Interimat la Vatican: Sfântul scaun este gol

Moment istoric pentru Biserica Catolică: Sfântul scaun a devenit vacant, joi seara, la ora locală 20.00, odată cu intrarea în vigoare a renunţării la pontificat a Papei Benedict al XVI-lea.
Filip Stan
28 feb. 2013, 20:36
Interimat la Vatican: Sfântul scaun este gol

Singurul semn exterior care marchează acest moment încărcat de semnificaţie pentru cei 1,2 miliarde de credincioşi catolici din întreaga lume este retragerea Gărzii Elveţiene – corpul de elită care asigură paza Suveranului Pontif – de la porţile Castelului Gandolfo, în care Benedict al XVI-lea a petrecut ultimele ore în calitate de Papă.

Paza acestui castel situat la 30 de km de Roma, va fi asigurată de Jandarmeria Vaticană şi de poliţia italiană.

‘Sede vacante” – scaunul vacant – este termenul latin folosit pentru a descrie scaunul apostolic vacant, cu alte cuvinte perioada în care Biserica nu are Papă. Până acum, se întâmpla doar la moartea Pontifului, dar de data aceasta, în mod excepţional, intervine odată cu renunţarea lui Benedict al XVI-lea, în mod liber şi deplin manifestată, a explicat Radio Vatican, potrivit agerpres.ro.

În acest interval, secretarul de stat al Sfântului Scaun şi şefii de congregaţii îşi încetează funcţiile. Interimatul este asigurat de Cardinalul camerleng, Tarcisio Bertone, până la alegerea unui nou Papă. El va fi ajutat de trei cardinali asistenţi (desemnaţi prin tragere la sorţi la fiecare trei zile, fiecare dintre ei reprezentând unul din cele trei ordine de cardinali: ordinul cardinalilor-episcopi, ordinul cardinalilor-preoţi şi ordinul cardinalilor-diaconi). Ei alcătuiesc congregaţia specială care va asigura obţinerea, în chestiunile cele mai importante, a votului Colegiului cardinalilor.

Aceşti cardinali, încă de când începe ”Sede vacante”, vin la Roma, convocaţi de decanul Colegiului Sacru, cardinalul Angelo Sodano. În timpul celor două săptămâni (probabil mai puţin) care preced Conclavul ce va alege noul Papă, cardinalii (inclusiv cei care sunt mai în vârstă de 80 de ani şi nu sunt electori) se reunesc la Vatican în fiecare zi în Congregaţia generală.

Cât timp scaunul apostolic este vacant, guvernarea Bisericii îi revine adunării cardinalilor, reunită zilnic în Congregaţia generală. Totuşi, ea nu poate lua nicio decizie a cărei valabilitate depăşeşte perioada cât scaunul apostolic este vacant. Aceasta pentru că „problemele care sunt de resortul Suveranului Pontif, în timpul vieţii sale sau în exercitarea funcţiilor sale, vor trebui să fie rezervate exclusiv viitorului Pontif”, se arată în Codul de Drept Canonic. Cu alte cuvinte, colegiul cardinalilor preia ştafeta puterii papale, dar fără a se substitui autorităţii acestuia. Gestionează doar afacerile curente şi pregăteşte Conclavul.

Cardinalul Angelo Sodano urmează să trimită pe 1 martie, prima zi din vacanţa Scaunului Apostolic, scrisorile de convocare pentru Congregaţia generală. Foarte probabil, reuniunile de lucru nu vor începe înainte de luni, 4 martie.

Luni, Papa Benedict al XVI-lea a emis un decret ‘motu proprio’ care a creat ‘posibilitatea de a anticipa’ conclavul cardinalilor ce îi vor alege succesorul. ‘Las colegiului cardinalilor posibilitatea de a anticipa începerea conclavului odată constatată prezenţa tuturor cardinalilor, sau de a amâna cu câteva zile, în cazul unor motive grave, începerea alegerii’, a indicat papa în decret.Textul menţionează că intervalul normal pentru convocarea conclavului rămâne de cel puţin 15 zile şi cel mult 20 de zile de la debutul perioadei de ‘sediu vacant’.

Joi, papa Benedict şi-a luat rămas-bun de la personalul palatului pontifical şi a adresat câteva cuvinte mulţimii adunate în Piaţa Castelului Gondolfo. Aceasta a fost ultima apariţie publică în calitate de Suveran Pontif.

După opt ani de pontificat, Benedict al XVI-lea a încetat să mai fie papă joi, la ora 20.00 (21.00, ora României), când a intrat în vigoare demisia sa, prima a unui Suveran Pontif în ultimii 700 de ani.

Papa Benedict al XVI-lea a părăsit Vaticanul şi a ajuns la reşedinţa Castel Gandolfo. Clopotele bisericilor din Roma şi cele ale Basilicii Sfântul Petru au fost trase pentru a marca plecarea Papei Benedict. Mii de jurnalişti din 61 de ţări sunt la Vatican pentru a relata evenimentul. 

El a salutat miile de credincioşi veniţi să îl întâmpine în piaţa Palatului Gondolfo, cărora le-a spus că nu mai este Suveran Pontif şi că începe „ultima etapă a pelerinajului în această lume”.

„Vă mulţumesc pentru prietenie şi pentru dragoste. Ştiţi că nu mai sunt Suveran Pontif, sunt un simplu pelerin care începe ultima etapă a pelerinajului în această lume. Vreau să ştiţi că inima mea va lucra în continuare pentru binele comun al Bisericii şi al comunităţii”, a spus Benedict. Aceasta a fost ultima apariţie publică a lui Benedict al XVI-lea ca Papă.

Fostul Papă va prelua titlul oficial de „Sanctitatea Sa Benedict al XVI-lea, Papă emerit”.

astelul Gandolfo este o vilă cu un teren de aproximativ 55 de hectare şi grădini somptuoase, pe malul Lacului Albano, ce figurează în clasamentul celor mai frumoase localităţi din Italia. Papa Benedict va locui aproximativ două luni la Castel Gandolfo, după care va reveni la Vatican şi va sta într-o mânăstire.

DailyBusiness
Fum alb la Vatican! Cardinalul protodiacon va ieși la balconul central pentru a anunța „Habemus Papam!”
Spynews
Alertă ANM! Cum ne va afecta furtuna electrică, fenomenul care durează două săptămâni în România! Declarații de ultimă oră
Bzi.ro
Andreea Esca este hotărâtă să rupă normele! Vrea să dea lovitura pe scena de la Untold
Fanatik.ro
Singurul cartier dormitor din București în care se găseau 6 întreprinderi, metrou și peste 3.000 de apartamente. 8.000 de oameni lucrau non stop, existau școli, creșe și grădinițe pentru copii
Capital.ro
Tragedie în lumea muzicii. Ne-a părăsit cel mai mare cântăreț: A atins milioane de oameni din întreaga lume
Playtech.ro
Judeţul din România în pericol să dispară. Ar putea falimenta, oamenii pleacă pe capete
DailyBusiness
Pe cine va vota Crin Antonescu în turul 2: Am pierdut singur și aleg liber! Refuz mobilizarea pentru o nouă „salvare a țării”
Adevarul
Pastila banală care poate salva viața în caz de infarct, de care românii au uitat. Cum o administrezi corect
wowbiz.ro
Anunțul cutremurător despre fiul lui Ionel Ganea. Soția fostului fotbalist, Monica, a confirmat totul. Ți se rupe sufletul
Spynews
Dan Alexa și soția lui divorțează! De ce s-a despărțit concurentul Asia Express de partenera lui, Andrada
Spynews
EXCLUSIV. Imagini dureroase de la înmormântarea lui Mircea Cîmpeanu! Familia și vedetele își iau rămas bun | VIDEO
Evz.ro
Adevărul despre Andreea Marin și Mihaela Rădulescu. O făcătură de zile mari
Ego.ro
Motivul pentru care s-au certat Smiley și Pavel Bartoș la Românii au Talent! ”A fost singurul!” EXCLUSIV
Prosport.ro
Prezentatoarea TV a apărut în costum de baie, iar soțul ei a fost numit pe loc „cel mai norocos bărbat din lume”
kanald.ro
Întreruperi de curent în România, în perioada 12-16 mai. Lista județelor afectate
Cancan.ro
Descoperirea scârboasă a lui Piedone, într-un restaurant din Constanța: Ăsta n-a mai avut putere…
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Cel mai mare actor s-a stins din viață. Toată țara îl plânge: Cea mai curajoasă și mai puternică persoană
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Gimnasta, în bikini, după ce s-a retras la 22 de ani
stirilekanald.ro
Dorința incredibilă a unui tată care și-a lăsat fetița de 2 ani să moară în mașină. În timp ce canicula o ucidea pe copilă, bărbatul se juca pe consolă
Sondaj NOU realizat de INSCOP pentru turul 2: la o prezenta mai mare. S-a schimbat semnificativ diferenta dintre George Simion si Nicusor Dan
MediaFlux
Românii care au aceste mașini pot pierde mulți bani din 2026! Reguli stricte la nivel european
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Sunt considerate fructele viitorului. Se adaptează la secetă, terenuri aride și se pot consuma proaspete, deshidratate sau în conserve