba și începe să ningă. Dacă nu ninge, se spune că Moșul a întinerit.

Se mai spune că în nopţile sfinţite de sărbători, când cerurile se deschid şi pentru noi, preţ de o clipă Sfântul Nicolae poate fi văzut stând în dreapta Domnului.

Sfântul Nicolae, sărbătorit în Europa și în lume

În cele mai multe locuri, ziua de Sfântul Nicolae este cea a darurilor și a activităților caritabile.

În Germania, spre exemplu, băieții se îmbracă în episcopi și cer pomană pentru cei săraci. În Ucraina sau Polonia, copiii așteaptă ca Sfântul Nicolae să le lase cadouri sub perne, cu condiția să fie cuminți pe tot parcursul anului. Cei care nu au fost ascultători se pot aștepta să primească o crenguță sau o bucată de cărbune sub pernă.

În Olanda, copiii își pregătesc încălțările (de regulă niște pantofi din lemn) și pun ei în ei un morcov și fân pentru calul lui Moș Nicolae.

În SUA, copiii își pregătesc încălțările și se așteaptă să găsească monede pe tălpi.

În Franța, un măgăruș poartă coșuri pline cu cadouri pentru copii, biscuiți și alte dulciuri. Toată familia se pregătește pentru sosirea Moșului pe 6 decembrie, cu bunicii care povestesc despre cum era pe vremea lor.

Un alt loc unde se cinsteşte ziua sfântului prin mare pelerinaj este Bari – Italia. Bari, oraşul situat pe ţărmul Mării Adriatice, în sud-estul peninsulei, este un important loc de pelerinaj întrucât aici se află biserica ce adăposteşte moaştele Sfântului Ierarh Nicolae, făcătorul de minuni. Catedrala Sfântul Nicolae a fost construită în secolul al XVII-lea, (construcţia a durat 110 ani) pentru a adăposti moaştele Sfântului Nicolae, furate din Mira Lichiei (localitatea Demre aflată în sudul Turciei de astăzi) de un grup de marinari din Bari.

Potrivit legendelor, sfântul, trecând prin oraş în drumul său spre Roma, a ales Bari drept loc pentru înmormântarea sa. Bari este un important centru de pelerinaj atât pentru italieni, cât şi pentru creştinii ortodocşi din estul Europei.

Citește și Mesaje de Sfantul Nicolae 2020. Urări frumoase de Sf. Nicolae