Ce mâncăm în postul Crăciunului ca să nu ne îngrăşăm. Greşeala pe care o fac toţi românii: „Mulţi îşi pun sănătatea în pericol”

Ce mâncăm în postul Crăciunului ca să nu ne îngrăşăm. Perioada de post începe pe data de 15 noiembrie și va ține până pe data de 24 decembrie 2022. Specialiștii din domeniul medical atrag atenția asupra riscurilor la care se expun mulţi români.

12 nov. 2022, 20:49
Ce mâncăm în postul Crăciunului ca să nu ne îngrăşăm. Greşeala pe care o fac toţi românii: „Mulţi îşi pun sănătatea în pericol”
Ce mâncăm în postul Crăciunului ca să nu ne îngrăşăm

Ce mâncăm în postul Crăciunului ca să nu ne îngrăşăm. Dr. Florin Ioan Bălănică, cu peste 22 de ani de experiență în sănătate, a explicat care sunt riscurile la care se supun persoanele care aleg să țină post și au o stare de sănătate precară.

Citeşte şi: POSTUL CRĂCIUNULUI 2022. Ce trebuie să facă toţi creştinii până pe 25 decembrie. Când nu se spală, când nu se calcă şi când e dezlegare la băutură

Ce mâncăm în postul Crăciunului ca să nu ne îngrăşăm

Postul religios face parte din cultura fiecărei populații în parte. Românii au postul de miercuri și vineri, dar toate popoarele au o formă de post.

Dacă noi avem o stare bună de sănătate, ceea ce nu este cazul pentru majoritatea românilor, și alegem să ținem post, nu se va întâmpla nimic în defavoarea noastră în cazul în care știm să trecem corect de la alimentația de dulce, la alimentația de post, iar mai apoi să facem trecerea de la alimentația de post, la alimentația de dulce.

Sunt multe persoane obeze sau cu patologii metabolice care aleg să țină postul religios neînțelegând că își pun sănătatea în pericol.

Proteina de origine animală vs. proteina de origine vegetală sunt diferite. Proteina de origine animală este o proteină completă, iar cea de origine vegetală este una incompletă.

În egală măsură, pregătirea pentru post presupune să am mâncarea potrivită. Ce facem noi românii?

Vrem să ținem post, suntem foarte ocupați, nu acordăm atenție prevenției și, în momentul în care luăm această decizie, în jurul nostru avem covrigul, cartoful prăjit, piure, orez, zacusca, lucruri bogate în carbohidrați și amidon sau lucruri bogate în grăsime pe care le vom consuma în cantitate mare pentru nu sunt sub nicio formă sățioase.

Proteina de origine animală este sățioasă. Proteina de origine vegetală nu este sățioasă. Trebuie să consumăm volume mari și foarte des. Cea mai mare parte a persoanelor care țin post iau în greutate în perioada postului.

Trebuie să ținem cont de trei criterii în momentul în care dorim să ținem postul religios: trecerea de la dulce, la post, trecerea de la de post la dulce, iar atunci când ne hotărâm să ținem post trebuie să ne pregătim alimentele potrivite, să le preparăm în casă și să avem alegerile potrivite care să conțină proteină și nu preponderant carbohidrați și grăsime care ne vor face să luăm în greutate”, a explicat dr. Florin Ioan Bălănică, pentru DC Medical.