Sfatul lui Arafat pentru români, în caz de cutremur major: „Să lase deoparte toate teoriile conspiraționiste!”

Raed Arafat, șeful DSU, a vorbit în acest weekend despre cele cumplite scenarii prin care poate trece România. Printre ele, un cutremur major, precum cel din 1977.

05 nov. 2022, 14:05
Sfatul lui Arafat pentru români, în caz de cutremur major: „Să lase deoparte toate teoriile conspiraționiste!”

Oficialul MAI le-a transmis românilor să se informeze pe pe site-ul fiipregatit.ro despre ce au de făcut în cazul unui cutremur și să lase deoparte teoriile conspiraționiste de pe internet.

„În primul rând, să intre pe fiipregatit.ro, să vadă ce recomandăm înainte, în timp şi după. Să aibă aplicaţia DSU descărcată, mai ales acum că va ieşi varianta nouă care va putea fi descărcată în câteva săptămâni. Acolo pot să primească şi mai multe informaţii. Şi pot să intre pe foarte multe recomandări, cum să te ajuţi, cum să te salvezi în timpul unei situaţii cum ar fi un cutremur, cum să ajuţi vecinii şi aşa mai departe.

Cel mai important lucru este nu panică şi să lase deoparte toate teoriile de conspiraţie şi orice poate să fie răspândit pe reţelele de socializare sau chiar uneori pe unele televiziuni, să lase până când verifică. Sau când vede oficial acest lucru transmis de către un purtător de cuvânt, o persoană oficială”, a declarat Arafat, pentru Prima TV.

 

Avertismentul lui Raed Arafat, pentru români

 

Raed Arafat recomandă românilor să verifice prima dată „partea oficială”.

„Riscăm foarte mult, într-o perioadă de catastrofă, ca în reţelele de socializare să pornească o ştire falsă, cum astăzi a pornit că noi am fi dat un mesaj RO-Alert, cu cutremurul care a fost, că am fi dat mesaj RO-Alert care nu a ajuns la toată lumea. Noi nu am dat mesaj.

Acest lucru a fost preluat de unele televiziuni şi a trebuit demontat totul. Aşa că oamenii să fie foarte atenţi de unde preiau informaţiile pentru că cu asta ei pot să ajungă să facă lucruri care nu sunt chiar corecte, să nu fie recomandate, să fie în detrimentul lor.

Rugămintea mea, pentru toţi, de la început, când apare o situaţie gravă, prima dată vezi ce spun site-urile oficiale. După care citeşte ce vrei şi analizează, dar vezi ce recomandă partea oficială. Asta este cel mai important lucru”, a mai adăugat Arafat, potrivit sursei citate.