Şi-au luat rămas-bun de la ÎPS Pimen sărutându-i sicriul. Credincioşii au ignorat restricţiile impuse de epidemia de COVID

Sicriul cu trupul neînsufleţit al ÎPS Pimen a ajuns la Suceava miercuri seara şi a fost depus la Mănăstirea Sfântul ioan. Credincioşii care au venit să-şi ia rămas bun de la înaltul prelat au ignorat, însă, multe dintre măsurile impuse de epidemia de coronavirus. Aceştia şi-au dat jos măştile de protecţie şi au sărutat icoane, dar şi crucea şi sicriul preotului răpus de coronavirus, informează Digi 24.

RomaniaTV.net
21 mai 2020, 20:02
Şi-au luat rămas-bun de la ÎPS Pimen sărutându-i sicriul. Credincioşii au ignorat restricţiile impuse de epidemia de COVID

Biserica Ortodoxă Română a reacționat după ce imaginile au fost făcute publice şi a făcut un apel la credincioşi să respecte regulile de protecţie: „Îi rugăm stăruitor pe toți credincioșii care vin la biserică să respecte regulile de protecție temporare emise în contextul pandemiei. Cu gândul la celălalt, care, în ciuda distanței sanitare, apreciată ca fiind necesară, continuă să fie aproapele nostru în cel mai curat sens creștin. Cu atât mai mult cu cât cineva s-ar putea afla într-un spațiu sacru prin care trece pentru a aduce un ultim omagiu cuiva pe care l-a iubit și respectat, așa cum a fost pentru mulți vrednicul de pomenire arhiepiscop Pimen”.

Citeşte şi Sute de persoane s-au adunat la slujba ÎPS Pimen. Credincioşii aduc un ultim omagiu părintelui

Directorul medical al Spitalului de Boli Infecțioase din Brașov, Andreea Moldovan, avertizează că astfel de gesturi pot avea consecințe grave. Medicul spune că o persoană decedată din cauza infecţiei cu coronavirus are, în continuare, un risc de contagiozitate care trebuie luat în considerare.

O persoană, chiar și decedată de COVID are un risc de contagiozitate pentru cei din jur”, a spus medicul la Digi24. „Faptul că sicriul, chiar și închis, a fost expus în Patriarhie, faptul că enoriașii pot veni să sărute sicriul și lucrurile din jur mi se par niște scăpări care ne pot costa foarte mult. Să fim conștienți că există o infecție care este încă în derulare, față de care nu avem un tratament corect și de care trebuie să ne ferim”, a explicat medicul la Digi24.

Slujba religioasă a fost oficiată în curtea mănăstirii de Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, ÎPS Teofan, locţiitor al Arhiepiscopului Sucevei şi Rădăuţilor, de PS Damaschin Dorneanul, episcop-vicar al Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor şi un sobor de preoţi. Slujba înmormântării va avea loc vineri, 22 mai, la Catedrala Arhiepiscopală din Suceava, începând cu ora 12.00, fiind precedată de slujirea Sfintei Liturghii. Funeraliile vor avea loc tot vineri, iar accesul credincioşilor este permis, cu respectarea măsurilor de protecţie.