Sfaturile medicului Mihai Craiu pentru părinți în plin sezon de gripă și viroze

Scade numărul copiilor care ajuns la spital din cauza gripei sau a virozelor respitatorii. Medicul Mihai Craiu a spus că zilnic la unitatea de primiri urgenţe se prezintă 150 de copii, faţă de 250 cât se prezentau în perioada dintre Crăciun şi Anul Nou. Cu toate acestea, medicul recomandă părinților să fie prudenți, să-și protejeze copiii și să se prezinte la medic când apar semne de deshidratare, când copiii au respiraţia dificilă şi însoţită de schimbarea culorii, dar şi când au febră care nu scade cu antitermicele obişnuite.

02 feb. 2023, 12:33
Sfaturile medicului Mihai Craiu pentru părinți în plin sezon de gripă și viroze

Numărul de copii cu cazuri de gripă şi viroze respiratorii care se prezintă la spital este într-o semnificativă scădere faţă de săptămânile anterioare, a declarat medicul pediatru Mihai Craiu de la Institutul Naţional pentru Sănătatea Mamei şi Copilului „Alessandrescu-Rusescu” Bucureşti, care atrage însă atenția că de obicei la finalul sezonului epidemic la spital se prezintă cazuri cu severitate mai mare.

„Numărul de cazuri este într-o semnificativă scădere faţă de săptămânile anterioare. Mă refer la copii, ceea ce se prezintă la spital. Din punct de vedere epidemiologic, este un declin faţă de momentul la care s-au declarat de către autorităţi măsurile acelea speciale de precauţie. Schimbarea de vreme şi scăderea temperaturii a redus încărcătura ambientală de agenţi patogeni şi persoanele care se simţeau un vulnerabile nu au mai fost aşa de uşor tentate să plece în comunitate, să folosească spaţiile publice ca atunci când erau 18 grade afară în urmă cu câteva săptămâni”, a afirmat medicul Mihai Craiu la Agerpres.

Citește și: Rafila: ”În două săptămâni cred că putem să discutăm de finalul epidemiei de gripă”

„Din punct de vedere al severităţii, în principiu la sfârşitul sezonului epidemic şi aşa se întâmplă înainte de pandemie, nu este o particularitate, aparent vin cazuri ca severitate mai mare. (…) De ce se întâmplă aşa? Pentru că la sfârşitul sezonului epidemiologic se îmbolnăvesc fie cei foarte fragili care până la momentul respectiv s-au protejat şi atunci când scade senzaţia de pericol nu mai sunt atât de atenţi sau pentru că deja au făcut una sau două afecţiuni virale anterioare şi statusul lor imun este ca o armată obosită, nu mai funcţionează foarte bine. Întotdeauna cele mai grave forme de boală ale copilului vin la sfârşitul sezonului rece şi de obicei sunt suprainfecţii bacteriene ale bolilor virale”, a mai spus dr. Craiu.

Citește și: Sute de copii morți după ce au primit sirop de tuse contaminat cu substanțe toxice și soluții antigel. OMS este în alertă

 

Când să duci copilul la spital. Sfatul medicului Mihai Craiu

Dr. Craiu a sfătuit părinţii să se prezinte la spital cu copiii atunci când aceştia prezintă semne de deshidratare, când au respiraţia dificilă şi însoţită de schimbarea culorii, dar şi când au febră care nu scade cu antitermicele obişnuite.

„În principiu, cele trei mari semne de gravitate sunt deshidratarea, adică acel copil în care intrările de lichide sunt mai mici decât ieşirile. Că nu vrea să mănânce şi are diaree, varsă, acesta este un semn mare şi trebuie să vină neapărat la spital.

Al doilea, când respiraţia este dificilă şi însoţită de schimbarea culorii, acei copii care se fac cianotici. Acum o mulţime de părinţi au şi pulsoximetru. Al treilea, când copilul are febră care nu scade la antitermicele obişnuite. Toţi părinţii au acasă Panadol, Nurofen, ce au şi ei. Dacă administrează o dată sau de două ori şi nu scade deloc febra trebuie să vină la medic”, a susţinut Mihai Craiu.

Întrebat dacă se mai recomandă imunizarea antigripală la copii, medicul a spus că din punct de vedere al cronologiei este târziu pentru cei care nu au fost niciodată vaccinaţi, întrucât aceştia necesită două administrări de vaccin la interval de 28 de zile una de cealaltă.

„Din punct de vedere al cronologiei, este târziu pentru copilul care nu a fost niciodată vaccinat antigripal, trebuie să facă în primul an două administrări la 28 de zile interval. Sperăm ca peste 28 de zile, la sfârşit de februarie, să nu mai avem gripă decât numai cazuri sporadice legate de circulaţie, mers prin exterior, altfel să nu mai fie decât foarte, foarte rar. Este târziu pentru copiii care nu au mai fost vaccinaţi niciodată”, a arătat medicul.

Potrivit acestuia, copiii care sunt febrili, tuşesc şi strănută nu trebuie să meargă la cursuri în primele zile.

„Evident că un preşcolar care are trei ani şi jumătate şi nu ştie să poarte mască, nu ştie să acopere strănutul sau tusea, dacă are o boală febrilă cu tuse şi strănut primele câteva zile, două-trei, cât este febril, trebuie să stea acasă pentru că este şi contagios. Ceilalţi mari, dacă este elev de liceu şi poate să poarte o mască nu este aşa un mare pericol dacă poartă mască înăuntru. (…) Al treilea lucru, în principiu un pacient care are o boală virală este contagios numai la începutul perioadei febrile. Dacă tuşeşte de o săptămână, el nu mai este contagios. Poate să meargă să îşi dea tezele sau ce are de făcut la şcoală”, a explicat medicul.