Sfaturi pentru o grădina fără dăunatori

Proprietarii de grădini si culturi știu că pentru a se bucura de roadele acestora este nevoie să se îngrijească de ele încă dinainte de a planta semințele și până în momentul în care culeg roadele. De foarte multe ori însă, în funcție de tipul de cultură, este necesar să se utilizeze anumite produse anti daunatori, căci în acest mod cultura nu va fi afectată, iar producția nu va avea o calitate inferioară.

RomaniaTV.net
29 mai 2020, 08:29

Pe lângă anumite sfaturi de care poți ține cont pentru a-ți îngriji grădina și culturile, precum dezinfectarea terenului și alegerea unor semințe de calitate, este necesar ca atunci când dăunătorii apar și încep să provoace daune, să se utilizeze măsurile combatere împotriva acestora.

Cele mai importante condiții care afectează dezvoltarea dăunătorilor și afectează legumele sunt temperaturile ridicate sau umiditatea sau fertilizare în exces, de aceea, este necesar să se folosească mereu metodele de protecție.

Printre cele mai grave probleme care pot dăuna culturilor și grădinilor, se numără buruienile, insectele și bolile, însă este esențial ca atunci când sunt utilizate anumite produse pentru eliminarea acestora, să se aleagă doar produse fitofarmacie ecologice, care nu afectează mediul sau sănătatea oamenilor în momentul în care sunt consumate legumele sau fructele.

Cât de periculoase sunt insectele pentru culturile de plante și legume?

Plantele și legumele sunt deseori afectate de prezența unor dăunători, precum acarienii, afidele, omizile, gărgărițele, moliile sau gândacii. Acestea se hrănesc cu părți ale plantei, dar pot distruge și semințele, florile sau țesuturile plantei, legumele ajungând să nu mai poată fi consumate sau comercializate, dacă plantarea acestora este realizată la scară mare.

Soluția în acest caz este reprezentată de utilizarea unor produse sau substanțe ce își dovedesc eficiența pentru mai multe tipuri de dăunători sau pentru unul singur. În funcție de fiecare tip de dăunător, este important să achiziționezi tipul potrivit de insecticid. Totuși, este esențial să se aleagă acel tip de insecticid organic, care nu afectează oamenii sau mediul.

Există și anumite cazuri când plantele nu primesc tot necesarul de nutrienți din sol și atunci acestea nu se dezvoltă așa cum trebuie. În acest caz, este necesar să verifici dacă problema apărută se datorează dăunătorilor sau doar lipsei apei sau a fertilizării.

Citește și: Care este cel mai bun aparat cu ultrasunete contra rozătoarelor?

Care sunt cele mai frecvente boli ale culturilor de legume?

Pe lângă dăunătorii naturali, culturile și grădinile cu legume mai pot fi afectate de anumite boli, precum mana, mucegaiul sau rugina, acestea manifestându-se prin apariția unor pete gălbui-albicioase pe suprafața frunzelor, care în timp provoacă necrozarea țesuturilor. Accesul apei nu mai este posibil în frunze, iar rezultatul va fi creșterea țesuturilor și a tumorilor.

Dacă frunzele plantelor încep să capete diverse nuanțe de verde sau galben, cel mai probabil planta este atacată de anumiți viruși, singura variantă în acest caz fiind îndepărtarea totală a acelor plante din grădină, pentru a nu permite ca și alte plante să fie afectate și distruse.

Fiecare agricultor își dorește o grădină și o cultură bogată, sănătoasă și profitabilă, însă este necesar să se țină cont de toate regulile și metodele necesare pentru a ține la distanță dăunătorii și bolile, începând cu plantarea celor mai rezistente soiuri și până la asigurarea fertilității solului, căci în acest fel, plantele vor fi mult mai rezistente.