Sfaturile nutriţioniştilor pentru un mic dejun echilibrat

Despre importanţa micului dejun au scris mulţi nutriţionişti. Dar, chiar dacă mulţi dintre noi mâncăm această masă dimineaţa, înainte de a pleca de acasă, puţini ştim ce alimente ar trebui de fapt să consumăm.
Alina Costache
20 ian. 2015, 04:43
Sfaturile nutriţioniştilor pentru un mic dejun echilibrat

Nutriţionista Ruth Frechman recomandă ca prima masă a dimineţii să conţină proteine, fructe, cereale integrale şi legume. Dacă nu putem introduce la o masă toate aceste alimente, atunci la micul dejun ar trebui să combinăm cel puţin trei din aceste grupe.

Porţiile trebuie să ţină cont de vârstă, activitate şi dieta generală. În mod normal, alimentele de la o masă trebuie să conţină 25% proteine, 25% carbohidraţi, 50% fructe sau legume.

Frechman precizează însă că micul dejun trebuie mâncat atunci când ne este foame, nu la oră fixă, altfel riscăm să ne îngrăşăm.

Iată câteva alimente recomandate pentru micul dejun:

1. Ouăle. Deşi un ou conţine aproximativ 200 miligrame de colesterol, acesta nu este dăunător, problemele de sănătate apărând din cauza grăsimilor saturate.

Un ou conţine 70 de calorii şi 6 grame de proteine. Partea cea mai nutritivă a unui ou este gălbenuşul, aici regăsindu-se cele mai multe minerale şi vitamine, printre care şi luteina.

2. Pâinea sau cerealele integrale. Aceste alimente conţin fibre, care sunt foarte importante pentru sănătate, ele reglând colesterolul şi tensiunea arterială. Fibrele conferă în plus senzaţia de saţietate şi asigură energia necesară unei zile.

Cerealele alese trebuie să conţină cel puţin 5 grame de fibre, spune nutriţionista Lisa Moskovitz. Dacă vrem să slăbim, trebuie să evităm cerealele care au zahăr adăugat. Ea precizează de asemenea că laptele nu ar trebui să conţină mai mult de 1% grăsime.

3. Fructele trebuie alese după preferinţe, orice tip de fructe fiind sănătos şi recomandat la micul dejun. Bananele sunt foarte bune şi în plus uşor de transportat.

Când asociem mai multe fructe la o masă e bine să ţinem cont de proprietăţile lor. De exemplu, citricele sunt bogate în vitamina C, iar fructele de pădure în antioxidanţi.

4. Iaurtul. Un iaurt conţine la fel de multe proteine ca o bucată de carne, iar cel mai bogat în proteine este iaurtul grecesc. Dacă vrem să slăbim sau dacă suferim de diabet putem alege un iaurt degresat. Oricum, este bine să alegem unul simplu, fără fructe, pentru că acestea conţin de obicei mult zahăr.

5. Shake de fructe. Cunoscut şi sub numele de smoothie, este porţia ideală pentru a fi luată la pachet. Conţine iaurt şi un amestec de fructe sau legume. Pentru cină, de exemplu, putem înlocui fructele cu legume, cum ar fi spanacul sau kale.

6. Sucul de fructe. Un pahar de suc natural la micul dejun este foarte indicat, dar trebuie să alegem un suc 100% natural, fără zahăr adăugat. Dacă stoarcem singuri fructele, putem înlocui cu suc porţia zilnică recomandată de fructe.

7. Cafeaua este o alegere sănătoasă, pentru cei care vor să consume acest energizant. Totul este să nu depăşim doza zilnică de 4 ceşti.

Pentru cei care preferă să mănânce batoane proteice, nutriţioniştii recomandă înlocuirea acestora cu variante mai ieftine şi mai sănătoase: un bol cu lapte şi cereale sau fructe.

Sursa: Business Insider

DailyBusiness
Prognoza meteo 1-6 mai. Temperaturile urcă spre 30°C, urmate de un val de furtuni și răcire brutală!
Spynews
În ciuda imaginilor fierbinți cu ei doi, Bogdan Mocanu se dezice de Iasmina: „Eu sunt un băiat serios”
Bzi.ro
Dezvăluiri emoționante făcute de Andra Măruță: ”M-a luat panica, i-am transmis că sunt însărcinată!”
Fanatik.ro
Se construiește, în sfârșit, un lot la autostrada de care au nevoie sute de mii de români. Are 18 poduri, pasaje și viaducte, e de-o mare importanță, dar a fost blocat ani de zile
Capital.ro
Băsescu, demascat. Pe cine conducea fostul președinte din culise: Să nu ne mai alintăm, el era șeful...
Playtech.ro
Se schimbă SGR. Ce se întâmplă cu ambalajele din mediul rural, Ministrul Mediului a făcut anunţul
DailyBusiness
Lovitură de proporții în Europa! Pașapoartele care dispar definitiv. UE le-a declarat ilegale
Adevarul
Care este adevărata relație a lui Simion cu Georgescu: „S-a debarasat deja de el”
wowbiz.ro
Anunț de ultimă oră despre fiul Ozanei Barabancea, internat la ATI după ce a făcut infarct la 24 de ani: „Acum...” 
Spynews
Andreea Bălan a răbufnit după discursul lui Claudiu Bleonț la adresa fiicei lui de la Premiile Gopo: „Vă dați seama ce face în privat cu familia sa”
Spynews
Imagini rare cu Laura Cosoi și Adela Popescu. Cum arătau cele două în urmă cu 15 ani / FOTO
Evz.ro
Rețetă de șnițel vienez. Secretul bucătarilor austrieci
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
De ce a pozat Corina Ungureanu într-o revistă pentru bărbați
kanald.ro
Încă trei zile libere pentru toti angajații, în luna iunie
Cancan.ro
Doliu în lumea muzicii! O cântăreață consacrată a murit într-un incendiu cumplit, de 1 Mai
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Taxa care se introduce în România. Ordin de marți, 6 Mai. Se vor plăti câte 10 lei de fiecare dată
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Campioana olimpică se iubeşte cu colega ei, mai tânără cu 8 ani: „Suntem un cuplu!”
stirilekanald.ro
Lumea muzicii este în doliu! Îndrăgita artistă care a pierit la 66 de ani, după ce casa i-a fost cuprinsă de flăcări: „O forţă a naturii şi o apărătoare a drepturilor omului”
Meteorologii anunță o lună Mai cum nu a mai fost de mult în România
MediaFlux
Diaspora are alți favoriți la prezidențiale. Ce scor surprinzător face Crin Antonescu în străinătate
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
O stațiune emblemă a litoralului românesc este amenințată cu dispariția. Turiști, alungați de intervențiile ce ar fi trebuit să o pună în valoare