Sfaturi pentru o vacanţă fără probleme

În vacanță, ultimul lucru pe care ți l-ai putea dori sunt problemele de sănătate. Dacă suferi de boli cronice, mergi la medicul de familie, atât pentru un control de rutină, cât şi pentru eventuale sfaturi de care ai putea avea nevoie în funcţie de destinaţia de vacanţă.

RomaniaTV.net
10 iul. 2017, 09:42
Sfaturi pentru o vacanţă fără probleme

Rău de mașină? Există soluții!

Neplăcere manifestă prin stări de greață și de vomă, răul de mașină apare din cauza neconcordanței dintre stimulii primiți de creier de la receptorii vizuali și cei ai echilibrului. Pentru a-l preveni, este indicat ca, în mașină sau autocar, să îți găsești un punct în exterior la care să privești.

Dacă știi că răul de mașină îți creează o stare de rău generală, poți încerca anumite medicamente speciale, dar doar la recomandarea medicului. La farmacie găsești și preparate homeopate, iar preventiv poți face și un tratament cu infuzie de păducel.

Expune-te progresiv la soare

Este bine de știut că, dacă nu bei suficientă apă și te expui la soare, este posibil să te confrunți cu stări de amețeală. Expune-te treptat la soare, câte o jumătate de oră în primele zile, după care creşti treptat durata. Dacă ai pielea sensibilă sau dacă ai fototip 1 sau 2 (păr roşcat sau blond, piele albă, ochi verzi sau albaştri), foloseşte în primele zile creme cu SPF ridicat (40 sau 50+), după care le poţi utiliza pe cele cu SPF 30. De asemenea, nu uita nici de cremele calmante după plajă.

Nu te expune la soare dacă ai avut operații chirurgicale recente și nici dacă ai boli precum lupus eritematos sistemic.La aproximativ 70% din acești bolnavi, expunerea îndelungată la razele soarelui favorizează apariţia leziunilor cutanate, a durerilor articulare şi a oboselii. Au contraindicaţie la expunerea la soare și cei cu alergie solară, porfirie cutanată (manifestată prin apariţia unor vezicule pline cu lichid), melanom malign şi cei cu herpes recidivant.

Ce trebuie să conțină trusa de prim ajutor

Cu câteva zile înainte de a pleca în vacanță, pregăteşte-ţi trusa medicală. Aceasta trebuie să conţină dezinfectante, comprese sterile, leucoplast, foarfecă, faşă elastică, garou, medicamente antalgice, antiinflamatoare, antispastice, antidiareice, antivomitive, antipiretice, laxative şi antihistaminice. Din trusă nu trebuie să îţi lipsească nici unguentele anibacteriene, loţiunile contra insectelor şi pentru calmarea înţepăturilor (alcool mentolat), plasturii și gelurile pentru atenuarea durerilor (în caz de lovituri, contuzii).

Atenție!

Din cauza schimbării alimentației, unii turiști se pot confrunta cu diaree sau cu constipație.

Dacă pleci în străinătate

În cazul în care pleci peste hotare în această vară, informează-te dacă este nevoie să te vaccinezi. Necesară este și asigurarea medicală de călătorie, căreia trebuie să îi verifici cu atenție clauzele, pentru a nu avea surprize.

De ce să mai ții cont

√ Nu cumpăra mâncare de la vânzătorii ambulanți.

√ Dacă urmezi un tratament de lungă durată, asigură-te că ai medicamente la tine pe toată durata vacanței.

√ Citește pe prospect temperaturile la care trebuie păstrate medicamentele sau diverse alte produse farmaceutice de care ai nevoie când ești în concediu.

Citește ce să nu faci înainte de a pleca în vacanță pe clicksanatate.ro.