Rafila: ”În două săptămâni cred că putem să discutăm de finalul epidemiei de gripă”

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a anunțat că, protrivit rapoartelor, numărul cazurilor de gripă şi viroză este în scădere. În acest context, ministrul este de părere că în două săptămâni epidemia de gripă va ajunge la final.

30 ian. 2023, 08:53
Rafila: ”În două săptămâni cred că putem să discutăm de finalul epidemiei de gripă”
Alexandru Rafila anunţă posibilă epidemie de gripă.

În ultima săptămână au fost raportate aproximativ 100.000 de noi cazuri de viroze respiratorii şi cazuri de gripă, cu 25 % mai puține față de săptămâna precedentă.

”Noi am prezentat cu acurateţe datele pe viroze şi aşa cum am estimat, numărul acestora a început să scadă. În ultima săptămână a scăzut cu 25 la sută, o scădere importantă, de la aproape 140.000 la 100.000. Aşteptăm ca acest trend descrecscător să continue şi odată cu aceasta să se termine şi problemele inclusiv cazurile grave sau decesele să se reducă”, a declarat Rafila, la Prima News, duminică seară.

Citește și: Tulpina Kraken ar putea face ravagii în România, în perioada următoare: „Virusul infectează după ‘oferta’ care i se face. Dacă ‘oferta’ este mică, şi numărul infecţiilor este mic”

Ministrul Sănătăţii este de părere că epidemia de gripă se va încheia în aproximativ două săptămâni.

”Mai suntem în epidemie, dar scăderea aceasta care este destul de rapidă este clar că reprezintă un trend descrescător care va duce în două-trei săptămâni la eliminarea situaţiei de epidemie cu care ne confruntăm. Cred că în două săptămâni cred că putem să discutăm de finalul epidemiei de gripă”, a precizat Rafila.

Citește și: Alexandru Rafila, explicaţie uluitoare pentru medicii-şpăgari. „E la fel ca un drog la care nu poţi să renunţi!”

Întrebat despre situaţia medicamentelor folosite în viroze respiratorii, Rafila a spus că nu sunt probleme.

”Este un consum mai mare decât de obicei, de medicamente. Dacă ne referim la medicamentele pentru viroze respiratorii, am reuşit să obţinem  acordul  Comisiei Europene pentru limitarea exporturilor unor molecule anti inflamatorii şi antibiotice pentru o perioadă de 3 luni. Nu am în momentul de faţă  semne că ar mai exista vreo problemă legată de aprovizionarea cu medicamente”, a adăugat Alexandru Rafila.