Shaorma, alimentul de bază în București pe timp de caniculă. Cu ce se mai răsfață românii când termometrele fierb

Românii au preferințe ciudate când e vorba de mâncare și băutură pe timp de caniculă. Deși specialiștii recomandă mâncarea ușoară și multă apă, românii preferă alimentele de tip fast-food și berea ori sucurile carbogazoase.

05 sept. 2023, 10:00
Shaorma, alimentul de bază în București pe timp de caniculă. Cu ce se mai răsfață românii când termometrele fierb
Shaorma, alimentul de bază în București pe timp de caniculă. Cu ce se mai răsfață românii când termometrele fierb

Când temperaturile sunt foarte ridicate, shaorma este mâncarea preferată de români, care aleg acest gen de alimente procesate, în loc să respecte recomandările specialiștilor. Aceștia sunt de părere că atunci când temperaturile sunt cu mult peste limita suportabilității, mâncarea ușoară și apa sunt cele mai potrivite, însă bucureștenii, cel puțin, au altă părere.

Citește și: Alimentele care mențin creierul sănătos. Prof. dr. Vlad Ciurea: „Sunt un fel de spiriduși care deschid căile optimismului”

Shaorma, în topul alimentelor preferate de bucureșteni pe caniculă

Cel mai consumat aliment al românilor din această vară a fost pizza, cu peste 3.900 de produse vândute zilnic. În topul preferințelor urmează burgerii, shaorma, băuturile carbogazoase şi micii. În perioada iunie – august, micii cu muștar și bere au reprezentat cea mai mare plăcere a românilor. Circa 344 de porții de acest fel au fost comandate zilnic. În Bucureşti, shaorma este prima în topul preferințelor, cu peste 1.000 de produse comandate zilnic, în timp ce în Cluj şi Timișoara pizza este pe primul loc.

În topul preferințelor se mai află ciorbele, cu 29.000 de cereri, apoi supele, cu 24.000 de comenzi. Au mai fost comandate 8.000 de înghețate şi 8.000 de băuturi răcoritoare. În topul produselor comandate de la supermarket prin intermediul aplicațiilor se află berea cu alcool, 14.000 de litri comandați, 15.000 de bucăţi de îngheţată, 200.000 de litri de apă plată şi 40.000 de litri apă minerală.

Vorbind tot despre temperaturile caniculare din această vară, reprezentanții ANPC au publicat lista cu alimentele la care trebuie să fim atenți și care pot duce la boli grave. Cumpărătorii trebuie să fie atenți la locul de unde se aprovizionează, dar și la etichetele produselor. Termenul de valabilitate trebuie să fie scris clar și intact și produsul să nu aibă un miros suspect în cazul cărnii, laptelui și a ouălor.

De asemenea, e foarte important ca românii să se asigure că vitrina din care iau alimentele are o temperatură de -18 grade Celsius pentru cele congelate și între 4 și 8 grade Celsius pentru cele în stare refrigerată. Totodată, carnea vândută la vrac trebuie să fie manipulată de vânzători care poartă mănuși, mască și au părul acoperit pentru a evita eventualele incidente neplăcute. Un produs proaspăt are un miros neutru și o culoare nemodificată.

Cumpărătorii români sunt îndemnați de ANPC să citească de fiecare dată etichetele de pe produse și atunci când este vorba de mezeluri, brânzeturi și derivate din lapte. Eticheta trebuie să conțină cât mai puține ingrediente ca alimentul să fie bun de consumat. Nu cumpărați produse care nu sunt complet vidate, au mirosuri și culori schimbate. Produsele de patiserie și de cofetărie se încadrează, de asemenea, în categoria celor care se strică repede și care pot duce la probleme de sănătate.

Citește și: Dieta reputatului neurochirurg Leon Dănăilă. Câţi paşi face pe zi, de ce spune trei rugăciuni către Dumnezeu şi ce alimente consumă