Sfaturile călugarului Mihai Neamţu de la Prilog: cuvintele pe care nu trebuie să le rostim niciodată

Calugarul Mihai Neamtu de la Prilog (Satu Mare), care tinea slujbe la Manastirea Bixad, si-a dedicat intreaga viata credintei crestine si ne-a imbogatit cu o serie de sfaturi.

RomaniaTV.net
07 ian. 2017, 15:05
Sfaturile călugarului Mihai Neamţu de la Prilog: cuvintele pe care nu trebuie să le rostim niciodată

Cuvintele care ne impovareaza

Calugarul satmarean a devenit extrem de cunoscut in zona Maramuresului si Satmarului dupa ce a fost izgonit de comunisti de la Manastirea Bixadului. Din anul 1970, acesta umbla din poarta in poarta prin sate ca sa le ofere oamenilor tratamente cu ceaiuri si sa le ofere pilde crestinesti ca sa depaseasca necazurile.

Parintele spunea ca cel mai mare pacat este deznadejdea si ca in niciun moment oamenii nu trebuie sa isi indrepte fata de la Dumnezeu. Despre parintele Neamtu si miracolele sale a aflat toata tara, iar lumea ii spunea Unchiul Mihai.

Desi era bolnav, nu se plangea niciodata de nimic. Parintele care a schimbat vietile credinciosilor s-a stins din viata in urma cu 17 ani, insa invataturile sale sunt si astazi valabile.

Parintele Mihai Neamtu credea ca vorbele pe care le rostesc oamenii ii urmaresc si le influenteaza viata. Anumite cuvinte au o incarcatura negativa atat de puternica incat trebuie evitate cu orice pret.

Lista cuvintelor pe care un crestin nu ar trebui sa le rosteasca niciodata:

– Blestem;
– Drac;
– Rau;
– Bai;
– Nu pot;
– Nu stiu;
– De ce ai facut?;
– Nu a trebuit sa faci!;
– Nu ai facut bine!;
– Nu stiu;
– Nu pot;
– Nu reusesc;
– Nu fac;
– Nu vreau;
– Nu aud;
– Am pierdut;
– Am uitat;
– Am stricat;
– Urasc.

Parintele ii sfatuia pe crestini sa spuna o scurta rugaciune pentru a sterge efectele pronuntarii cuvintelor de mai sus, noteaza bisericasfintiitreiierarhi.md. Rugaciunea suna in felul urmator: „O, Fecioara Maria, conceputa fara de prihana stramoseasca, roaga-Te pentru noi, care alergam la Tine, si pentru cei ce nu alearga. Amin”

Sursa: teotrandafir.com