Sfârşitul unui ciclu Maya, celebrat în America Centrală: Jocuri mayaşe, excursii şi ceremonii

Ezoterismul, mercantilismul şi turismul marchează deja apropiata încheiere a unui ciclu din calendarul maya, care va fi celebrată în America Centrală şi în Mexic în timpul solstiţiului de iarnă, pe 21 decembrie, în contextul teoriilor hollywoodiene despre sfârşitul lumii, criticate de indigeni.
Romania TV
21 nov. 2012, 07:13
Sfârşitul unui ciclu Maya, celebrat în America Centrală: Jocuri mayaşe, excursii şi ceremonii

De la turnee de jocuri maya cu mingea la excursii „all inclusive” şi trecând prin ceremonii religioase organizate în multe situri ritualice, sfârşitul acestui ciclu de 5.200 de ani reprezintă în acelaşi timp o bună ocazie de a ridica un colţ al voalului care acoperă această civilizaţie misterioasă, aflată deja în declin atunci când a fost descoperită de conchistadorii spanioli, informează AFP.

Însă abordarea mercantilă şi turistică a evenimentului a fost denunţată de organizaţiile indigene, care au reproşat guvernelor şi antreprenorilor că au denaturat sensul acestei sărbători. Într-un interviu acordat AFP, liderul indigen Alvaro Pop a criticat interpretarea hollywoodiană a acestei date.

Superstiţia care asociază data de 21 decembrie cu o profeţie care anunţă sfârşitul lumii s-a aflat într-adevăr la baza unei superproducţii americane, intitulată „2012”, în timp ce mulţi oameni din lumea întreagă îşi construiesc adăposturi concepute pentru a rezista în faţa unor cataclisme.

În regiunea vizată – Mexic, Belize, Guatemala, Honduras şi Salvador -, schimbările din programul evenimentelor sunt constante, iar anulările sunt frecvente.

În Guatemala se speră că „sfârşitul lumii maya” va creşte numărul de vizitatori cu 8%, pentru a depăşi pragul de 2 milioane de turişti străini în acest an, afirmă directorul Institutului guatemalez al turismului (INGUAT), Pedro Duchez.

În această ţară, 13 situri arheologice şi turistice au fost selecţionate pentru a găzdui diverse activităţi, începând din 20 decembrie.

În zorii zilei de 21 decembrie, Tikal, unul dintre cele mai puternice oraşe maya, aflat în inima pădurii virgine din Guatelama, va fi teatrul unei ceremonii speciale, în prezenţa preşedintelui acestei ţări, Otto Perez, ce va fi transmisă de postul de televiziune naţional.

În Mexic, unde se află situl arheologic El Tortuguero (în statul Tabasco), în care a fost descoperită stela gravată care a inspirat profeţiile apocaliptice, vor avea loc mai multe conferinţe şi ceremonii.

În situl arheologic mexican Chichen Itza va fi organizată în aceeaşi zi o serie de ceremonii inspirate din cultura precolumbiană.

Hotelurile din Cancun şi din Riviera Maya, aflate în aceeaşi zonă, propun pachete turistice pe această temă, care includ vizite în diverse situri, precum ruinele din Tulum şi parcul Xcaret.

Rodrigo de la Peña, preşedintele asociaţiei hotelierilor din Cancun, afirmă că rata de rezervare pentru cea de-a doua şi cea de-a treia săptămână din luna decembrie atinge „cel puţin 90%”, această valoare fiind „cu 9% mai mare decât rata de rezervare din anul precedent”.

O ceremonie este prevăzută, de asemenea, în principalul sit maya din Honduras, Copan, pe 21 decembrie, în prezenţa preşedintelui ţării, Porfirio Lobo.

În Salvador, ministrul Turismului, Jose Napoleon Duarte, a declarat că diverse evenimente vor fi organizate la Jayaque şi la Salcoatitan, în parteneriat cu companii private.

Punctul culminant al festivităţilor va fi atins pe 21 decembrie, în siturile El Tazumal şi Joya de Ceren, unde sunt prevăzute „un spectacol de lumini”, „defilări maya” şi „o noapte de contact cu stelele”, a precizat Duarte.

În paralel cu entuziasmul generat de eveniment în sectorul turistic, asociaţiile indigene din Guatemala şi-au exprimat criticile faţă de această „comercializare”.

„Lumea este marcată de interpretarea dată de Hollywood acestei date simbolice, fără o adevărată cunoaştere a subiectului”, a declarat Alvaro Pop.

„În cultura maya, studiile nu au fost niciodată profeţii şi de aceea nu ar trebui să existe toate aceste interpretări ale unor profeţii care nu există”, a detaliat acest expert al ONU în problemele indigenilor din America Centrală.

Pe lângă celebrările oficiale, grupurile indigene care descind din populaţia maya vor organiza propriile ceremonii în cinci situri şi în şase zone naturale considerate sacre în cultura lor.

Calendarul maya este alcătuit din 18 luni şi 20 de zile, plus „wayeb”, o lună sacră de cinci zile. „B’aktun” este unitatea cea mai lungă din acest sistem şi echivalează cu 400 de ani. Marele ciclu conţine 13 B’aktun, adică 5.200 de ani.

Civilizaţia maya, localizată în nordul Americii Centrale, a cunoscut apogeul în intervalul cuprins între anii 250 e.n. şi 900 e.n., ce a fost urmat de o perioadă de declin, până în anul 1200 e.n. (perioada post-clasică), şi a dispărut definitiv după cucerirea spaniolă.

DailyBusiness
Marcel Ciolacu: „Am ales ordinea și nu haosul. România trebuie să aibă un președinte care are deja o majoritate parlamentară”
Spynews
În ciuda imaginilor fierbinți cu ei doi, Bogdan Mocanu se dezice de Iasmina: „Eu sunt un băiat serios”
Bzi.ro
Dezvăluiri emoționante făcute de Andra Măruță: ”M-a luat panica, i-am transmis că sunt însărcinată!”
Fanatik.ro
Exit Poll, ora 16.00 – Alegeri Prezidențiale 2025, turul 1. Rezultate surpriză în numărătoarea CURS, AVANGARDE și ARA. Update
Capital.ro
Doliu în muzica populară din România. Ionuț Dolănescu a dat vestea: Azi ne a părăsit...
Playtech.ro
Cât de mult crește consumul de combustibil dacă mergi cu geamurile deschise. Diferențele reale la viteze mari
DailyBusiness
Litoralul pentru toţi 2025. Ce prețuri sunt la cazări și care sunt stațiunile în care pot pleca românii
Adevarul
Cum a evoluat apetența românilor pentru vot în 35 ani de democrație. În 2025, cel mai mare număr de secții în diaspora
wowbiz.ro
Doliu în familia Mariei Ciobanu! Mesajul sfâeșietor al interpretei de muzică populară
Spynews
Andreea Bălan a răbufnit după discursul lui Claudiu Bleonț la adresa fiicei lui de la Premiile Gopo: „Vă dați seama ce face în privat cu familia sa”
Spynews
Imagini rare cu Laura Cosoi și Adela Popescu. Cum arătau cele două în urmă cu 15 ani / FOTO
Evz.ro
Vocea de aur a României este în doliu. Maria Ciobanu își plânge pierderea
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
De ce a pozat Corina Ungureanu într-o revistă pentru bărbați
kanald.ro
Cine este ultima persoană cu care a vorbit Răzvan înainte să se înece în lacul Colibița! Ies la iveală detalii cutremurătoare: „Mi-a mulțumit că i-am trimis bani”
Cancan.ro
Zamfirița din Brașov s-a mutat în Italia și, într-o zi, s-a trezit cu Papa Francisc la ușă. Ce i-a cerut și câți bani i-a dat suveranul pontif
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Am mai pierdut un mare actor. Se sting legendele micului ecran. I-a fermecat pe români în anii 80 și 90
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Campioana olimpică se iubeşte cu colega ei, mai tânără cu 8 ani: „Suntem un cuplu!”
stirilekanald.ro
VIDEO Diana Șoșoacă i-a votat pe Corneliu Zelea Codreanu și Nicolae Ceaușescu la prezidențiale: „Puteți să îmi dați amendă cât vreți”
Meteorologii anunță o lună Mai cum nu a mai fost de mult în România
MediaFlux
Pensiile care se dublează începând din luna mai. Românii care vor primi bani retroactiv
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Generalul cu cea mai mare pensie din MApN. Câștigă mai mult decât Nicolae Ciucă sau președintele interimar Ilie Bolojan