Sfântul Ștefan 2021. Tradiții și superstiții. Alimentul pe care este bine să-l împarți în această zi ca să-ţi meargă bine şi să scapi de orice necaz

Anual, pe 27 decembrie, creștinii îl prăznuiesc pe Sfântul Ştefan, întâiul mucenic ce și-a dat viața pentru credință și primul dintre diaconi, ales la propunerea Sfinților Apostoli.

27 dec. 2021, 00:13
Sfântul Ștefan 2021. Tradiții și superstiții. Alimentul pe care este bine să-l împarți în această zi ca să-ţi meargă bine şi să scapi de orice necaz

Sfântul Ştefan 2021. Acestei mari sărbători îi sunt specifice o serie de tradiţii şi superstiţii despre care există credinţa că sunt aducătoare de noroc dacă sunt respectate.

După întemeierea Bisericii, apostolii, aleşi dintre bărbaţii „plini de Duh Sfânt şi de înţelepciune”, au fost chemaţi să slujească în lăcaşele de cult. Ștefan a fost primul dintre cei şapte apostoli. Alături de ceilalţi şase – Filip, Prohor, Nicanor, Timon, Parmenă şi Nicolae -, a predicat cuvântul Evangheliei, a botezat şi a ținut slujbe. Rolul apostolilor era foarte important, consolidând, în timp, Biserica în care oamenii veneau să-şi caute alinarea sufletească.

Sfântul Ștefan 2021. Ce trebuie să faci în această zi pentru sporul casei

În această zi, se fac pomeniri pentru sufletele celor care au murit în împrejurări tragice, iar pachetele cu mâncare se împart şi persoanelor tinere care poartă numele acestui mare sfânt, potrivit alba24.ro

Creştinii care se confruntă cu probleme de sănătate sau se judecă de multă vreme este bine să aducă în casa lor o icoană cu Sfântul Ştefan, sfinţită în această zi.

Pentru sporul casei şi pentru sănătatea celor apropiați care se confruntă cu probleme mari de sănătate, trebuie să-l cinstim pe Sfântul Mucenic Ştefan prin fapte bune.

Citeste si MESAJE DE SFÂNTUL ŞTEFAN 2021. Cele mai frumoase urări de Sf. Ştefan

Se zice că azi este bine să te împaci cu toți cei cu care ești certat.

În unele zone din Muntenia se prepară pâinicile lui Ştefan, din aluat asemănător celui de cozonac. După coacere, acestea se ung cu miere. Aceste dulciuri, care amintesc de pietrele care l-au ucis pe Sfântul Ştefan, se sfinţesc la biserică în ziua praznicului şi se împart copiilor nevoiași.

Sfântul Ştefan 2021. De ce este acest sfânt prăznuit în a treia zi de Crăciun

Sfântul Ştefan este prăznuit imediat după Naşterea Mântuitorului fiind un sfânt foarte important întrucât a fost primul care a vestit şi mărturisit credinţa în Hristos. Pentru credinţa lui a fost ucis cu pietre.

În timp ce era lovit cu pietre, Ştefan se ruga pentru sufletele celor care le aruncau: “Doamne, nu le socoti lor păcatul acesta”. El a devenit astfel primul martir creştin. Potrivit tradiţiei, trupul său a fost înmormântat într-o peşteră de Gamaliel.

Citește și Sfântul Ştefan, sărbătorit azi de creştini. Peste 460.000 de români îi poartă numele