Sfaturi pentru condus în condiţii grele – carosabil ud sau ceaţă

Multi ignoră schimbările climaterice din jurul lor, alegând să conducă în continuare cu un stil potrivit mai degrabă unui carosabil uscat sau unei zile senine. Însă extrem de multe evenimente rutiere nedorite se întâmplă tocmai datorită condusului la condițiile de mers. Despre cum se conduce în condiții grele - carosabil ud, ceață, altitudini mari - discutăm chiar în rândurile de mai jos.  

30 sept. 2018, 08:11
Sfaturi pentru condus în condiţii grele – carosabil ud sau ceaţă

Condusul pe carosabil ud

Acvaplanarea reprezintă fenomenul prin care mașina alunecă pe un carosabil ud, independent de manevrele pe care un șofer încearcă să le facă. Așadar, în cazul în care te vezi nevoit să conduci pe timp de ploaie, încearcă să adaptezi viteza mașinii astfel încât să eviți acvaplanarea.

Mai mult decât atât, prin adaptarea vitezei la condiții grele de drum, scade riscul coliziunii cu alte autoturisme din trafic, pentru că frânarea pe carosabil ud este mult mai practică atunci când se conduce cu viteze mici. Totodată, încearcă să păstrezi o distanță optimă față de mașina din față, dublă decât distanța pe care o ai față de o mașină care te precede, în condiții de carosabil uscat.

Condusul în condiții de ceață

în condiții de vizibilitate scăzută, precum cele de ceață densă, reducerea vitezei este poate cel mai important lucru pe care șoferii trebuie să îl facă. De asemenea, folosirea fazei lungi este extrem de recomandată, dacă pe banda ta de mers sau pe cealaltă nu se află autoturisme la o distanță mai mică de 200 de metri. Încă un lucru pe care îl poți face, atunci când conduci în condiții de ceață densă, este să schimbi poziția oglinzilor. Această mișcare înlătură riscul unei reflexii nedorite a farurilor mașinii din spate.

Cum să conduci în ZONE INUNDATE. Ce părţi ale maşinii sunt cele mai AFECTATE