Shakira scapă de procesul din Spania. Ce înțelegere a făcut cu procurorii și ce sancțiune a primit după ce și-a recunoscut faptele

Shakira a ajuns în fața procurorilor spanioli care, inițial, ceruseră o pedeapsă de peste opt ani de închisoare pentru acuzațiile de fraudă fiscală. Artista a reușit să facă o înțelegere cu oamenii legii, însă tot are de plătit pentru faptele sale.

20 nov. 2023, 16:52
Shakira scapă de procesul din Spania. Ce înțelegere a făcut cu procurorii și ce sancțiune a primit după ce și-a recunoscut faptele
Shakira scapă de procesul din Spania. Ce înțelegere a făcut cu procurorii și ce sancțiune a primit după ce și-a recunoscut faptele

Artista internațională a decis să spună adevărul în cazul acuzațiilor de fraudă fiscală, astfel că Shakira a ajuns să facă o înțelegere de rang înalt cu procurorii spanioli, care ceruseră, inițial, o pedeapsă foarte aspră, de opt ani de închisoare. Vedeta ar fi prejudiaciat statul cu 14,5 milioane de euro. În urma acordului de recunoaștere a vinovăției, ea va fi altfel sancționată.

Citește și: Shakira, internată de urgenţă după despărţirea de Gerard Pique. Cântăreaţa nu-şi revine, a suferit o cădere nervoasă

Acordul făcut de Shakira cu justiția spaniolă

Shakira a scăpat de procesul din Barcelona în care era acuzată de fraudă fiscală în urma căruia, dacă era găsită vinovată, ar fi riscat opt ani în spatele gratiilor. Potrivit informațiilor din presa străină, artista a ajuns la un acord cu procurorii spanioli după ce a acceptat acuzaţiile care i se aduc. Shakira era acuzată că nu a plătit 14,5 milioane de euro, adică 15,7 milioane de dolari, reprezentând impozitul pe venit din Spania între anii 2012 şi 2014.

Mai exact, pentru a scăpa de proces, Shakira a acceptat acuzaţiile şi o amendă de 50% din suma datorată, adică mai mult de 7,3 milioane de euro. De asemenea, artista a fost de acord să plătească și o altă amendă în valoare de 438.000 de euro pentru a evita o pedeapsă cu trei ani de închisoare, mai notează presa internațională.

„Recunoaşteţi faptele şi vă conformaţi cu noile sancţiuni care au fost solicitate?”, a întrebat judecătorul Jose Manuel del Amo Sanchez, întrebare la care Shakira a răspuns cu „Da”, scrie observatornews.ro.

În acestă dimineață Shakira s-a prezentat la tribunal îmbrăcată într-un costum roz, asortat cu o geantă în aceeași culoare şi ochelari de soare, însoţită de avocaţii săi. După ce a ajuns la o înțelegere cu procurorii spanioli, Shakira a ținut să menționeze că, de-a lungul carierei ei, s-a străduit întotdeauna să facă ceea ce este corect și să dea un exemplu pozitiv pentru ceilalți însă, din păcate, autoritățile fiscale din Spania au deschis un dosar împotriva ei.

„Din păcate, și în ciuda acestor eforturi, autoritățile fiscale din Spania au deschis un dosar împotriva mea, așa cum au făcut-o împotriva multor altor sportivi profesioniști și vedete, storcând energia, timpul și liniștea acelor oameni de ani de zile. Deși eram hotărâtă să-mi apăr nevinovăția într-un proces în care avocații mei erau încrezători că ar fi decis în ​​favoarea mea, am luat decizia de a rezolva în cele din urmă această chestiune în interesul copiilor mei care nu vor să vadă cum mama lor își sacrifică bunăstarea personală în această luptă”, a transmis Shakira.

Ulterior, Shakira a spus că își dorește să treacă peste stresul acumulat în ultimii ani și să se concentreze mai mult asupra lucrurilor pe care le iubeşte, făcând referire la copii și carieră.

Potrivit procurorilor, Shakira a petrecut mai mult de jumătate din fiecare dintre anii în cauză în Spania şi, prin urmare, era rezidentă în această ţară. De asemenea, aceştia spun că o proprietate din Barcelona, cumpărată în mai 2012, a servit drept locuinţă de familie. Conform legii spaniole, persoanele care petrec mai mult de șase luni în țară sunt considerate rezidenți din punct de vedere fiscal. Avocații ei au spus că până în 2014 majoritatea veniturilor ei au provenit din turnee internaționale și a petrecut o perioadă lungă de timp în afara Spaniei.

„Autoritățile fiscale spaniole au văzut că mă întâlnesc cu un cetățean spaniol și au început să saliveze. Este clar că au vrut cu orice preţ să meargă după acei bani”, a spus ea pentru revista Elle.

Shakira a declarat că Spania este locul ei de reședință în scopuri fiscale în 2015. Ea a spus că a plătit 17,2 milioane de euro în impozite și nu are datorii restante. Într-un caz separat din 2019, Piqué a fost amendat cu 2,1 milioane euro în Spania pentru evaziune fiscală între 2008 și 2010.

Citește și: Shakira a uitat de Pique. Spaniolii au aflat cine este iubitul celebru al divei din Columbia