Sherlock Holmes, varianta italiană: Poliţistul excentric care a devenit „Părintele Interpolului italian” GALERIE FOTO

Giuseppe Dosi nu a fost un poliţist obişnuit. După 36 de ani de la moartea lui, italienii încă descoperă secretele celebrului detectiv excentric, care a cochetat cu actoria, fapt ce l-a ajutat să devină un mare detectiv căruia i se atribuie şi înfiinţarea Interpolului italian. 
Sânziana Stancu
25 feb. 2017, 09:55
Sherlock Holmes, varianta italiană: Poliţistul excentric care a devenit

Giuseppe Dosi s-a născut în 1891. A renunţat destul de repede la iluziile de a deveni un mare artist pe scene ale lumii. Şi-a schimbat fără ezitare meseria şi s-a concentrat pe cariera de detectiv, în care a reuşit să strecoare elemente artistice-cheie, inclusiv arta deghizării, prin care a reuşit să îi prindă până şi pe cei mai abili infractori.

De  fiecare dată când avea un caz nou, se deghiza perfect într-o altă persoană, „intra într-un nou rol”, păcălindu-i până şi pe cei mai mari bandiţi. Bancher, medic german, ofiţer de armată ceh care schiopăta au fost unele dintre „încarnările” artistice de care s-a folosit pentru a rezolva cazuri dintre cele mai grele. din lunga şi interesanta lui carieră. Nu s-a ferit să se deghizeze chiar şi în femeie, părând autentic, dacă această deghizare îl ajuta cel mai bine să îl descopere pe infractor.

Noua biografie a lui Dosi

Un şef de poliţie i-a făcut lui Dosi o nouă biografie care a stârnit mult interes şi după care a fost realizat  şi un documentar despre viaţa excentricului detectiv.

Dosi avea un tip de carte poştală imprimată, pentru colegii săi şi pentru prieteni, în care detectivul apare deghizat în nu mai puţin de 17 personaje, toate cu identităţi distincte, pe care le-a folosit în tot atâtea cazuri pe care le rezolvase”, dezvăluie Alessia Glielmi, arhivar la Historical Museum of the Liberation. Ea mai spune că detectivul îşi fabricase şi patru documente de identitate, împreună cu alte actele necesare şi dovezi care le susţineau autenticitatea.

Imediat ce Dosi a intrat în poliţie, şefii lui i-şau remarcat admirabilul talent al imitaţiei, fiind în stare să încarneze orice tip de personalitate. Astfel, bazându-se pe aceste capacităţi deosebile ale detectivului. şefii săi i-au încredinţa cele mai complicate misiuni, atât în Italia, cât şi în străinătate. De pildă, într-una dintre misiuni, el s-a infiltrat într-un grup de anarhişti italieni din Elveţia care puneau la cale să-l asasineze pe regele de atunci, Vittorio Emanuele al III-lea.

Într-un alt caz, din 1922, când poetul şi politicianul Gabriele D’Annunzio a căzut de la balcon în circumstanţe misterioase, Dosi a fost trimis să investigheze ciudatul caz.

Pentru a-l rezolva, el s-a deghizat atât de bine, încât semăna perfect cu Karel Kradokwill, un ceh exilat care vorbea Italiana cu accent german şi care îşi târa cu ostentaţie un „picior semiparalizat din cauza unei răni” cu care s-ar fi ales din război. Astfel, el a adescoperit că aşa-zisa „cădere de la balcon” a regelui a fost provocată, în realitate, de amanta lui, şi nu de un complot politic. Aceea a fost una dintre cele mai bune deghizări ale lui Dosi.

Abilul detectiv a făcut şi copii după corespondenţa privată al cărei conţinut consta în scrisori pătimaşe pe care i le trimitea amantei sale şi care au fost identificate recent ca fiind documente istorice care dezvăluie amănunte despre viaţa lui D’Annunzio.

În 1927, Dosi a intervenit într-un caz faimos care consta într-o serie de asasinate, avorturi şi violuri cărora le-au căzut victime fete tinere din Roma. În graba de a găsi un vinovat, autorităţile din acea vreme au dat vina pe un fotograf, Gino Girolimoni şi au publicat în presă detalii incriminatoare care au făcut din presupusul vinovat „Monstrul din Roma”.

Dar Dosi nu a fost convins de acele acuzaţii şi a început investigaţiile pe cont propriu. Dosi a reușit să redeschidă ancheta, descoperind adevăratul criminal. Acesta era un cleric britanic care, după ce a fost acuzat, a reuşit să fugă din ţără înainte de a fi arestat. 

Când Italia a devenit fascistă, în vremea dictatorului Benito Mussolini, Dosi s-a hotărât, la sfârşitul anilor 1930, să nu mai activeze în poliţie şi a scris un memoir în care a dezvăluit o serie de detalii despre investigaţiile sale, dar şi despre criticile înţepătoare pe care le făcea şefilor săi. Aceştia a atras mânia superiorilor lui, care l-au suspendat din poliţie. El a fost închis la Roma , în 1939, iar apoi, la un azil pentru bolnavii mintal. A stat acolo 17 luni şi a fost eliberat în ianuarie,1941.

Părintele Interpolului italian

Dup ce a lucrat 3 ani la un birou, s-a reîntors la vechea lui meserie, dar pe cont propriu. În iunie 1944, când forţele aliate intrau în capitala Italiei, mulţimea furioasă a atacat o fostă închisoare germană, eliberând deţinuţii şi apoi incendiind lagărul.  Cu ajutorul unui tânăr soldat german, Dosi a intrat în clădirea în flăcări și a recuperat un stoc imens de documente care s-au dovedit ca fiind vitale pentru urmăririle penale ulterioare ale italienilor care colaboraseră cu naziștii.

Dosi predat documentele comandanților aliați și s-a angajat ca investigator special. A lucrat timp de 2 ani. În 1946, el a revenit la rândurile poliției italiene, fiind avansat la gradul de comisar înainte de retragerea sa, zece ani mai târziu.

Dosi, căruia i s-au recunoscut meritele de-a lungul carierei sale, a devenit „părintele Interpolului italian”. El a murit la vârsta de 89 de ani, în 1981.

DailyBusiness
Litoralul pentru toţi 2025. Ce prețuri sunt la cazări și care sunt stațiunile în care pot pleca românii
Spynews
În ciuda imaginilor fierbinți cu ei doi, Bogdan Mocanu se dezice de Iasmina: „Eu sunt un băiat serios”
Bzi.ro
Dezvăluiri emoționante făcute de Andra Măruță: ”M-a luat panica, i-am transmis că sunt însărcinată!”
Fanatik.ro
Programul secțiilor de votare la alegerile prezidențiale 2025, turul 1. Unde și când votează românii
Capital.ro
Românii, somați să achite de urgență. Se declară tot. Termen legal 30 mai. NU se poate scăpa de plată
Playtech.ro
Probleme pentru pensionarii din România. Ce se întâmplă cu pensiile, amânări pentru sute de mii de oameni
DailyBusiness
Prognoza meteo 1-6 mai. Temperaturile urcă spre 30°C, urmate de un val de furtuni și răcire brutală!
Adevarul
Român delegat la o secție de votare din Anglia: „Voturile s-au cam împărțit frățește. Se pot întâmpla anumite măgării”
wowbiz.ro
Măriuca, fetița luată în plasament de Luminița Anghel, ar fi devenit mamă la 17 ani! David Pușcaș a rămas șocat când a aflat: „Eu nu pot să cred! Ultima dată când am văzut-o era un copil”
Spynews
Andreea Bălan a răbufnit după discursul lui Claudiu Bleonț la adresa fiicei lui de la Premiile Gopo: „Vă dați seama ce face în privat cu familia sa”
Spynews
Imagini rare cu Laura Cosoi și Adela Popescu. Cum arătau cele două în urmă cu 15 ani / FOTO
Evz.ro
Prognoza meteo, 4 mai. Vremea va fi foarte călduroasă în ziua alegerilor
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
De ce a pozat Corina Ungureanu într-o revistă pentru bărbați
kanald.ro
Explozie fatală în Salonic! O femeie a murit în timp ce încerca să planteze o bombă într-un bancomat
Cancan.ro
E ȘTIREA NOPȚII: Diaspora face istorie Surprizele sunt uriașe
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Mașinile diesel care urmează să fie interzise. Li se va ridica dreptul de circulație. Decizie UE
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Campioana olimpică se iubeşte cu colega ei, mai tânără cu 8 ani: „Suntem un cuplu!”
stirilekanald.ro
Stare de urgență într-un oraș de la Marea Neagră
Meteorologii anunță o lună Mai cum nu a mai fost de mult în România
MediaFlux
Ce înseamnă exact cuvântul ”președinte”. Un termen cu multe semnificații
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Orașul din România unde se trăiește cel mai bine. Este peste Cluj-Napoca sau Brașov și oferă toate condițiile