Sfaturi pentru economisire. Ce cheltuieli poţi reduce pentru a face faţă scumpirilor la curent şi gaz

Milioane de români se gândesc cu frică la iarna care va să vină. Se aşteaptă scumpiri consistente la facturi pentru gaz şi lumină. Întreţinerea la bloc va creşte şi ea, mai ales că gigacaloria s-a scumpit.

27 sept. 2022, 11:50
Sfaturi pentru economisire. Ce cheltuieli poţi reduce pentru a face faţă scumpirilor la curent şi gaz

Facturile mărite îi sperie pe români. Mulţi se gândesc cu groază cum vor face faţă cheltuielilor în această iarnă pe fondul scumpirilor la gaz şi curent.

Specialiştii vin cu sfaturi pe populaţie pentru a reduce anumite cheltuieli şi pentru a face rost de bani în vederea plăţii facturilor la iarnă.

Sfatul 1: Stabiliţi un buget lunar de cheltuieli

O persoana care vrea sa economiseasca bani trebuie sa-si stabileasca un buget lunar. Fara un buget stabilit este aproape imposibil sa faci economii, potrivit wall-street.ro.

Citeşte şi: Încep concedierile în România! Criza energetică face ravagii în industrie, Chimcomplex dă afară 400 de salariaţi, aproximativ 20% din total!

 

Sfatul 2: Faceţi listă de cumpărături şi evitaţi să cumpăraţi produse daor pentru că „sunt la ofertă”

Nu plecaţi la cumpărături fără lista făcută de acasă. Veţi evita astfel să vă treziţi în coş la supermarket cu produse pe care nu aveaţi în plan să le cumpăraţi sau de care nu aveaţi neapărat nevoie. Nu faceți cumpărături doar pentru că „sunt la ofertă”, ci pentru că aveți nevoie de ele.

De asemenea, luand cu dumneavoastra bani numai pentru produsele aflate pe lista, nu va exista tentatia de a cumpara si altceva.

Dacă se poate, faceţi cumpărăturile online. În acest fel nu veţi mai fi tentat să cumpăraţi şi alte lucruri nedorite.

Citeşte şi: Scenariu negru anticipat de către economistul Mircea Coșea, pe fondul crizei din energie: „Se vor închide firme, românii vor deveni șomeri!”

 

Sfatul 3: Mergeți mai mult cu transportul în comun, cu bicicleta sau pe jos

Benzina şi motorina s-au scumpit şi ele semnificativ în ultimul an. Plinul de carburanţi destabilizează şi el bugetul familiei. Un abonament pe liniile de transport în comun este mult mai ieftin şi vă ajută să reduceţi din cheltuieli. Pentru cei care au de parcurs distanţe scurte este indicată şi bicicleta sau trotineta.

Renunţaţi la taxi sau alegeţi acest mojloc de transport doar în caz de maximă urgenţă. Această masura va aduce economii substanţiale la bugetul familiei.

 

Sfatul 4: Economisiţi bani

Este poate cel mai important sfat. Este indicat ca lunar să puneţi deoparte o anumita suma de bani. Este indicat ca aceşti bani să poată fi folosiţi atunci cand apar situatii neasteptate, precum o problemă de sănătate.

Este recomandat ca fiecare să aibă o rezervă de bani egală cu şase salarii.