Shimon Peres iese din spital. Este nerăbdător să se întoarcă la lucru

Fostul președinte israelian și câștigător al premiului Nobel pentru pace, Shimon Peres, în vârstă de 92 de ani, a părăsit marți spitalul dintr-o suburbie a Tel Aviv unde a fost operat la inimă, nerăbdător să se întoarcă la lucru.

RomaniaTV.net
19 ian. 2016, 18:02
Shimon Peres iese din spital. Este nerăbdător să se întoarcă la lucru

Încă puțin slăbit și palid, nonagenarul la costum și cravată a făcut pe toată lumea să râdă întrebând unde sunt infirmierele, pe care a afirmat că dorea să le sărute înainte de plecare. ‘Sunt atât de mulțumit să revin la lucru, acesta a fost scopul acestei operații’, a declarat el în holul spitalului Sheba.

Shimon Peres a fost spitalizat joi de urgență după un accident cardiac calificat drept minor, care a necesitat introducerea unui cateter pentru lărgirea unei artere. Această spitalizare a suscitat îngrijorare în Israel, dată fiind vârsta sa avansată. Medicii au anunțat însă că intervenția a fost un succes.

‘Voi continua să servesc țara pe care o iubesc atât’, a dat asigurări Peres în fața numeroșilor jurnaliști prezenți, fără a preciza dacă își va anula sau nu participarea la Forumul economic mondial din această săptămână de la Davos, așa cum i-au recomandat medicii, potrivit Agerpres.

Înainte de urca în mașină, fostul președinte a îmbrățișat membri ai personalului medical ai spitalului, vizibil emoționați la momentul plecării celui pe care mulți îl consideră bunicul națiunii. ‘Aici mi s-a acordat toată atenția. Nu am fost numai îngrijit aici, am fost revigorat’, a dat asigurări fostul președinte, care a văzut în cele cinci zile petrecute în spital ‘o experiență fascinantă’. ‘Vă mulțumesc din toată inima, din toată inima mea reparată’, le-a mai spus Peres celor care i-au adresat urări de restabilire grabnică.

Citeşte şi Fostul preşedinte israelian Shimon Peres a suferit un atac cord

Unul dintre artizanii acordurilor de pace de la Oslo în 1993, Shimon Peres a primit premiul Nobel pentru pace în 1994, împreună cu fostul premier israelian Yitzhak Rabin și fostul președinte palestinian Yasser Arafat, ambii decedați.

Ultimul om politic provenit din generația părinților fondatori ai Israelului aflat încă în viață, Peres, ministru în mai multe guverne, și-a asumat în mai multe rânduri funcția de prim-ministru și apoi pe aceea de președinte al statului, între 2007 și 2014.

La 92 de ani, Shimon Peres a rămas în mod special activ în cadrul Centrului Peres pentru pace, care promite coexistența pașnică între evrei și arabi.