Sfinții Împărați Constantin și Elena 2023. Tradiții obiceiuri și superstiții. Ce nu trebuie să faci ca să îți meargă bine tot anul

În fiecare an pe data de 21 mai credincioșii ortodocși îi cinstesc pe Sfinții Împărați Constantin și mama sa, Elena. Acestei zile de mare sărbătoare, în care peste 1,8 milioane de români își sărbătoresc onomastica, îi sunt specifice o serie de tradiţii şi superstiţii, pe care credincioşii le respectă cu strictețe pentru a le merge bine tot anul.

20 mai 2023, 15:36
Sfinții Împărați Constantin și Elena 2023. Tradiții obiceiuri și superstiții. Ce nu trebuie să faci ca să îți meargă bine tot anul
Sfinții Împărați Constantin și Elena 2023. Tradiții obiceiuri și superstiții.

Sfinții Împărați Constantin și Elena 2023. În tradiția populară, sărbătoarea Sfinților Împărați Constantin și Elena este considerată una a păsărilor de pădure, de aceea este cunoscută şi sub denumirea de Constantin Graur sau Constantinul Puilor. Există credinţa că, în această zi, păsările de pădure își învață puii să zboare.

Citește și MESAJE DE SFINŢII CONSTANTIN ŞI ELENA 2021. Cele mai frumoase urări pentru Constantin şi Elena

Sfinții Împărați Constantin și Elena 2023. Tradiții obiceiuri și superstiții

Bătrânii spun că în această zi, nu este bine ca agricultorii să muncească, în caz contrar, pot avea parte de pagube imense aduse holdelor de păsările cerului.

Cu toate acestea, în unele regiuni ale țării gospodarii spun că este ultima zi în care se mai poate semăna porumb, ovăz și mei deoarece există credinţa că tot ce se seamănă după această zi este sortit uscării;

Podgorenii respectă această zi sfântă și aleg să nu lucreze pământul deoarece spun că în caz contrar  graurii le vor distruge strugurii.

Tot în această zi, păstorii hotărăsc cine le va fi baci, unde vor amplasa stânele și cine le va păzi pe timpul pășunatului.

Tradiția spune că pentru a alunga duhurile rele și necurate, este bine ca femeile să tămâieze casa şi ograda și, totodată, să stropească cu agheasmă de Constantin și Elena.

Pentru a se apăra de forțe malefice, țăranii aprind un foc mare și stau în jurul lui. Prin fumul focului sunt, apoi, trecute oile pentru a fi ferite de rele pe toată perioada în care vor sta la stână.

 Rugăciune către Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena

Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena, cei ce sunteţi mai cinstiţi decât toţi împăraţii, aleşii lui Dumnezeu, căzând înaintea voastră, cu lacrimi vă rugăm: Daţi-ne mângâiere şi nouă, celor ce suntem în necazuri; voi sunteţi mijlocitori Sfintei Treimi şi puteţi să ne ajutaţi nouă.

Auziţi-ne şi pe noi acum, alungaţi de la noi necazurile şi nevoile ce vin asupra noastră în această vremelnică viaţă şi vindecaţi neputinţele noastre, tămăduiţi bolile noastre, potoliţi răutatea noastră, izgoniţi pe vrăjmaşii noştri văzuţi şi nevăzuţi. Daţi-ne nouă ca în pace şi în linişte să trăim; ajutaţi-ne nouă cu sfintele voastre rugăciuni. Pentru mântuirea sufletelor noastre faceţi milă cu noi acum, când cu frică şi cu umilinţă zicem către voi aşa: Bucuraţi-vă, părinţii creştinilor! Amin.

Citește și FELICITĂRI de Sfinții Constantin și Elena! Cele mai frumoase URĂRI pentru persoanele dragi care poartă numele Sfinților Împărați