Sfaturi prețioase pentru românii care țin Postul Crăciunului! Directorul ANPC ne spune ce alimente să consumăm și evităm pentru a nu avea probleme de sănătate

Paul Anghel, directorul general al Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC), îi avertizează pe români să verifice cu atenţie eticheta produselor alimentare de post pe care le achiziţionează în această perioadă. Postul Crăciunului va începe mâine și va dura până pe 24 decembrie.

14 nov. 2022, 16:12
Sfaturi prețioase pentru românii care țin Postul Crăciunului! Directorul ANPC ne spune ce alimente să consumăm și evităm pentru a nu avea probleme de sănătate

Directorul ANPC le transmite românilor care țin Postul Crăciunului, să fie foarte atenți de unde cumpără produse de post și să citească cu atenție etichetele, pentru a evita astfel să fie induși în eroare.

Paul Anghel a scris într-o postare pe Facebook o serie de sfaturi și recomandări pentru cei vor cumpăra anumite alimente în următoarele 30 de zile.

„Pentru ca produsele pe care le cumpărați în perioada postului Crăciunului să nu prezinte un pericol pentru sănătatea dvs., vă recomand să cumpărați produse alimentare de post numai din locuri amenajate și autorizate, să solicitați și să păstrați bonul de casă pentru a putea proba în cazul în care, în mod justificat, doriți să reclamați calitatea\conformitatea sau siguranța unui produs.

De asemenea, atenționez asupra faptului că dacă achiziționați produse alimentare de post din locuri neautorizate, în care comerciantul respectiv nu are posibilitatea să asigure condițiile optime de transport, depozitare și comercializare, riscați ca produsele sa fie neconforme sau chiar nesigure acestea vă pot afecta sănătatea.

Citiți și: Mare atenție la reducerile de Black Friday. ANPC, avertisment pentru toți românii care cumpără produse la preț redus

Verificați cu atenție eticheta produselor de post pe care le cumpărați!
Produsele de post sunt produse alimentare constituite din ingrediente vegetale, texturat proteic de soia, mixuri pe baza de soia etc.

Nu cumpărați produse a căror etichete nu vă informează complet și corect privind conținutul, ingredientele sau calitatea produsului.

Sfătuiesc consumatorii să citească atent eticheta produselor pentru a putea respecta Postul Crăciunului și de a evita astfel să fie induși în eroare.

Pentru ca produsele pe care le cumpărați în perioada postului Crăciunului, să nu prezinte un pericol pentru sănătatea dvs., vă recomand, în primul rând, ca înainte de cumparare, să acordați o atenție deosebită listei ingredientelor.

În cazul în care aceasta conține și ingrediente de origine animală, respectiv lapte praf, zer praf, pudră de ouă, trebuie să știți că aceste produse nu fac parte din grupa produselor de post.
Pentru produsele tăiate, fracționate sau porționate de vânzător, solicitați să vedeți eticheta produsului pentru a verifica compoziția și data durabilității minimale.
Avertizez asupra faptului că pe unele ambalaje veți găsi pe lângă lista cu ingrediente și afirmatia „ poate contine urme de ou, lapte…”. Aceasta este o informație oferită voluntar de către producător, și înseamnă că, în ciuda tuturor asigurărilor luate pe perioada producției, cele mai mici urme din ingredientele menționate, câteodată, nu pot fi evitate.

Și nu în ultimul rând, verificați dacă în magazin sunt respectate condițiile de păstrare specificate de producător, în special temperatura. Nu cumpărați produse care au fost ținute la temperaturi mai mari decât cea specificată. După aachiziție, respectați și la domiciliu condițiile de depozitare precizate pe ambalaj.

De asemenea, verificați data durabilității minimale. Nu cumpărați produse cu data durabilității minimale sau data limita de consum depășita sau modificată”, a scris Paul Anghel pe Facebook.

Citiți și: Ce mâncăm în postul Crăciunului ca să nu ne îngrăşăm. Greşeala pe care o fac toţi românii: „Mulţi îşi pun sănătatea în pericol”