Sfaturi utile să te protejezi de ger şi vânt

Când ieși afară, pe vreme geroasă ori cu zapadă, poartă haine în mai multe straturi subțiri şi evită să îmbraci una groasă. Nu lăsa gâtul și capul descoperite, pentru că pe aici se pierde aproape jumătate din temperatura corpului.

RomaniaTV.net
22 dec. 2016, 10:38
Sfaturi utile să te protejezi de ger şi vânt

Te poți bucura din plin de frumusețea sezonului alb, dacă ştii să înfrunţi frigul şi dacă renunţi la unele obiceiuri, cum este consumul de alcool, care poate declanșa hipotermii. Urmează câteva sfaturi înainte să te expui la ger şi nu vei suferi din cauza capriciilor vremii.

Alege îmbrăcăminte din polipropilenă

În zilele friguroase sau dacă lucrezi în aer liber, pe ger, este indicat să porți îmbrăcăminte de protecție din polipropilenă. Aceasta menține pielea uscată, pentru că nu permite transpirației să ajungă la piele. Este important să acoperi gâtul și capul, deoarece aproximativ 40% din temperatura corpului se pierde la extremități. Numai în zona capului se pierde până la 10% din căldura organismului.

Optează pentru multe haine subțiri

Când te pregătești pentru ieșit afară, îmbracă-te cu mai multe bluze subțiri, decât cu un pulover gros, din lână. Hainele vor creea între ele un strat de aer cald, care îți protejează corpul de vânt și aer rece. Neapărat, geaca sau prima haină care intră în contact cu frigul și zăpada trebuie să fie dintr-un material rezistent la precipitații.

Citeşte şi  5 superalimente recomandate în sezonul rece

Evită băuturile alcoolice

Pe vreme rece, limitează sau evită să bei alcool, pentru că acesta reduce temperatura corporală și crește riscul de hipotermie. Senzaţia de cald pe care o obţii când bei alcool apare, pentru că vasele de sânge se dilată, iar fluxul de sânge cald este transportat de la organe la extremități și piele. Efectul, însă, este temporar și determină pierderea căldurii interioare a corpului.

Trucuri antifrig

Optează pentru mănuși cu un singur deget. Cele cu degetele acoperite separat partajează căldura. În picioare poartă șosete călduroase din materiale care elimină umezeala, peste care încalță unele din materiale natural, precum bumbac.

Atenție la efortul fizic!

Zăpada din fața casei sau din jurul mașinii solicită efort consistent. Dacă ai probleme cu coloana și cu tensiunea arterială, dar mai ales dacă de obicei ai un stil de viață sedentar, evită să dai cureți drumul de zăpadă.Deseori, din cauza frigului și a activității intense se produc atacuri de cord și diferite accidente la încheieturi. Dacă ești nevoit să faci efort, cel mai bine este să nu te grăbești, să faci pauze multe, să te hidratezi și să te schimbi, dacă ai transpirat, ca să nu răcești.

Femeile, rezistență scăzută la frig

Studiile în domeniu au arătat că bărbaţii şi femeile resimt diferit temperaturile scăzute. Mai precis, femeile suferă mai mult când e ger, în comparație cu partenerii lor. Acest fapt este valabil cel puțin la nivelul extremităților. Explicația constă în faptul că mușchii generează mai multă căldură decât grăsimea din organism, în condiţiile în care bărbații au masă musculară mai mare, iar femeile, țesut adipos mai mult.

Iată aici care sunt afecțiunile coloanei agravate de frig